Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hagyományos magyar zsidó desszert a Tóra közelgő örömünnepére: a káposztás rétes
A Tablet zsidó kulturális magazin hívja fel rá a figyelmet, hogy a Tóra szombaton esedékes örömünnepén szokás volt Magyarországon rétest enni, szóval káposztás rétes. Egy Holokauszt-túlélő magyar zsidó szakácskönyvszerző, Magyar Konyha című művéből dolgoznak, a szerző Láng György, tőle tudják, hogy a magyar zsidók azokon az ünnepeken, amelyeken szokás mulatni és kicsit inni is, káposztás rétest ettek atyáink.

A pálinka jó kísérője az alkoholnak és állítólag a másnaposságot is enyhíti (ne értsék félre, nem arra akarjuk Önöket bíztatni, hogy nagyon berúgjanak, ez nem micve, nem vallási kötelesség a Tóra örömünnepén, még annyira sem, mint Purimkor). A cikk szerzője, Joan Nathan felidézi saját tapasztalatait a káposztás rétessel és szeretettel emlékszik rá. Ha gondolják, elevenítsék fel ezt a szép szokást, egyenek, miután táncoltak a Tórával zsinagógáinkban, a mozgástól nagyon meg tud éhezni az ember. A káposztás rétes receptje angolul ide kattintva olvasható el.

Káposztás rétesre fel, boldog ünnepet, ha valakinek nem menne egyedül, a Tablet még főzőtanfolyamot is csinált Önöknek videón, fogadják szeretettel: