Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Mai születésnapos: Stella McCartney, divattervező, Paul McCartney lánya
A Beatles történetének egyik legszebb része az a szenvedélyes szerelem, amely Paul McCartneyt a Linda nevű, csodálatos zsidóasszonyhoz fűzte és az a gyász, amelyet a Beatles legendás tagja Linda McCartney elvesztésekor érzett. Volt egy vigasza és nekünk is van egy vigaszunk: egy másik csodás és büszke zsidólány, aki az anyukája minden jótulajdonságát örökölte.

A második gyerekük volt Stella, végigutazta velük a világot, aztán divattervezőnek állt. Könnyebb és nehezebb dolga volt, mint a többieknek, mert mindenki ismerte ugyan, de épp ezért kellett százszor is bebizonyítania, hogy saját jogán került oda, ahol éppen van. A végzős Stella ruhakölteményeit – ezúttal pontos az elcsépelt szó, Stella McCartney tényleg komoly művész – a korszak legnagyobb sztárjai, Kate Moss és Naomi Campbell viselték. Megszolgálta a bizalmat, ma a Gucci márkanév alatt viszi a saját ruhabrandjét, ott van már a legnagyobbak között és akármilyen jó reklám lenne, a Gucci csak azért nem üti rá valamire a pecsétjét, mert Paul és Linda McCartney lánya rakta össze. Stella McCartney tényleg a legjobbak között van a szakmájában, elérte az apja által megmászott hegycsúcsokat. A családtörténet a Beatlestől a Gucciig ér.

A négy gyermekes családanya alig várja, hogy elmondhassa interjúiban, hogy neve ellenére zsidó, hiszen az édesanyja zsidó volt, az édesanyja, akitől a társadalmi érzékenységét legelsősorban örökölte. Lelkes állatvédő és ez nagyon is összevág a zsidó hagyomány szellemével (a zsidó vegetarianizmus mozgalma egyre sebesebben hódít Amerikában). Ugyanakkor zavartan hozzá szokta tenni, hogy még nem mélyült el eléggé a zsidó vallásban.

Kedves Stella McCartney. Sosincs késő, mindig várunk, áldott az érkező. Boldog 46. születésnapot, éljen 120 évig.