Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Rudolf Vrba, az auschwitzi menekült, aki megmentette a pesti zsidókat
Szlovákiából vitték el 18 éves korában, két évet élt Auschwitzban, mielőtt megszökött és alapos beszámolójával megmentette 20 évesen a pesti zsidóságot. Aztán később híres biokémikus lett.

Amikor a 20 éves fiú 26 éves társával, Alfréd Wetzlerrel megszökött Auschwitzból, Magyarországon már javában zajlott a gettósítás, kevés idő múlva elindultak a deportálóvonatok, hogy pár hét alatt eltüntessenek a világból egy százados múltú, nagy létszámú magyar közösséget, amely addig hozzátartozott a magyar vidék mindennapjaihoz, a zsidókat. Ez volt a németek által megszállt Európa utolsó érintetlennek maradt zsidó közössége.

Siettek elmondani, hogy az érkezőket nem telepítik le, nem dolgoztatják, nem látják el, hanem megsemmisítik. A legtöbbjüket azonnal, a gázkamrákban és a krematóriumokban, a többieket fokozatosan, de igen kevés idő alatt. Azt, amit eddig véltek tudni a megsemmisítőtáborokról, a jelentés alátámasztotta és kiegészítette, rendkívül alapos beszámolóval próbált segíteni a két fiatalember, amikor minden perc számított, amikor naponta 12000 magyar zsidó érkezett Birkenauba, ahol jelentős részüket azonnal megölték a túlterhelt krematóriumokban. A beszámoló idején zajlott a világtörténelem egyik legnagyobb tömeggyilkossága.

A szöveg lassan terjedt, de nyár elejére nyilvánossá vált és ha a vidéki zsidóság számára már nem is jelentett segítséget, ahhoz alighanem hozzájárult, hogy Horthy kormányzó végül augusztusban leállíttatta a deportálásokat, hogy a budapesti zsidóságra már nem került sor és emiatt nagy tömegeik túlélték a holokausztot.

És ez nem utolsósorban ennek a kivételesen bátor, akkor még mindössze 20 éves fiúnak köszönhető. Mi, kedves olvasóink, neki is köszönhetjük, hogy megszülethettünk. Érdemes lehet megjegyezni a nevét.

Amikor a háború véget ért, elismert biokémikus lett. Még több mint 61 év adatott neki, 2006-ban ment el. Legyen áldás az emléke.