Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Új törvény: Diszkriminálnák a zsidókat Izraelben?
A parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely azt szabná meg, hogy az állam csak az Izraeli Főrabbinátus által lebonyolított betéréseket ismerje el, még az ortodox betérők sem kapnának teljes jogú zsidó státuszt ennek hiányában. A diaszpóra némely zsidó közösségei nehezményezik a dolgot.


A törvényjavaslat a Legfelsőbb Bíróság tavalyi döntését kívánja felülírni, amely döntés kimondta, hogy a Főrabbinátus keretein kívül zajló ortodox betéréseket az állam köteles elfogadni. Erre hivatkozva folyamodtak hasonló döntésért a Legfelsőbb Bírósághoz a konzervatív zsidók és a reformzsidók is.

A reformzsidó világszervezet vezetője szerint a Legfelsőbb Bíróság döntésével szembemenő javaslat sérti a világ zsidóságának többségét, akiket az ultraortodox Főrabbinátus nem képvisel és veszélyezteti a zsidó nép egységét. Vannak, akik úgy látják, hogy ez a döntés még távolabb sodorná Izraelt attól, hogy minden zsidó vallási irányzatnak egyformán az otthona lehessen rendeltetését betöltve, a zsidók, minden zsidó közös államaként.

A Forward.com írása alapján