Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]

Izrael titka az önbizalomból és a folytonos kihívásokból ered
A magyar fél Izraelben szolgálatkész partnert talál, és sok függ Magyarország eltökéltségétől is, hogy megerősítse a gazdasági együttműködést és növelje a kereskedelmi és tudományos közös vállalkozásokat – jelentette ki Yossi Amrani nagykövet az Izrael állam megalapításának 69. évfordulóját ünneplő rendezvényen Budapesten.
 
Mai születésnapos: Leo Baeck, a reformzsidóság legnagyobb vezetője
A náci Németországban vált vezetővé, a teljes német zsidóságért vállalt felelősséget és még Theresienstadtban is sokaknak segített életben maradni. A háború után a reformzsidó világszervezetet vezette, így dolgozott tudósként és rabbiként késő öregségéig. A világ minden kontinensén áll az ő nevét viselő intézmény, még kisbolygót is neveztek el róla.
 
Izrael segít: hatalmas gyógyszerszállítmányt küldtek Izraelből szíriai gyerekeknek
Egy izraeli online civil kezdeményezés támogatói több mint 2 millió sékelnyi (kb. 150 millió forint) adományt gyűjtöttek össze a 6 éve tartó, irtózatos szíriai polgárháborúban szenvedő gyerekeknek. „Ideje, hogy leszögezzük, hogy a szír nép nem az ellenségünk, hanem a szomszédaink és felelősek vagyunk értük” – mondja egyikük.
 
Szegénység és kitörés Gilvánfán dolgoztak a rabbiképző hallgatói
A Rabbiképző szociális munkás hallgatói Háberman Zoltán tanszékvezető és Békési Ágnes docens vezetésével rendszeresen lejárnak az ország egyik legszegényebb településére, Gilvánfára, ahol a pécsi hitközség előimádkozója, Heindl Péter a kitörés esélyét kínáló Tanoda egyik vezetője. Idén a 24.hu is elkísérte a rabbiképzősöket és megrázó, páratlanul népszerű riportot írt Gilvánfáról. Az alábbiakban ezt olvashatják.
 
Sikeres magyar zsidók a nagyvilágban: Margit Patrícia Eszter
Margit Patrícia Eszter nevét A zsidó menyasszony című regénye révén ismerhette meg a magyar olvasóközönség, míg New Yorkban egy másik oldaláról ismert: megalapította az Art Kibbutz nevű zsidó alkotóházat, amely a világ 28 országból fogadott már vendégeket. 
 
Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közgyűlésére
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghív minden küldöttet, illetve érdeklődőt a 2017. május 28. / 5777. Sziván 3. (vasárnap), 10:00 órakor tartandó közgyűlésére a MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe (Budapest VII. ker., Síp u. 12. II. emelet).
 
Mai születésnapos: Sherlock Holmes, a detektívlegenda, cionista és zsidómentő
A nagy krimiírót, Sir Arthur Conan Doyle-t gyakran keverték össze legendás hősével, Sherlock Holmes-szal. Egy híres esetben azonban tényleg ő maga állt nyomozónak és Holmes módszerévek kiderítette, hogy egy gyilkosságért elítélt zsidóember ártatlanul szenved, saját pénzéből fizette az ügyvédi költségeit, amíg sikerült kiszabadítani. Ezenkívül lelkes cionista is volt, halálakor a Zsidó Hírügynökség a zsidók jótevőjeként búcsúzott tőle.
 
Meghívó – Jeruzsálem Nap Mosonmagyaróváron
A Mosonmagyaróvári Zsidó Hitközség és a Mosonmagyaróvári Hit Gyülekezete tisztelettel meghívja Önt Jeruzsálem újraegyesítésének 50. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségére, 2017. május 24. (szerda) 18:00 órára.
 
Donald Trump megkezdte izraeli látogatását
Donald Trump amerikai elnök megkezdte hétfőn az izraeli látogatását, és a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren mondott rövid beszédében kiemelte az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségét, valamint reményét fejezte ki, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra és a kapcsolatok javítására Izraellel.
 
Bazi nagy, szabadtéri zsidó lagzi New York kellős közepén
A Times Square-en tartottak lakodalmat két hászid dinasztia egybekelő sarjai – a turisták legnagyobb örömére. Ilyen még soha nem volt New Yorkban.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]