Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1223]

Ausztrália elismerte Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának
„Mostantól Ausztrália elismeri Nyugat-Jeruzsálemet, amely a kneszet (izraeli parlament) és több más kormányzati intézmény székhelye, Izrael fővárosaként” – mondta Scott Morrison ausztrál kormányfő.
 
XII. Piusz pápa és a zsidók David Dalin rabbi szemével
A Vatikán második világháborút megelőző politikája és a vészkorszak alatt tanúsított, visszafogott magatartása miatt máig bírált XII. Piusz pápa megítélésével foglalkozik Pápai Lajos új tanulmánya. Az írás a Vallástudományi Szemle e héten megjelent, XIV. évfolyamának 3. számában olvasható.
 
Szeret e bennünket édesapánk? – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:34 óra, a Szombat királynője 16:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Vájigás” (Mózes 1. 44:18-47:27.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zsolt: Doktor Moll és az igazi profi
Doktor Mollnak jó kis hete volt, mert hanukai jelleggel minden nap fánkot evett, méghozzá mindig különböző helyeken majszolt fánkot Miskolctól Budapesten át Székesfehérvárig, szerencséje volt, hogy sokat utazhatott, de az ünnep Budapesten sem hagyta cserben...
 
Nick Cave nem ért egyet az Izraelt bojkottáló művészekkel
Nick Cave nem támogatja az Izrael ellen a zsidó állam palesztin-politikája miatt meghirdetett zenészbojkottot – olyannyira nem, hogy a világhírű énekes és zeneszerző a közelmúltban éppen azért adott két koncertet is Tel-Avivban, hogy kiálljon azon zenésztársai mellett, akiket szerinte a bojkott hívei megszégyenítenek és hallgatásra kényszerítenek.
 
Van ortodox zsidó Mikulás? De még mennyire, be is mutatjuk
Rick Rosenthal nem egyszerűen ortodox zsidó és hivatásos Mikulás, de még Mikulás-iskolája is van, igaz, szombaton nem fogad el pénzt a fellépéseiért.
 
Zsidó építészek, akik nélkül Magyarország nem így nézne ki
Tíz év munka gyümölcse érett be A magyar zsidó építőművészek öröksége című kötet megjelenésével. A Gottdank Tibor által összeállított, és a K.u.K. Kiadó gondozásában megjelent könyv bemutatóját az Országos Rabbiképző ‒ Zsidó Egyetemen tartották.
 
Budapesti üdvözlet: Shalom, Jeruzsálem!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) örömmel üdvözli a Fővárosi Közgyűlés mai döntését, amelynek értelmében Jeruzsálem nevét kapja egy közterület Budapesten. Ezzel a magyar főváros is csatlakozott azokhoz a világvárosokhoz, amelyek köztéri elnevezéssel tisztelegnek a keresztény-zsidó kultúrában kiemelkedő szerepet betöltő ősi település, a modern Izrael fővárosa előtt.  
 
Salvini az EU Izraellel szembeni politikáját ostorozta Jeruzsálemben
Az Európai Unió Izraellel szembeni elfogult politikáját ostorozta Jeruzsálemben Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, akit Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael nagy barátjának nevezett – jelentette a helyi média szerdán.
 
Új imaszobát avattak a hanuka ünnepen Kiskunhalason
A hanukának, az egyik legismertebb zsidó ünnepnek a története az i.e. 2. századra nyúlik vissza, amely nem a Tórán, hanem egy hadi eseményen alapszik, ezt az ünnepet ismerik leginkább a nem zsidók körében. Pénteken a hatodik gyertyát gyújtották meg a menórán a halasi zsidó hitközségben, ahol téli imatermet is avattak egyben a hitközség tagjai.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1223]