Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1093]

Elie Wiesel-emlékérmet bocsátott ki a román jegybank
A romániai származású Nobel-díjasok előtt tisztelgő numizmatikai sorozatot indít a román nemzeti bank, amely elsőként a tavaly elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató tiszteletére bocsát ki emlékérmet – derült ki a pénzintézet csütörtöki közleményéből.
 
Itt az új, 5778-as naptárunk! Vegyék, vigyék, szeressék, mert gyönyörű
Megjelent az 5778-as zsinagógai év kimagaslóan magas színvonalú zsidó naptára a 2017-2018-as évre. A két színben (feketében, uraknak és bézsben, hölgyeknek) kapható naptár kiadója a MAZSIHISZ, felelős kiadó Heisler András és dr. Kunos Péter. A kiadvány szerkesztője Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója, a kötet elkészítésében közreműködött Várdai Anikó titkárságvezető, a borítót Tausz Gábor Ezra tervezte.
 
A neonáci vezető bevallotta, hogy meleg és zsidó
Egy jól ismert brit neonáci coming outolt, elmondta, hogy meleg és az édesanyja ágán részben zsidó származású, ezért a továbbiakban nem vesz részt a neonáci mozgalomban, ahová tinédzserkora óta tartozott. Nem tudja, ezentúl mivel fogja elfoglalni magát.
 
Hamarosan megtalálhatják a rohonci áldozatok sírját
Dr. Vadász Gábor sebész-aneszteziológus szakorvos kitartó munkájának is köszönhetően hamarosan kiderülhet, hogy hol nyugszanak az 1945-ben a burgenlandi Rohoncon meggyilkolt magyar munkaszolgálatosok földi maradványai. Dr. Vadász Gáborral – akinek az édesapja, és annak ikertestvére veszett oda az öldöklésben – a rohonci mészárlásról és az áldozatok utáni, mindeddig eredménytelen kutatásokról beszélgettünk.
 
„A szépség feltalálója” – Helena Rubinstein életútját végigkísérő kiállítás nyílt Bécsben
A kozmetikai ipar úttörőjének tekintett Helena Rubinstein (1870-1965) életét és munkásságát mutatja be egy ma nyíló bécsi kiállítás. A lengyel származású zsidó Rubinstein alapította meg azt a nemzetközi fórumot, amely a kozmetikai ipar más vállalkozói előtt kikövezte az utat. A bécsi Zsidó Múzeum Helena Rubinstein – A szépség feltalálója címmel rendezte meg az életútját végigkísérő kiállítást, amely május 6-ig várja a látogatókat.  
 
Emléktáblát avattak Wiesmeyer Emil embermentőnek
Halálának 50. évfordulóján emléktáblát avattak Wiesmeyer Emil embermentőnek Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ (HDK) udvarán szerdán.
 
Mai születésnapos: Jean Claude Van Damme akcióhős
Az apai nagyija volt zsidó, ő maga pedig izraeli producereknek köszönheti a karrierjét. Az erősfiúk, mint ezt nem győzzük folytonosan hangsúlyozni, nagyon gyakran zsidók a moziban és erre nyugodtan legyenek büszkék, mert menő.
 
Náci bosszú-akciófilmben játszhat a világhírű izraeli szépségkirálynő
Az izraeli csodanő, Gal Gadot, aki minden idők legsikeresebb filmjeinek egyikében vált szupersztárrá tavaly, a világ talán egyetlen olyan szépségkirálynője, aki katona is volt, szerepet kaphat egy olyan filmben, amelyben egy bűnbánó náci főtiszt a háború után úgy dönt, lemészárolja egykori egysége náci tagjait.  
 
Elkezdődött: van zsidó jövő a Nyírségben
Az 1950 – 1958 közötti időszak a magyar megmaradt zsidóság átrendeződésének korszaka. A zsidó hivatalosság is keveset foglalkozott már eddigre a vidék zsidóságával és megkezdődött az elvándorlás külföldre és a magyar nagyvárosok felé.
 
Közönségtalálkozó Holokauszt-túlélőkkel és fiatal klezmerzenészekkel a Frankelben
Két magyar Holokauszt-túlélő csodálatos megmeneküléséről forgat filmet a holland köztelevízió számára Willy Lindwer, nemzetközileg elismert dokumentum filmrendező. A filmforgatás egyik helyszíne a budapesti Frankel Leó úti zsinagóga lesz, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak október 25-én, szerdán délután 6 órára. (Pontos cím: Budapest II. ker., Frankel Leó út 49.)
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1093]