Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [993]

Tabuk nélkül – Kovács András: Zsidó identitás és szekuláris értékválasztás az új kutatások tükrében
Kovács András professzor, (a Közép-európai Egyetem Zsidó Tanulmányok Programjának vezetője) – a Tom Lantos Intézet és a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat beszélgetés- és előadássorozatának keretén belül – Zsidó identitás és szekuláris értékválasztás az új kutatások tükrében címmel tart előadást, 2017. január 25. (szerdán), 18:00 órakor a Bálint Ház nagytermében (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)
 
Kaposvár: zsidóságunkról felsőfokon
Nagyszerű új kezdeményezést indított útjára a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán Hatos Pál dékán: az Együttélés öröksége című kurzust, amelynek célja a magyar-zsidó együttélés örökségének, a magyarországi zsidóság kortárs kultúrájának, s a holokauszt emlékezetének tudatosítása a művészeti felsőoktatás keretei között. A kezdeményezőt az első félév tapasztalatairól kérdeztük.
 
Mai születésnapos: Gertrude B. Ellion, aki hozzájárult a rákgyógyításhoz és a szervátültetéshez
Hosszú időn át még kutatói állást sem kapott, soha nem szerezhetett doktori fokozatot sem nőként: be kellett érnie a gyógyszerészet forradalmasításáért adott Nobel-díjjal az ezrek és ezrek életet megmentő és megkönnyítő, tragikus sorsú, magányos zsidóasszonynak.
 
Zsidónak lenni fél egészség: egy új kutatás szerint a körülmetélés tényleg véd az AIDS-től
Egy Belgiumból finanszírozott nemzetközi kutatócsoport munkája szoros összefüggést mutat ki a HIV-vírus elterjedtsége és a férfiak körülmetélése között: úgy tűnik, hogy ott, ahol a férfiakat körülmetélik, az ismertebb HIV-1 alig, a HIV 2 pedig szinte egyáltalán nincs jelen.  
 
Donald Trump meghívta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt Washingtonba
Donald Trump meghívta Washingtonba Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, a látogatásra várhatóan február elején kerül sor – közölte a Fehér Ház.  
 
Nemzeti gyásznap: félárbocra eresztették a nemzeti lobogót
Ma reggel a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznap kezdeteként félárbocra vonták a nemzeti lobogót hazánk legfőbb közjogi méltóságai, Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében a Kossuth-téren. A helyszínen közösségünk nevében Radnóti Zoltán főrabbi, a MAZSIHISZ-BZSH rabbitestületének elnöke hajtott fejet az áldozatok emléke előtt.
 
Mai születésnapos: Bruno Kreisky, Ausztria első zsidó kancellárja, egy ellentmondásos szocialista
A nyomor és az Első Köztársaságban dúló pártos erőszak tette szocialistává a textilgyáros tizenöt éves kisfiát, Bruno Kreiskyt, aki Willy Brandt kortársaként a szociáldemokrata jóléti állam fénykorában lett Ausztria első zsidó és máig legsikeresebb szocialista vezetője, aki nem mindig játszott pozitív szerepet Izrael életében.
 
Hazatértek a szörnyű pokolból
A holokausztról, zsidó embertársaink elhurcolásáról, módszeres kiirtásáról - figyelmeztetésül, hogy ez soha többé ismétlődhessen meg – újra és újra beszélünk. De arról, hogy mi történt, amikor a soa után hazatért Magyarországra a maradék zsidóság – csak ritkán hallhatunk...
 
Rossz hír az uszítóknak: könnyen lehet őket azonosítani
A gyűlöletbeszéd keletkezéséről, technikájáról és lélektanáról beszélgetett Ránki Sára nyelvésszel Egressy Zoltán író a Spinoza Házban.
 
Izrael 500 millió madara: a világ nyolcadik csodája
Egy német fotóriporter, Thomas Krumenacker már egy évtizede nem tud szabadulni az Izraelen átrepülő vándormadarak lenyűgöző látványától: nemrég jelent meg „a Szentföld madarairól” szóló könyve angolul és németül.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [993]