Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]

„Ne legyen valamely alávaló gondolat a te szívedben” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:33 óra, az ünnep kimenetele: 20:39 óra. A Tórából ezen a héten a „Röé” (Mózes 5. 11:26–16:17.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: I. Ferenc József, a boldog békeidők császára és királya
Nem volt kiemelkedő képességű, sem különösebben szeretetreméltó államférfiú, de egy sok tekintetben valóban felívelő korszak emblémája lett.  
 
Heisler András: felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidóságért
Felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidó közösségekért, és hiszünk a közös jövőben – mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek 18. nemzetközi konferenciája pénteki megnyitóján.  
 
Meglepetés: a rum titkos zsidó története
Az egész a spanyol kiűzetéssel kezdődött. Ha az nincs, talán rum sincsen ma.
 
Mai születésnapos: Robert de Niro, a legnagyobb zsidó gengszterfilmes
A Volt egyszer egy Amerikában David Noodles Aaronson és a Casinoban Sam Rothestein egyaránt folytonos életveszélyben lévő, kegyetlen zsidó gengszterek és ezt a világot Sergio Leone és Martin Scorsese irányításával Robert de Niro állította elénk, aki nem zsidó ugyan, de ő a világ képzeletének tipikus zsidó maffiózója.
 
Szélsőjobbos erőszak: Schwarzenegger tízmilliókat adományoz zsidó célokra
Charlottesville-i neonáci felvonulás és gyilkosság után Schwarzenegger úgy döntött, nem marad csöndben: százezer dollárt adományoz a Wiesenthal Központnak, amely az antiszemitizmus és a rasszizmus minden fajtája ellen fellép.  
 
Nagyon pesti, nagyon a miénk: Seress Rezső
A Zsidó Kulturális Fesztivál keretében Dalok a Kispipából címmel Fesztbaum Béla színművész és a Kék Duna Szalonzenekar Seress Rezső szerzeményeit adja elő az Óbudai Társaskörben szeptember 3-án délután 3-tól. A 42 éves Fesztbaum Bélával a kávéházi kultúra iránti rokonszenvéről és a Szomorú vasárnap című világsláger nagyon pesti szerzőjéről, Seress Rezsőről (1889-1968) beszélgettünk.
 
Együtt menni, együtt lenni a hagyománnyal
Kányádi Sándor által fordított jiddis népdalokat adnak elő erdélyi művészek a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében szeptember 5-én, este 7 órától a budapesti Bethlen téri zsinagógában Nincs egészen tegnap címmel. Az előadásról Laczkó Vass Róbertet, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészét kérdeztük.  
 
Mai születésnapos: A 40 éves Farkasházi Réka színésznő, énekesnő, közösségünk fontos barátja
Farkasházi Réka gyerekkora óta keresi annak a lehetőségét, hogy valami igazán fontosat mutasson, közvetítsen nekünk. A Barátok Közt szereplőjeként is, az anyaságról blogot vezetve is, Kukorelly Endre gyerekdalait énekelve is, mondjuk, nálunk, a Goldmark-teremben és drámapedagógusként is.
 
Évforduló: Elvis Presley, a rock zsidó királya ma 40 éve halt meg
Igen, zsidó volt a szó legszigorúbb vallásjogi értelmében, Radnóti Zoltán főrabbi nyugodtan a Tórához hívhatta volna a lágymányosi zsinagógában. És büszke volt rá, a nyakában hordta jelet és imádott zsidó édesanyja síremlékén is gondoskodott a Dávid-csillagról.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]