Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1114]

Kóser bolt nyílt a Lehel téri piacon
Budapesten nagyon kevés hely specializálódott kóser termékek, főleg húsok forgalmazására. A XIII. kerületben található Lehel téri Vásárcsarnokban azonban a Hanuka negyedik napján nyitott meg a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) felügyelete mellett – és dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató jelenlétében – egy új hentesbolt, amelyben már a kezdeti árukészletben is több friss kóser termék közül válogathatnak a vásárlók.
 
A rejtett dolgok felfedője – Jó szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:35 óra, az ünnep kimenetele: 16:46 óra. A Tórából ezen a héten a „Mikéc” (Mózes 1. 41:1-44:17.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: Szilágyi György, a ’28-as zsidó humorista
Egy nemzedék életének krónikáját írta meg egyetlen monológban. Egy most búcsúzó nemzedékét. Vele és általa emlékezünk majd mindig nagyszüleinkre, dédszüleinkre. Megtanultuk mi már ezt a harcot.  
 
Zsidó lánnyal barátkozott, menekülnie kell Irakból a szépségkirálynő családjának
Először mi adtunk hírt arról, hogy közös fotón pózolt Tókióban és igazán összebarátkoztak egymással Irak és Izrael szépségkirálynői, Sarah Idan és Adar Gandelsman. A lány Amerikában él, de családja halálos fenyegetéseket kapott az iszlamistáktól, nekik is távozniuk kell szülőföldjükről, amiért a lányuk megszerette Miss Izraelt.
 
Mai születésnapos: Szepes Mária, a Pöttyös Panni-könyvek írónője
És persze a Vörös Oroszláné, az egyik legizgalmasabb okkult regényé a huszadik században, amely évtizedeken át be volt tiltva, csak németül lehetett olvasni. A legnagyobb magyar ezoterikus írók egyike Karády Katalinnak írt dalszövegeket a második világháborúban, amíg a férje zsidókat mentett.
 
Az Adománytaxi és a szegénység szaga
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által fölajánlott furgonnal adományokat vitt Nógrád megyébe az Adománytaxi Alapítvány. Velük utazott a Hanoár közösség mintegy tucatnyi középiskolás tagja, az út során a leendő madrichok kivételes társadalmi érzékenységet tanúsítottak.
 
Hanuka van, nem érünk rá a Jobbikra és az EMIH-re
Sokan kérdezték, miért nem foglal már állást a MAZSIHISZ is végre a Jobbik képeslapküldési szokásainak rendkívül nagy horderejű „ügyében”. Elmondjuk.  
 
Együtt a testvérek: keresztény-zsidó-moszlim hanukai gyertyagyújtás a MAZSIHISZ-nél
Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek és Dr. Assani Omar, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház orvosigazgatója együtt gyújtanak hanukagyertyát a MAZSIHISZ gyöngyösi taghitközségének híveivel vasárnap, december 17-én, vasárnap.
 
Lehet kóser a baconos sajtburger? Persze, mutatjuk hol és hogyan
Képzelj Magad elé kaftámos ultraortodox tömegeket baconös sajtburgert enni, gyorsan, mert nemsokára már saját szemeddel láthatod őket Jeruzsálemben. Hanuka van, a csodák ideje.  
 
Mai születésnapos: a világ leghíresebb számítógépének holokauszt-túlélő kifejlesztője
Jack Tramiel a Lodz-i gettóból került Auschwitzba, onnan Amerikába és az ő cége fejlesztette ki a ’80-as évek és minden idők legnépszerűbb személyi számítógépét, a Commodore 64-et. A ’80-as évek sztárját.  
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1114]