Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1169]

Megmutatja az Úr, ki az Övé és ki a Szent – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:34 óra, az ünnep kimenetele: 21:45 óra. A Tórából ezen a héten a „Korách” (Mózes 4. 16:1-18:32.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Ami nem múlik el soha: Mit tanít a Talmud az örök szerelemről?
„Minden olyan szerelem, amelyik egy-egy dologhoz kötődik, elmúlik, mihelyt elmúlik az, amihez kötődött. De az a szerelem, amely nem függ semmitől, örökre megmarad. Melyik az a szerelem, amelyik egy-egy dologhoz kötődik? Az, amit Amnon érzett Támár iránt. És melyik az, amelyik nem függ semmitől? Dávid és Jonatán barátsága”  
 
Történelmi pillanat: az iraki szépségkirálynőt köszönti a kormányszóvivő Izraelben
Fél éve közös szelfit posztolt Miss Irak és Miss Izrael. Az iraki szépségkirálynő családjának ezután el kellett hagynia Irakot. A barátság azonban megmaradt, Sarah Idan most Izraelbe látogatott és a „testvérek” újraegyesültek. Netanjahu kormányfő szóvivője is köszöntötte a remény követét Izraelben.
 
Foci a tolerancia jegyében Solton és Nógrádsápon
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által szervezett Tolerancia Kupa ötletén felbuzdulva tolerancia labdarúgó tornákat rendezett két, a korábbi versenyeken aktívan részt vevő csapat.
 
A Sin Bet 250 terrorakciót hiúsított meg idén Izraelben
A Sin Bet belbiztonsági szolgálat 250 nagyobb terrorcselekményt hiúsított meg idén Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.  
 
Felolvasással emlékeznek az egykor betiltott szerzőkre és elpusztított könyvekre
A Barbárság diadala címmel közös megemlékezést tart június 15-én este a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, valamint a Magyar Versmondók Egyesülete a Budapest Projekt Galériában; az eseménnyel az 1944-ben betiltott szerzőkre és az elpusztított könyvekre emlékeznek.
 
Virtuális túrán járható be Anne Frank egykori rejtekhelye
A kamaszlány naplójában részletesen leírja az amszterdami házat is, ahol családjával bujkált a nácik elől. Anne születésének 89. évfordulójára az azóta múzeumként működő épület virtuálisan bárki számára bejárhatóvá tette a szobáit.
 
Minden, ami zsidó a foci vébén: edzők, játékosok, százezer izraeli turista
Mi, magyarok jól ismerjük ezt a játékot. Ugyan nem jutottunk ki a világbajnokságra, de a bírók között ott vannak még a mieink is. A partjelzők között biztosan. Mi adjuk a technikát valamihez. Van egy játékosnak magyar nagyszülője.
 
Múzeumok éjszakája a zsidónegyedben
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) az elmúlt években már megszokott színvonalú, színes és izgalmas programokkal részt vesz idén a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozaton. A zsidónegyed éjszakája este 10 órakor kezdődik június 23-án, szombaton. Az estet közös szabadtéri szombatbúcsúztatással kezdjük Frölich Róbert főrabbi vezetésével.
 
Sztehlo-gyerekek voltunk – Meghívó könyvbemutatóra
Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Sztehlo-gyerekek voltunk című könyv ünnepélyes bemutatójára, 2018. június 20. (szerda) 19:00 órára a budapesti Goldmark-terembe (Budapest VII. ker. Wesselényi u. 7.)
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1169]