Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      985   |   986   |   987   |   988   |   989   |   990   |   991      »      [1025]

Új zsinagóga épül
Daniel Libeskind lengyel származású amerikai építész, a berlini Zsidó Múzeum megalkotója München számára új zsinagógát tervez, amely 2018-ig épül fel - jelentette be a város Bét Salom zsidó közössége.
 
Világi kézbe került Jeruzsálem
Nir Barkat világi beállítottságú üzletember lett Jeruzsálem új polgármestere. A keddi önkormányzati választásokat szakértõk a jövõ februári parlamenti választások fõpróbájának tartják.
 
Olmert: ha Izrael demokratikus akar maradni, le kell mondani bizonyos területekrõl
Az izraeli kormánypárt, a Kadima élén álló Cipi Livni elhatárolódott kedden Ehud Olmert miniszterelnök felvetésétõl, hogy adjanak jelentõs területi engedményeket a palesztinoknak a békéért cserébe.
 
A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának közleménye
A Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottsága (ILC), amely Budapesten tartja XX. konferenciáját november 9–12. között, mély sajnálatát fejezi ki bizonyos nem helyénvaló és meggondolatlan megnyilvánulások miatt, amelyek XII. Pius pápa II. világháború alatti szerepével kapcsolatosak.
 
A Kristály-éjszaka 70. évfordulóján történt, betörték a debreceni Zsidó Hitközség ablakát
Ismeretlen tettesek kõvel betörték a debreceni zsidó hitközség székházának Kápolnás utcára nézõ egyik ablakát - közölte az MTI-vel kedden Asher Ehrenfeld debreceni rabbi.
 
A zsidók és a katolikusok a két vallás kötelékét keresik
A zsidó-katolikus kapcsolati világkonferencia résztvevõi azt keresik, ami a két vallást összeköti, és nem azt, ami elválasztja õket - mondta a konferencia huszadik ülésszakának hivatalos megnyitóján hétfõn Budapesten Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.
 
Az öntudat több, mint a félelem
Schweitzer József: Sokakban, különösen az idõsebbekben él a holokauszt rossz emléke. Mégis, az öntudat több, mint a félelem. Ám ha valóban az van, amit a felmérések mutatnak, akkor ezek az adatok a közállapotainkról állítanak ki nem túl rózsás bizonyítványt.
 
Carla Bruni-Sarkozy: a férjem nem Obama, de magyar és zsidó
"A férjem nem Obama. De a franciák olyan államfõt választottak, aki magyar bevándorló gyermeke, akinek az apja akcentussal beszéli a nyelvet, akinek az anyja zsidó származású, aki mindig vállalta idegen gyökereit.
 
Mandur: A kirekesztés ideológiája újra és újra teret kap
A kirekesztés ideológiája újra és újra teret kap napjainkban, mert a gazdasági nehézségek idején a populista politika mindig tudja, kit kell felelõssé tenni társadalmi bajainkért, és készen szállítják a legsötétebb megoldásokat is - mondta a katolikus-zsidó kapcsolatok világkonferenciáján a kristályéjszaka 70. évfordulójára emlékezve Mandur László.
 
Merkel: ha a többség felemeli a szavát, elkerülhetõ lett volna a kristályéjszaka
A hallgatás és a közömbösség veszélyére figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár a kristályéjszakának nevezett zsidóellenes náci pogrom 70. évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen, vasárnap az egyik berlini zsinagógában.
 
[1]      «      985   |   986   |   987   |   988   |   989   |   990   |   991      »      [1025]