Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      985   |   986   |   987   |   988   |   989   |   990   |   991      »      [992]

Az élet egy próbatétel (Life is a test......) - Esther Jungreis rebbetzin Budapesten
A rabbi feleségnek (rebecen) a zsidó közösségben hagyományosan fontos szerepe van, ám keresve sem akad párja Esther Jungreis rebecennek, aki egyszer egy elõadásával a legendás hírû New York-i Madison Square Gardent 18.000 fõvel, zsúfolásig töltötte. A Rebecen a zsidó világ egyik legmeghatározóbb közéleti nõ alakja, aki nagysikerû elõadásokat tart New Yorkban, Londonban, Jeruzsálemben és Hollywoodban, saját televízió showja van, amely hetente 8 millió háztartást ér el Amerikában. Könyveket ír, az Elhivatott élet magyarul is megjelent.
 
64 év után rács mögül láthatja viszont Magyarországot
Zentai Károly a vád szerint 1944-ben megölt egy 18 éves fiút, mert nem viselt sárga csillagot. A most 86 éves férfi kiadását három éve kéri Magyarország, egy ausztrál bíróság úgy döntött, hogy kiadják. Ha Zentait hazahozzák, szinte bizonyos, hogy a repülõtérrõl fogdába viszik.
 
90 esztendeje született Leonard Bernstein
Egy Ukrajnából kivándorolt vallásos zsidó családból származott, elsõ zenei élménye a zsinagóga orgonája és kórusa volt. Tizenegy évesen zongorát örökölt, s ezzel szavai szerint „Megtaláltam a saját világmindenségemet, azt a helyet, ahol biztonságban érzem magamat: a zenét.”
 
Menekül a kurucinfó
A New Jersey állambeli Cliftonban mûködõ Fortress ITX nevû cég a szélsõséges honlap antiszemita és gyûlölködõ tartalma miatt helyi idõ szerint pénteken délután kikapcsolta a kuruc.info szerverét, de az fél órán belül egy Connecticut államban levõ szerverre költözött.
 
Meggyalázták: horogkereszteket találtak egy zsidó emlékmûvön
Meggyalázták a nácizmus európai zsidó áldozatainak emléket állító berlini holokauszt-emlékmûvet: hét kõtömbjén tizenegy horogkeresztet találtak - közölte a rendõrség.  
 
A Magyar Gárdát jobbára a fideszes vezetésû önkormányzatok hívják
Elfújja a bíróság a szervezet születésnapi gyertyáját? Miközben a Fidesz politikusai ismét lavíroznak a Magyar Gárdát hol helytelenítõ, máskor éppen bátorító kijelentéseikkel a szélsõjobb felé, addig a szervezet egyéves lett.
 
Ma lenne 84 éves Ephraim Kishon, magyar nevén Kishont Ferenc, író, humorista.
Ephraim Kishon a második világháborúban munkaszolgálatos volt, majd mûvészettörténetet, szobrászatot és festészetet tanult. 1949-ben hagyta el Magyarországot, elõbb Ausztriában, majd Izraelben, egy kibucban élt.
 
Rangos kitüntetést kapott Schõner Alfréd egyetemi tanár az OR-ZSE rektora
A Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést adta át Schõner Alfréd egyetemi tanárnak, az Országos Rabbiképzõ - Zsidó Egyetem rektorának.
 
Moreno Pincas kiállítása a Ráday Galériában
A magyar nagyközönség most találkozhat elõször, ráadásul párhuzamosan két helyszínen is, Moreno Pincas rendkívül intenzív, ha nem is a legújabb trendeket követõ, de mégis is nagyon lendületes és fiatalos festészeti világával. Pincas 1936-ban született Bulgáriában, ahonnan 1949-ben emigrált Izraelbe. Mûvészeti tanulmányait Tel-Avivban és Párizsban végezte. Ez a kettõség máig megmaradt életében, hiszen felváltva él hol Izraelben, hol pedig a francia fõvárosban.
 
Újabb emlékezõ macskakövek Budapesten
Valódi útépítõs védõszerelésben, térdvédõben, modern szerszámokkal vágta ki a "botlatókõ" helyét Gunter Demnig kölni mûvész, aki Budapesten csütörtökön, pénteken és szombaton 36 emlékkövet helyez el a budapesti középiskolások által felkutatott holokausztáldozatok emlékére, s ebben az idõben magán megrendeléseknek is eleget tesz.
 
[1]      «      985   |   986   |   987   |   988   |   989   |   990   |   991      »      [992]