Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1044]

Izraelről tartanak előadást a Páva utcai zsinagógában
Akit érdekel Izrael Állam története, Izrael jelene, kultúrája, az nem hagyhatja ki a Páva utcai zsinagóga következő programját május 12-én, pénteken 17:30 órakor a Páva utcai zsinagógában (Pontos cím: Budapest IX. ker., Páva u 39.) Az ima kezdete: 19:00 óra.
 
Hamarosan megjelenik A kecskeméti ortodoxia 27 éve című album
Az 1999-ben megjelent, A kecskeméti ortodox zsidók és zsinagógájuk története című könyv, átdolgozott kiadása lesz az új kiadvány. Somodi Henrietta könyvének bemutatójára az eredeti helyszínen, a Magyar Fotográfiai Múzeum épületében kerül sor.
 
Mai születésnapos: Csányi Vilmos, a kutyák nagy tudósa, aki könyvet írt egy bátor zsidó apácáról
Derűs és ironikus, mint a bölcs emberek általában, mert mindent tud az emberek és más állatok viselkedéséről: ő mutatta be nekünk a saját kutyáinkat és ő írta meg egy lázadó, vagány zsidó apácalány történetét is, akit Avilai Szent Teréznek hívják.  
 
Légy Te is Pávatollforgató! – Héber kalligráfia és szófer workshop a Páva utcai zsinagógában
Kétnapos héber kalligráfia workshopra invitáljuk az érdeklődőket a Páva utcai zsinagógába.. Az esemény ideje: 2017. május 27-28. (csütörtök-péntek). A tanfolyam során a résztvevők megtanulják a hagyományos héber betűvetés művészetét.
 
Ha a pápa táncol – Hászid zsidókkal bulizott Ferenc pápa
Egy ortodox zsidó delegációt látott vendégül Ferenc pápa és a videón jól látható, hogy kicsit táncolt is velük, ringatózott a hászid dalra, amelyet előadtak neki.  
 
Izrael visszautasította Erdogan vádjait a palesztinokkal szembeni bánásmódról
Az izraeli külügyminisztérium közleményben utasította vissza Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a palesztinokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatban hétfőn elhangzott vádjait – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.
 
Izrael nem hagyja elválni, éhségsztrájkba kezdett egy zsidóasszony
„Megoldást akarok” – mondja a Kneszet előtt éhségsztrájkoló nő, aki 17 éve nem tud a zsidó jog szerint elválni a férjétől.
 
Mai születésnapos: Enrique Iglesias, a gyönyörű latin énekes, aki zsidó is
Édesapja, Julio Iglesias vallotta meg pár éve egy izraeli koncerten, hogy édesanyja spanyol, szefárd zsidó eredetű, vagyis a latin férfiszépség etalonja – és így valamelyest a fia is – szintén zenész.
 
Fény, tavasz, Izrael: újabb, szülinapi gyerekbuli a Szent István parkban
Május 14-én vasárnap többszörös zsidó örömünnep lesz a Szent István parkban. Izrael államának 69. szülinapját ünnepeljük közösen, a tágas ég alatt, hiszen mindjárt itt a nyár, ezen a napon egyesült Istennel a kabbala főművének, a Zohárnak, a Ragyogás könyvének hitünk szerinti írója, Simon bár Jócháj rabbi és eljött a nyár előtti utolsó gyerekbuli ideje is a MAZSIHISZ-nél.  
 
Újabb nemzetközi elismerésben részesült Gárdos Péter Hajnali láz című könyve
Gárdos Péter Hajnali láz című kötete nyerte el a 8. Prix d'Europe díjat. Az elismerést francia, angol és német könyvtárak és médiatékák vezetőiből álló zsűri szavazatai alapján ítélik oda. Idén a második körbe jutott hat könyv közül a Hajnali láz kapta a szavazatok több mint felét.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1044]