Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1114]

A szíriai polgárháborúról a Washingtoni Holokauszt Múzeumban
Százezres méretű tömeggyilkosság, kínzások és a világ közönyösen nézi – a washingtoni Holokauszt Múzeum kiállítást nyit a szíriai polgárháborúról.
 
Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közgyűlésére
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) tisztelettel meghív minden küldöttet, illetve érdeklődőt a 2017. december 3. vasárnap (5778. Kiszlév 15.) 10:00 órakor tartandó közgyűlésére a MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe (Budapest VII. ker., Síp u. 12. II. emelet). A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.  
 
Ne Jákobnak mondassék többé a te neved, hanem Jiszróélnek – Jó szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:37 óra, az ünnep kimenetele: 16:46 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájislách” (Mózes 1. 32:4–36:43.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
A héber betűk rejtett üzenete – új tanfolyam a Páva utcai zsinagógában
Mindig jó, ha megértjük, hogy „mitől kerek” a világ, és miért olyanok a héber betűk, mint amilyenek. A magyarázatok egy magasabb szellemi szinttel kapcsolnak majd össze minket.
 
Mai születésnapos: Kovács Margit, a leghíresebb magyar (zsidó) kerámiaművész
Kerámiái elvarázsolnak és hazavisznek egy ismeretlen, de igazibbnak tűnő világba, minden formájából árad a melegség. Kovács Margit világa érezhetően jobb hely a mi világunknál. Összeérnek, egységesülnek nála a hagyományok, népművészeti formák, mesék és mondák.
 
Zsidó-moszlim szolidaritás Lengyelországban: a zsidókra lehet számítani
A lengyel zsidóság ernyőszervezete támogatásáról biztosította a megtámadott varsói mecset híveit.  
 
Mindenkit egyformán fogadunk: Heisler Andrásnál jártak az MSZP országgyűlési képviselői
Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke 2017. november 30-án irodájában fogadta a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselőit, Heringes Anitát, és Dr. Harangozó Tamást, a Magyar Országgyűlés Interparlamentáris Unió magyar-izraeli baráti tagozatának tagját.  
 
Befogadás zenével és tánccal: segítséget nyújtunk értelmi sérült barátainknak
Minden zsidónak törekednie kell a világ megjavítására, arra, hogy segítsen azokon, akik rászorulnak, mindegy, hogy zsidók-e vagy sem. Ezért fogadjuk be az értelmi sérültek táncházát is, ezért adunk nekünk helyet, természetesen teljesen ingyen, a központunkban és azért is, mert a barátainknak tekintjük őket, szeretünk együtt lenni velük.
 
Megnyílt a zsidó filmfesztivál, főszerepben: A NŐ
Megkezdődött a Budapesti Zsidó Filmfesztivál és az Izraeli Filmhét egyesülésével létrejött Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelynek ünnepélyes megnyitóját szerdán este tartották a Puskin Moziban.
 
Mai születésnapos: Zsolnai Hédi, a magyar zsidó Edith Piaf
A magyar-zsidó színész-tanítóbácsi, Lakner Artúr iskolájából jött ki ő is és miután túlélte a holokausztot a legnagyobb magyar sanzonénekes lett belőle, ő tette halhatatlanná a szintén zsidó Ynes Montand-nal közösen a Hulló falevél című, látszólag francia, valójában titkos magyar-zsidó slágert. Kétszer emigrált az 1945 utáni Magyarországról, hosszú, nagy és fájdalmas élete volt.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1114]