Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1202]

Szezonzáró Tóra-party, a hit bulija: Szimchát Tóra üzenete
Búcsúzz jókedvűen: ezt a legnehezebb feladatot tűzi elénk az őszi ünnepek zárlata, a Tóra örömünnepe. Ez azért lehetséges, mert minden lezárás egyben újrakezdés is.
 
A német szövetségi alkotmánybírósághoz fordult panasszal egy volt auschwitzi fogoly
A német szövetségi alkotmánybírósághoz fordult panasszal Karol Tendera volt auschwitzi lengyel fogoly, miután a német igazságszolgáltatás elutasította az ügyében Lengyelországban hozott ítélet végrehajtását – közölték csütörtökön a férfi jogászai.
 
A Zsidó Világkongresszus elnöke csalódott a magyar holokausztmúzeum tervezett tartalma miatt
NEW YORK – A Zsidó Világkongresszus (ZSVK) csalódottságát fejezi ki amiatt, hogy egy budapesti múzeum úgy kívánja bemutatni a holokausztot, hogy közben nem vesz tudomást a magyar társadalom felelősségéről és a magyar hatóságoknak a magyar zsidóság megsemmisítésében játszott szerepéről, mondta Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke.
 
Mózes „sírfelirata”: miért nem támadt többé hozzá hasonló? – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:12 óra, az ünnep kimenetele: 19:14 óra. A Tórából ezen a héten a (Mózes 5. 33:1-34:12.) ünnepi szöveget olvasunk fel zsinagógáinkban.
 
Zsidók a magyar vendéglátásban – kiállításajánló
A handlétól a Grand Caféig címmel nyílt meg egy kiállítás az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A tárlat azt mutatja be, hogy 1867 után a magyar zsidóság miként vált a magyar vendéglátás történetének legjelentősebb rétegévé.
 
A II. világháború alatt elkövetett nemi erőszak történetéről jelent meg könyv
A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak történetét dolgozza fel Pető Andrea történész Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak története Magyarországon a II. világháború alatt címmel megjelent kötete, amelyet az Országos Levéltárban mutattak be.
 
Együttműködési megállapodást kötött az OR–ZSE és a MILEV
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által fenntartott két intézmény munkájának még sikeresebb összehangolását várja a meg­ál­la­po­dás­tól, mondta dr. Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (MILEV) igazgatója, mielőtt aláírta volna az ezt biztosító együttműködési megállapodást prof. dr. Vajda Károllyal, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) meg­bí­zott rek­to­rá­val.
 
Megmutatkozik a világtörténelem: Dreyfus kapitány múzeumot kap Franciaországban
Megkezdődtek az előkészületek egy állami múzeum megnyitására Franciaországban, amely a hamisan vádolt zsidó katonatiszt, Alfred Dreyfus történetét mutatja be, számolt be a Sorbonne nyugalmazott történelem-professzora, Alain Pages, a „francia Mazsihisz”, aCRIF nevű francia zsidó ernyőszervezet honlapján.
 
Tanárképzést tartott a Tom Lantos intézet Pécsett
Tegnap lezajlott a pécsi zsinagógában lévő „Együtt éltünk, együtt élünk”, a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató kiállításhoz kapcsolódó, a Tom Lantos Intézet támogatásával létrejött kézikönyvhöz tartozó tanárképzés a Pécsi Zsidó Hitközség épületében.
 
Oscar-díj 2018: Tarolnak a zsidó jelölések
Az oroszok, a svájciak, a hollandok, az osztrákok, a románok és a szlovákok is zsidó tárgyú filmeket jelölnek, sőt még az izraeliek is.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1202]