Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1223]

Tamás Gáspár Miklós 70. születésnapjára
Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki Tamás Gáspár és Krausz Erzsébet gyermekeként a kolozsvári szülői házból azt hozta magával, amiért a legjobban szeretjük: napjaink legszínesebb és legeredetibb magyar gondolkodója, önkritikus kritikai szellem, briliáns publicista, tántoríthatatlan kisebbségvédő, feminista és emberjogi harcos.
 
Az emancipáció és Izrael Állam jubileumát ünnepli a Mazsiszem
A Magyar – Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) 2018. november 28-án (szerda) délután három órakor megemlékezést tart az Emancipáció 150. és Izrael Állama 70. jubileumi évfordulója alkalmából a Dohány utcai zsinagóga előtti téren (Herzl Tivadar tér).
 
Az amerikai Mózes és Ceausescu
Egy amerikai ex-nagykövet friss könyvéből kiderül, hogyan menekítették ki zsidók ezreit Ceausescu Romániájából a szerző, az amerikai Mózes segítségével.
 
Nemzetközi program indult a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésére
Nyolc ország kilenc városának együttműködésével indult hároméves program a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésére – közölte Szentgyörgyi Anna projektmenedzser kedden Szegeden.
 
Hanuka 5779 / 2018: ünnepi programajánló
Folyamatosan frissülő ajánlónkból megtudhatják, hogy idén hol és mikor lesznek a különböző hanukai rendezvények. Ami mindenütt közös: a gyertyagyújtás, a fánk és a buli!
 
A MAZSIHISZ transzparensen működik: válaszok a Figyelő kérdéseire
A közelmúltban kérdéssorozatot kaptunk a Figyelő című hetilaptól, melyben az Együttélés Háza projekttel kapcsolatos összes szerződésről és teljesítéseiről kértek közérdekű adatokat szervezetünktől. Kérésüket teljesítettük.
 
Pályázati kiírás a BZSH kóser konyhájának vezetésére
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) kóser konyhájának vezetésére 2019. január 1-től felsőfokú vendéglátóipari végzettséggel és szakmai tapasztalatokkal bíró szakembert keres.
 
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 2018 évi nyertes pályázatai
Örömmel értesítjük a pályázókat, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége által 2018-ban megjelentett pályázatainak a Bíráló Bizottság javaslata alapján az összes kategóriában meghozta döntését.  
 
Boldog-szomorú zsidó történetek: zsinagógák feltámadása
Egy háznak kezdetben kevés szerepe volt: védelmeznie kellett az embert (és kicsinyeit, öregjeit) a hideg és az eső ellen. A – szükség esetén – védett helyen tartózkodás igénye mellett aztán megjelent a védett helyen munkálkodás, a védett - és saját - helyen „élés” – a funkció – helyigénye, majd egy idő után természetes elvárás lett az együttlét (itt az együttes tanulás, tanítás, imádkozás) helyigénye is.  
 
Botrány az izraeli kormányban: egymást nevezik terroristabarátnak a miniszterek
Nem támogatták volna elegen Miri Regev kulturális miniszter „lojalitási” törvényjavaslatát a parlamentben, ezért dühödten nekiment saját minisztertársának is, terroristák szövetségesének nevezte a markánsan jobboldali Avigdor Libermant.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1223]