Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1010]

Mai születésnapos: Kézdy György, egy fanyar humorú, tragikus hős
Még Virág doktorként is a szenvedés néma méltósága jellemezte leginkább: a kétségbeesett fecsegés csak ennek álcája volt. Ő volt az egyetlen ember, akinek még a szokásos gorombasága is szívmelengető volt. Az ironikus katasztrófák költőit szerette szavalni: Karinthyt, Lázár Ervint és sorstársát, az apátlan Orbán Ottót. Tragikusan indult és tragikusan zárult az élete. Közben azonban mégiscsak ő volt Kézdy György.
 
Évforduló: 98 éves lenne Komlós Juci, a Szomszédok bölcs és derűs Lenke nénije
A Szomszédokban mindenki sóhajtozott és panaszkodott, kivéve Lenke nénit és Taki bácsit, akik ugyan szintén panaszkodtak, de közben folyton jókedvűek voltak: azzal vigasztalták az országot, hogy ugyan van baj csőstül, de azért nem kell kétségbeesni.
 
Tudományos előadások az Iszlám országok és Jemen zsidóságáról
Február végén három alkalommal, három helyszínen tart Rachel Sharaby professzor, történész és szociológus előadásokat az Iszlám országok, és Jemen zsidóságáról.  
 
Ezért fontos Shylock zsidósága
A Pesti Színház műsorán Nádasdy Ádám új fordításában játsszák William Shakespeare: A velencei kalmár című művét. A Valló Péter által rendezett előadásban a zsidó Shylockot Kern András, míg a keresztény kalmárt Stohl András alakítja. Ugyancsak Nádasdy fordítását használta a székesfehérvári Vörösmarty Színház, ahol Bagó Bertalan rendezésében Antoniót Gáspár Sándor játszotta, Shylockot pedig László Zsolt. Nádasdy Ádámmal a darab zsidó vonatkozásairól, előadásmódjairól, korábbi és mai értelmezési lehetőségeiről, valamint Shylock figurájáról beszélgettünk.
 
Nézegesse a legújabb ultraortodox női divatot: gyönyörű és a muszlimok is imádják
Az ultraortodox nők egyre képzettebb, egyre öntudatosabbak és ez fellendíti az ultraortodox divatipart: számos családi vállalkozás tervez szerény, visszafogott és szép ruhákat vallásos zsidó nőknek és az üzlet iránt a muszlim asszonyok is érdeklődnek: a hászid divat egy nagy zsidó-muszlim barátság és nőszövetség kezdete lehet Amerikában.
 
A Disney szakított az antiszemitizmus gyanújába került YuoTube-sztárral
A Disney vállalat megszakította a kapcsolatát a világ legjobban fizetett YouTube-sztárjával, PewDiePie-jal, aki antiszemitizmus gyanújába keveredett – számolt be róla a BBC News kedden.  
 
Washingtonba utazott az izraeli miniszterelnök
Az Izrael és az Egyesült Államok közötti „történelmi szövetség” erősítéséről készül tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki hétfőn Washingtonba utazott – közölte hétfőn az izraeli média.
 
Mai születésnapos: Földes László, vagyis Hobó
A nagy lázadók egyike, akik megmutatták, hogyan kell ezt csinálni: csavargó, fekete bárány, közép-európai hobó. „Le kell menni kutyába” – énekelte és mindenki tudta, hogy ez a felmagasztosulás útja. Légy azokkal, akiknek nincs semmijük, akik nélküled teljesen egyedül lennének.  
 
„Történelmi tévedés”: kitört az ortodox belháború a női rabbik miatt
A napokban az Ortodox Unió nevű ernyőszervezet megtiltotta női rabbik avatását, alkalmazását a hozzá tartozó közösségekben: válaszul azok a tagszervezetek, amelyekben már dolgoznak rabbinők, nyíltan megtagadták az engedelmességet, fellázadtak a döntés ellen, „szent polgári engedetlenséget” hirdettek az ortodox rabbinők védelmében.
 
Ünnepélyesen levonjuk végre a horogkeresztes zászlót?
Az idén is sor került a neonácik Becsület-napi emlékezésére Tökön, a híradások szerint horogkeresztes zászlót is felvontak a megemlékezők.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1010]