Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1025]

A győzedelmes igazság csodája
Honlapunk könyvajánlóiban igyekszünk viszonylag új műveket bemutatni, ezért nézzék el nekünk, hogy most egy 2015-ös munkát ajánlunk a figyelmükbe – ám ez a könyv van annyira fontos, hogy a megjelenése után két évvel beszéljünk róla. Igaz, az eredeti, francia nyelvű kiadás pár évvel ennél is korábbi, hiszen a Debrecenből 16 évesen deportált Nicolas Roth (Róth Miklós) művét 2011-ben hozta ki az Éditions Le Manuscrit kiadó Avoir 16 ans à Auschwitz – Mémoire d'un juif hongrois (16 évesen Auschwitzban – egy magyar zsidó emlékiratai) címmel.
 
Mai születésnapos: Kurt Russell akciósztár, akit a szerelem zsidó édesapává tett
A hollywoodi keményfiúk első vonalába tartozott évtizedeken keresztül, a western, a sci-fi és az akciófilmek sztárja, akit 60 körül a filozofikus akciófilm mestere, Quentin Tarantino is felfedez és aki a vásznon üt, de otthon zsidónak neveli életre szóló szerelme, Goldie Hawn gyermekeit, a híres színész-testvérpárt, Kate és Oliver Hudsont, akik őt tekintik igazi apjuknak.
 
Őrizzétek meg a szombatot, mert szent az nektek – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:34 óra, az ünnep kimenetele: 18:39 óra. A Tórából ezen a héten az „Ki Tiszá” (Mózes 2. 30:11-34:35.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Tel-Aviv: Balog Zoltán a közös magyar és zsidó múltat méltatta
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Tel-Avivban a helyi magyarok képviselői előtt kiemelte a két nép közös szabadságszeretetét, méltatta a magyar zsidó múlt virágkorát, szólt a hagyomány átadásáról a következő generációknak, és a Magyarország és Izrael közötti sikeres együttműködésről beszélt március tizenötödike alkalmából, a tel-avivi nagykövetség rendezte fogadáson csütörtök este.
 
A Brüll-kripta felújítása alkalmából tart megemlékezést az MTK és a NÖRI
Az MTK Budapest és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) megemlékezést tart a Brüll Alfréd minden idők legnagyobb magyar sportszervezője kriptájának felújítása alkalmából a Kozma utcai zsidó temetőben, 2017. március 17. (pénteken) délelőtt 11:00 órakor.
 
Mai születésnapos: Solomon Mikhoels, a zsidó színész, akit Sztálin megöletett
A moszkvai jiddis színház megalapítója volt, mert úgy hitte, hogy a győztes októberi forradalomból tényleg olyan ország születik majd, amelyikben a nemzetiségi közösségek szabadon élhetik meg és erősíthetik kulturális önazonosságukat. A ’30-as évek koncepciós pereiben eltűntek a barátai, aztán, a II. világháború után már ő következett: Sztálin 1948-ban gyilkoltatta meg.
 
A nagypolitikától a hétköznapokig, a magyar holokauszt 70 év távlatából – Meghívó könyvbemutatóra
A Balassi Kiadó és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) tisztelettel meghívja 2017. március 22. (szerdán) 15:30 órára az ÁBTL aulájába (Budapest VI. ker., Eötvös u. 7.) A nagypolitikától a hétköznapokig – A magyar holokauszt 70 év távlatából című könyv bemutatójára.
 
Debreceni Purim – vidámság minden mennyiségben
Hitközségünk hagyományőrző, de vidámságot kedvelő közösség. Ez kiderül a purimi beszámolónkból is! Purimkor négy micvét (jótett) kötelességünk megtartani, melyből az első kettőt közösen végeztük el március 12-én vasárnap, a megmaradt kettőt pedig egyénileg, a közösség segítségével szerveztük meg: Eszter könyvének felolvasása, mely a zsinagógában történt, hallhattuk „kötelező” Eszter történetét, melyben emlékezünk minden évben a történelem számunkra e dicső korszakára. Ez nyilván hagyomány, de nem lehet elégszer hallani… ”enni,  inni, vigadni”:
 
Mai születésnapos: Komjádi Béla, a zsidó hős, aki naggyá tette a magyar vízilabdát
Egy tragikus különc, aki mindössze 40 évnyi élet során mindent elért. Remek sportoló, kivételes edző, háborús hős és hadirokkant egyszerre. Olimpiai bajnokok felfedezője, uszodaépíttető, sportszakíró és „felfedező”, aki rémesen fiatalon, mégis épp időben halt 1933-ban.
 
Izrael: Konferencián elemezték az 1956-os forradalom közel-keleti összefüggéseit
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott emlékbizottság segítségével megrendezett tudományos tanácskozáson, az '56-os emlékév izraeli záróeseményén a Magyarországról érkezett tudósok mellett előadást tartott Rafael Vágó, a tel-avivi egyetem nyugalmazott előadója, és felszólalt az egyetem több kutatója is.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1025]