Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [992]

Mai születésnapos: Robby Krieger, a Doors gitárosa, a rocktörténet legnagyobb slágerének szerzője
Ő írta a „Come on, baby, light my fire”-t, a mitikus The Doors legnépszerűbb dalát, és sokak szerint ő, egy kaliforniai zsidó család gyermeke minden idők egyik legjobb gitárosa. Egy újabb nagy történet, amely mögött – nem is sejtetted, de – a zsidók állnak.  
 
Több katona meghalt egy gázolásos merényletben Izraelben
Négy katona meghalt és legkevesebb tízen megsérültek vasárnap Jeruzsálemben egy gázolásos merényletben – jelentette az izraeli média a rendőrség tájékoztatása alapján.
 
Izraeli sajtó: bizonyíték van Netanjahu ellen
A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elleni korrupciós vádakat bizonyítja egy hangfelvétel, amelyen a politika és a nagy business közötti kölcsönös szívességekről esik szó. Netanjahut állítólag meglepte a bizonyíték, de továbbra is magabiztosan nyilatkozik.
 
Emlékezzünk és beszélgessünk közösen a budapesti gettó felszabadításának 72. évfordulóján
Emlékezzünk és beszélgessünk közösen a 72. évfordulón – történelmi beszélgetések a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján az egykori gettóban, a mai bulinegyedben 2017. január 18. (szerdán), három helyszínen 17:00-20:00 óra között.
 
Négy születésnapost ünnepelt a Dohány utcai zsinagóga körzet
Rendhagyó volt az e heti Sábesz kimenetelét jelző Hávdóle a Dohány utcai templomkörzetben, hiszen a körzet négy tagjának a születésnapját is megünnepelték.
 
Mai születésnapos: Eliezer Ben Jehuda, a modern héber nyelv megalkotója
Jesivabóherből lett modern, világi értelmiségi, abból pedig romantikus zsidó nacionalista: kicsapatás, kiközösítés, feltétlen szerelem két lánytestvér iránt, gyermekhalál, tüdőbaj és börtön valamint az egész életet meghatározó elköteleződés egy ősi-új nemzet nagy ügye mellett. Romantikus regény az élete annak, aki nyelvet adott a modern Izraelnek.  
 
Járványveszély Európa legnagyobb ultraortodox közösségében
Rendszeresen jelentkeznek könnyen megelőzhető járványok a londoni Stamford Hill 30 ezres, hatalmas tempóban növekvő zsidó közösségében az „átoltottság” csekély mértéke miatt. A helyzetet együtt próbálják kezelni a rabbik és az orvosi vezetők.
 
A dolgok kezdenek egyenesbe jönni a testvérek között – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:50 óra, az ünnep kimenetele: 17:01 óra. A Tórából ezen a héten az „Vájigás” (Mózes 1. 44:18-47:27.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Vona Gábor Hanukája és a felelős zsidó érdekképviselet
Többen kérdezték, hogy mit gondolunk Vona Gábor hanukai üdvözletéről és a Jobbik „néppártosodásáról”. Közösségünk világi vezetői, Heisler András (Mazsihisz-elnök) és Kiss Henriett (Mazsihisz-alelnök) a mandiner.hu-n megjelent cikkükben válaszoltak ezekre a kérdésekre. Most mi is közöljük.
 
Mai születésnapos: Bacsó Péter, a Tanú rendezője
„Virág elvtárs, ez már az ítélet”, „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, „hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának” és a magyar narancs, amely, hát, olyan, amilyen, de legalább a miénk. A legnagyobb magyar szatíra önértelmezésünk részévé vált, évtizedek óta Bacsó Péter poénjaiban élünk.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [992]