Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1169]

Tegnap meghalt egy kicsi Amerika: Philip Roth, egy zsidó géniusz búcsúztatása
Ha Kafka és Freud Amerikában éltek volna, nem Közép-Európában a holokauszt előérzetében, akkor ők lettek volna Philip Roth és Woody Allen. Roth nem volt más, mint az a Kafka, aki tényleg eljutott a vágyott és érthetetlen „Amerikába”.  
 
Elhunyt Philip Roth, az egyik legjelentősebb kortárs amerikai író
Nyolcvanöt évesen elhunyt Philip Roth, a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja.
 
Koldus és királyfi: zenés árnyjáték gyerekeknek
Gyereknapi BonBon matiné, 2018. május 27-én vasárnap, délelőtt 10 órától a Bálint Házban (Budapest VI. ker., Révay u. 16.) a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében.  
 
Hivatalos: megvan a világ első kóser és tényleg sajtburger-ízű sajtburgere
És vegán, mert a vegán az új kóser trend, és ehető, mert a hús minden tulajdonságával, főleg az ízével rendelkezik, mert benne van a protein, ami a húst hússá teszi. És még környezetkímélő is, mert kósert enni menő.  
 
Meghívó a Budapesti Zsidó Hitközség Közgyűlésére
A Budapesti Zsidó Hitközség tisztelettel (BZSH) meghívja Önt a 2018. május 24-én (csütörtök), 5778. Sziván 10. 16:00 órakor tartandó közgyűlésére a BZSH-MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe. A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.  
 
Korda György: édesanyám fáját mindig magammal viszem
Hazai és külföldi közéleti személyiségek a napokban 35 darab fát ültettek el a budapesti Szent István Parkban Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából. A MAZSIHISZ által szervezett rendezvényen fát ültetett az egyik legnépszerűbb táncdalénekes, a jövőre 80 éves Korda György, akit ebből az alkalomból kérdeztünk Izraelről és kedves fáiról.
 
Válaszolt Orbánnak a Zsidó Világkongresszus elnöke
Válaszlevelet küldött Orbán Viktornak a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, amelyben leszögezi, hogy a magyar miniszterelnök által pénteken kifogásolt nyilatkozatot soha nem tett, sőt, a neki tévesen tulajdonított állásfoglalás tartalma ellentétes a meggyőződésével. Ronald S. Lauder egyben kérte válaszlevele ismertetését a magyar közvéleménnyel – tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombat délután az MTI-t .
 
Heisler András: Miről vitatkoznak már megint a zsidók? A Mazsihisz megújulása
A zsidó közélet felbolydult, és ez jó, mert ami nem bolydul fel időről-időre, az nem él. A belső vitákat övező hallgatásunk azonban nem szerencsés, tartozunk azzal a közvéleménynek, hogy elmondjuk, mi történik. Heisler András Mazsihisz-elnök írása.
 
Szólt az Örökkévaló Mózeshez Szináj pusztájában – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:50 óra, az ünnep kimenetele: 21:04 óra. A Tórából ezen a héten a „Bámidbár” (Mózes 1. 1:1–4:20.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Elérni Isten közelébe: a Sávuot ünnepe
Vándorló arámi volt az apám, mondjuk a betakarítás idején, akkor, amikor otthon vagyunk és biztonságban, amikor mindenünk megvan. Épp ilyenkor kell visszaemlékeznünk arra, hogy idegenek voltunk egy idegen földön. Isten népe máshol nincs végleg otthon, csak az Eljövendőben, a Messiási Ígéretben. Szombaton este beköszönt Sávuot – a Tóraadás ünnepe.
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1169]