Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1093]

Irodalmi Nobel-díj: örök zsidó esélyesek
A Nobel-díjak kiosztása a legnagyobb zsidó ünnep az antiszemita vicc szerint, mert akadnak olyan antiszemita viccek is, ha nem is sok, amelyek legalább tényleg elmések. Van három Nobel-díj esélyesünk, akik mind a zsidó irodalom nagy krónikásai, mind megkaphatnák és mégse sikerül nekik: Ámosz Oz, Philip Roth és Nádas Péter. Talán idén.
 
Mai születésnapos: Carl Ballantine, a világ legviccesebb kétbalkezes varázslója
David Cooperfield szerint „Carl Ballantine találta ki a mágikus komédiát. Bizonyára már előtte is vegyítették a bűvészetet a nevettetéssel, mégis ő volt a műfaj igazi megteremtője.  
 
Megalázott izraeli tömegek: több ezer embert nem hagy házasodni a Főrabbinátus
A Főrabbinátus feketelistáján több ezer embert tartanak nyilván, akit nem adnak össze Izraelben és nem kizárólag őket, de az anyai ági rokonaikat sem. A lakosság többsége szeretné, ha lenne polgári házasságkötés is az országban, de nem valószínű, hogy a következő időkben be fogják vezetni.
 
Mai születésnapos: az orvos, aki a női szerelmi öröm névadója
Ezelőtt 136 évvel született az a tudós doktor, aki felfedezte a női szervezetben a szerelmi, szexuális öröm forrását, amelyet az ő vezetéknevéről neveztek el G-pontnak. hiába kezelte a nácik feleségeit is, a vezetőket is beleértve, letartóztatták és nagyon nehezen tudta otthagyni Németországot.  
 
Izraeli biztonságiakat lőtt agyon egy palesztin fegyveres
Palesztin fegyveres nyitott tüzet izraeli biztonságiakra kedd reggel Ciszjordániában, három embert megölt, egy negyediket pedig súlyosan megsebesített – jelentette az izraeli hadsereg rádiója. A palesztin fegyverest lelőtték, meghalt.
 
A Főkormányzó látogatása és az ausztráliai zsidók
Holnap ellátogat a Dohány utcai Zsinagógába Ausztrália főkormányzója Peter Cosgrove, ez pedig alkalmat teremt arra, hogy bemutassuk az ausztrál zsidóságot.  
 
1945 óta először zsidó óvoda nyílik Krakkóban
A most induló bölcsőde, óvoda és iskolai előkészítő jelzi, hogy újjászületik a krakkói zsidó közösség.
 
Randolph L. Braham ajánlásával megjelenik a Zsidó Lexikon reprint kiadása
Az 1929-es Zsidó Lexikon exkluzív reprint kiadása megjelenik a zsidó újév alkalmából Randolph L. Braham professzor ajánlásával.
 
Péntek este beköszönt Jom Kippur – az engesztelés napja
Jajm Kippur előtti nap: ünnep érzetét akarjuk kelteni, örömünket akarjuk kifejezni, mert a rettegés ellenére abban reménykedünk, hogy a bűneinket megbocsátják, s kedvező ítélet írattatik alá.  
 
Meghívó Randolph Louis Braham holokausztkutató, politológus, történész előadására
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt Randolph Louis Braham holokausztkutató, politológus, történész, a New York City University professzor emeritusának: A magyarországi holokauszt bonctani elemzése című előadására, 2017. október 3. (kedd), 18:00 órára a Mazsihisz székházának dísztermébe. Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.  
 
[1]      «      4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9   |   10      »      [1093]