Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1010]

Holokauszttúlélők által énekelt dalok hangfelvételeit szólaltatták meg
Holokauszttúlélők által énekelt dalok hangfelvételeit keltették életre az Ohio állambeli Akroni Egyetem munkatársai, akiknek sikerült összeszerelniük egy lejátszóeszközt az évtizedek óta nem hallott magnófelvételek megszólaltatására.
 
Kultúra gyümölcsei Debrecenben, a Pásti utcai zsinagógában
Február 12-én, Svat hó 16-án ismét benépesült a Pásti utcai Ortodox Zsinagóga. A határon innen és túli közönségnek tartalmas kulturális programban és Tu bisvat-i ünnepségben volt része. Ezen a vasárnapi délutánon a Közép-és Kelet-Európai Hitközségek kulturális központja lett a gyönyörű zsinagóga. E délutánnal, mint a kultúrházak éjjel-nappali programjaihoz is méltón csatlakoztunk.
 
Gyógyíthatatlan sebek – Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban – Meghívó könyvbemutatóra
Az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék és a Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghív minden érdeklődőt Prof. Szita Szabolcs D.Sc., a Holokauszt Emlékközpont igazgatója a „Gyógyíthatatlan sebek – Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban” című könyvének bemutatójára, 2017. február 16. (csütörtök), 14:00 órára az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárába (Budapest VIII. ker., Múzeum krt. 6-8., 115-117.)  
 
Tel-Avivban már készülnek az önvezető autókra
Michael Bloomberg, volt New York-i polgármester és az Aspen Intézet kezdeményezésével projekt indult, melyben világszerte kiválasztottak tíz várost, ahol támogatást kapnak a sofőr nélküli autók használatának bevezetéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez.  
 
Milyen sors várt a koncentrációs táborok magyar lakóira a felszabadulás után?
A deportáltak felszabadulása és hazatérése a magyarországi holokauszt históriájának kevésbe feltárt területe, noha ezen időszak eseményei szervesen kapcsolódnak a vészkorszak történetéhez, és a személyes életutak feltárásakor szintén megkerülhetetlenek.
 
Tévedésből jelentik! – Ismét Rejtő Jenő est a Goldmark-teremben
Március utolsó vasárnapján ismét Rejtő Jenő egyik klasszikusának színpadi változata elevenedik meg a Goldmark-teremben (Budapest VII., ker. Wesselényi u. 7.)
 
Aki nagyon sok építészeti nyelven tudott: Pogány Móric
Tervezett eklektikusan, a szecesszió formanyelvén, népies-premodern modorban, de a Bauhaus is megérintette. Mégis, leginkább klasszicizáló elemekkel díszített modernista műveivel hívta fel magára a figyelmet. Kiváló volt grafikusnak és kerámiatervezőnek is. Neve szorosan összekapcsolódik építésztársával, Tőry Emillel, akivel többek között a Deák tér egyik legimpozánsabb épületét alkotja és ők rajzolják tervezőasztalaikan az I. világháború miatt megvalósulatlan Nemzeti Színházat is az Astoriára.
 
Izrael legrangosabb kitüntetését kapta Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász
Idén Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, a Nemzet Sportolójának ítélték oda Izrael legrangosabb kitüntetését, az Izrael-díjat a sport kategóriában.
 
A Mazsihisz elnökével egyeztetett Orbán Viktor
A 2017-ben elvégzendő közös munkáról, a magyarországi zsidóság problémáiról, terveiről, többek között az egyházi intézmények fejlesztéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke kedd este az Országházban. A megbeszélésen szóba került a hétvégi neonáci rendezvény ügye is ezzel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, hogy a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására.
 
A 92 éves magyar holokauszt-túlélő és 96 éves megmentője a 71. közös Valentin-napjukat ünneplik
Egy magyar zsidólányt 1944 végén a németek éppen egy koncentrációs táborból tereltek a front előtt Németország felé sokadmagával, amikor elérték a felszabadítók. Egyikük a szabadulást ünneplő bálon minden bátorságát összeszedve felkérte Editet táncolni – ma ünneplik házaspárként a 71. Valentin-napjukat.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1010]