Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1044]

Veszprém: Megnyílt az Anne Frank Ház vándorkiállítása a megyei könyvtárban
Olvass és írj Anne Frankkal! – címmel nyílt meg Veszprémben az Anne Frank Ház vándorkiállítása csütörtökön az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.
 
Több mint 140 civil és kulturális program a Bánkitó Fesztiválon
A brit és izraeli zenekarok mellett a magyar zene legfontosabb együttesei, több mint 140 civil és kulturális program, valamint független színházi szemle és képzőművészeti kiállítás is várja az érdeklődőket a július 12. és 15. között zajló Bánkitó Fesztiválon.  
 
Mai születésnapos: az 50 éves Röhrig Géza költő, színész, tanító
„Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni”. Ezt tartja a népi bölcsesség és így tartotta a Röhrig Gézához legközelebbi magyar költő, József Attila is. Röhrig a fájdalom rendkívüli mélységeit járta meg, így vált bölcs és szenvedélyes tanítónkká, színészként, költőként és Biblia-magyarázó hászidként is.  
 
Meghalt a zsidóasszony, de előtte megbocsátott támadóinak
New Orleansban nyitott tüzet a tömegre négy fegyveres 2013-ban és Deborah Cotton szerezte a legsúlyosabb sérüléseket. Ezekbe a sérülésekbe halt bele most, de utolsó éveiben a rabok életét könnyítő börtönreformokért küzdött, segített a támadóinak és megbocsátott nekik.  
 
Bízhatunk egymásban – Sokszínűség és együttműködés
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) a legerősebb, a legnagyobb hazai zsidó szervezet. Ez elsősorban felelősséget jelent, felelősséget a teljes, sokszínű és gazdag magyar zsidó közösségért.  
 
Mai születésnapos: Kányádi Sándor, a nagy erdélyi költő, a jiddis népköltészet magyar fordítója
A – már száz éve – kisebbségi erdélyi magyarság népéletéről mesél képgazdag, megejtő verseiben, azokról, akik között a máramarosi zsidók is éltek, ameddig élhettek.
 
Filmajánló: Zsidó sztárparádé – Itt a legújabb hollywoodi romantikus vígjáték
Kivel megy nyaralni egy összetört szívű zsidólány (Amy Schumer), ha kirúgja a szerelme? Természetesen a körültekintő, túlféltő mamájával (Goldie Hawn), hogy aztán elrabolják őket Dél-Amerikában. Nyugi, kijutnak: ne szórakozzon senki Goldieval, ha jót akar és mindenki vigye magával az anyukáját: az Ó, anyám holnaptól a mozikban.
 
Örömködés vizes közegben
A Mazsihisz szervezésében és finanszírozásával úszáshoz szoktatás tanfolyamok indultak több budapesti helyszínen. A kezdeményezés nagy sikert aratott: csaknem félszáz gyermek élvezte a budai és pesti uszodák adta örömöket.
 
Kácsor Zsolt: Harmonia Infernalis
A Világló részletek hideglelősen objektív hangú, szenvtelen módszerességgel élveboncoló könyv Nádas Péter magyar író gyermekkoráról, az önismeretről, a személyiség kialakulásáról, a tudat magára ébredéséről és megvilágosodásáról, a közvetlen családtagjainkhoz fűződő, bonyolult kapcsolatrendszerünk kibogozhatatlan szálairól, a kora gyermekkori emlékek önkényes rendszerbe szedhető rendszerezhetetlenségéről, az emberi szeretetről és a szeretet hiányáról.
 
Utoljára sugározta esti híradóját a bezárásra ítélt régi izraeli közmédia
Kedden utoljára sugározta 1968-ban útjára indított esti híradóját az izraeli közmédia, de ezt csak az adás előtt két órával jelentették be.  
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1044]