Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1185]

Röhögjünk együtt rejtőül!
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon megelevenednek Rejtő Jenő, alias P. Howard halhatatlan alakjai a Bob és Bobék Orchestra bemutató előadásában. Az először ezen a fesztiválon látható estről a társulat vezetőjét, Horváth Kristóf slammert, alias Színész Bobot kérdeztük.
 
Fellázadt Izrael mintakisebbsége: rengeteg izraeli állt a drúzok mellé
A nagy port kavart nemzetállami törvény a hadseregben is önfeláldozóan harcoló, az államhoz mindig és mindenben lojális drúz kisebbséget is mélyen megbántotta, képviselőik próbálják elérni a megváltoztatását, sokan a kormányból is melléjük áll, de Netanjahu miniszterelnök egyelőre hajthatatlannak tűnik.  
 
Zsidó fellépés a brit Munkáspárt ellen
A közvéleménykutatásokban jelenleg vezető, évtizedek után ismét markánsan baloldalivá vált brit Munkáspárt radikálisan Izrael-kritikus megszólalásai nagyon sokak szerint nyugodtan antiszemitának tekinthetőek a brit zsidóság minden képviselője, de még a baloldali szavazók harmada szerint is.
 
Együtt lenni egyszerűen jó! – Hamarosan kezdődik a 21. Zsidó Kulturális Fesztivál
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), mint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) legnagyobb taghitközsége idén augusztus 26-szeptember 2. között rendezi meg a zsidó kultúra legnagyobb seregszemléjét a Zsidó Kulturális Fesztivált.  
 
Az amerikai alelnök több európai szólított fel a zsidók elleni támadások megfékezésére
A zsidók elleni támadások megfékezésére szólított fel egyes európai országokat Mike Pence amerikai alelnök a vallásszabadságról rendezett miniszteri szintű nemzetközi konferencián Washingtonban. Pence konkrétan az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Németországot.
 
Zsidó sírkövekből rakták ki egy csűr padlóját
Visszakerültek a temetőbe azok a sírkövek, amelyeket egy lengyel házaspár talált egy csűr padlózatában.  
 
Megjelent a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető adattára
Megjelent a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető adattára, amely a két temető nevezetes síremlékeit igyekszik a legteljesebb formában bemutatni.
 
Különleges dicsőség hordozójává teszlek titeket – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:07 óra, az ünnep kimenetele: 21:19 óra. A Tórából ezen a héten a „Váetchánán” (Mózes 5. 3:23–7:11.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Ortodox rabbik: Az állatkínzással levágott hús nem lehet kóser
Izrael után az amerikai Ortodox Unió is bejelentette, hogy nem tekinti többé kósernek az állatkínzással levágott marhák húsát, terjed a belátás, hogy ami nem etikus, az nem lehet kóser sem.
 
Berlini emlék: Pink, az énekesnő zsidó vallomása
Egy talkshowban beszélt a popsztár tavalyi berlini látogatásáról hat éves kislányával az ottani Holokauszt Múzeumban, aki megértette, hogy ők zsidók és a mostani Berlin azt tanította neki, hogy ami rossz volt, mindig jóra fordulhat.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1185]