Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1025]

Fülei Balázs és a Muzsikás együttes lép fel Izraelben
A Muzsikás együttes izraeli premierje: a világhírű Muzsikás együttes, a magyar népzene úttörői, Fülei Balázs, Liszt Ferenc díjas zongoraművésszel egyedi izraeli koncertet ad március 24-én (péntek)13:00 órakor a Zichron Jákov-i Elma Művészeti Központban.  
 
Jézus korabeli tárgyakat mutatott meg az Izraeli Régészeti Hatóság
Húsvét előtt az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) bepillantást engedett raktárába, és megmutatott több első századi tárgyat is – közölte vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Megérkezett az ünnepi macesz
Értesítjük kedves hittestvéreinket, hogy az 5777/2017 évi ünnepi maceszt az alábbi helyeken tudják beszerezni.  
 
Purimi muri a Síp utcában
Purimi gyerekmurit rendezett a Mazsihisz a Síp utcai székház Goldmark-termében, ahol sok-sok királylány, lepkelány és álarcos királyfi ünnepelte együtt a sorsvetés ünnepét.  
 
Mai születésnapos: Kabos Gyula, egy tragikus életű magyar-zsidó komikus
Egy rémes, bűbájos, elbűvölő köpcösen fontoskodó, akit megmenteni a vezérigazgató úr és a kis titkárnő megható románcát ezerszer újramesélő, két háború közötti magyar filmet, amelyet nélküle rég elfelejtettünk volna. A megtestesült, diadalmas, halhatatlan kisember, aki blődlikben, kedves ostobaságokban lett nagy és megrendítő jellemszínész.
 
Vízre bocsátották egy 2500 évvel ezelőtti hajó pontos mását Izraelben
A Maagan Michael II névre keresztelt vitorlás első komolyabb útja a haifai öbölből a Tel-Aviv melletti Herclijához vezet majd a hónap végén, s az utazások során elkészítőinek reményei szerint fény derül az ősi hajózás titkaira is.
 
Mai születésnapos: John Updike „az igazi Amerika” legnagyobb írója, aki képzeletben zsidó volt
A híres Nyúl-könyvekben amerikai kisváros protestáns erkölcseinek és ezen erkölcsök válságának legnagyobb és legnépszerűbb írója volt, nem csak Amerikában, de a Kádár-kori Magyarországon is. Az amerikai zsidó irodalom legnagyobb korszakában, zsidó kollégáktól körülvéve azonban híres regényeiben még ő is zsidó írónak képzelte és írta meg magát: képzeletben még ő is zsidó volt.
 
Senki sem állhat a törvények felett
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleménye a Debreceni Zsidó Hitközségnél zajló nyomozásról.  
 
Az MTK örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek a felújított Brüll kriptánál
Brüll Alfrédra, az MTK örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek pénteken délelőtt a Kozma utcai izraelita temetőben, a felújított Brüll kriptánál.
 
Üzenetrögzítős pelust és EKG-pólót fedeztek fel Izraelben
Az izraeli egészségügyi és a gazdasági minisztérium egészségügyi termékbemutatóján rendszeresen ott tolong az egész világ: idén az üzenetrögzítős pelenka, a magzati szívverést mérő alkalmazás és az EKG-póló a legmenőbb újítások.  
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1025]