Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1056]

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 2017 évi pályázati felhívása
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) meghirdeti 2017. évi pályázatait zsinagógai vallási közösség és a civil társadalom kapcsolatait építő-fejlesztő, a zsidó kultúra sokszínűségét bemutató, civil szervezetek és zsinagógák együttműködésére épülő, tematikus, értékteremtő, komplex, informális képzési, ismeretterjesztő, felvilágosító programok, programsorozatok és rendezvények utófinanszírozásos támogatására. A pályázatok benyújtásának határideje 2017. július 31. hétfő, 23:55 óra.
 
A nácizmus kudarca: él még a zsidó szellemiség
Két megemlékezést is rendeztek vasárnap a holokauszttal kapcsolatban Nyíregyházán. A helyi zsidóság elpusztítását a városi önkormányzat és az Eötvös Károly Magyar–Izraeli Baráti Kör a holokauszt-emlékműnél idézte fel, mint ahogy erről a hétfői lapunkban már beszámoltunk. A Kótaji úti izraelita temetőben a Nyíregyházi Zsidó Hitközség emlékezett az ártatlan áldozatokra.
 
Mai születésnapos: a matematika szerény zsidó zsenije, aki köszönte, nem kért több millió dollárt
Grigorij Perelman megoldott néhányat élete első negyven évében a matematika nagy rejtélyei közül, de a díjakat, amelyeket ezerszer megérdemelt, nem fogadta el a munkájáért: ha mindenki tudja, hogy a bizonyítás helyes, akkor megvagyunk, nincs szükség más elismerésre, lehet menni dolgozni tovább.
 
Több tízezer sékelt adott egy palesztin férfi az őt kezelő izraeli kórháznak
Látta, hogy együtt kezelik a palesztin, izraeli és szír gyerekeket és a pénzt a szolidaritás üzenetének szánta, miután felgyógyult a kórházi kezelés segítségével rákbetegségéből. Úgy hírlik, hogy a Palesztin Hatóság egyik vezető tisztségviselőjéről van szó.
 
Emlékművet avattak Komáromban a Dunába lőtt zsidó polgárok emlékére
Komáromban a város zsidóságának deportálására emlékeztek. A zsidó temetőben Paszternák Antal a Komáromi Zsidó Hitközség elnöke mondott beszédet.
 
A holokauszt során meggyilkolt testvéreinkre emlékezünk a Dohány zsinagóga temetőjében
2017. június 14. (szerdán), 17:00 órakor, a Dohány utcai zsinagóga temetőkertjében emlékezünk meg a holokauszt során meggyilkolt mártírjainkra. A mártír-megemlékezésre tisztelettel hívunk minden emlékezni vágyót.
 
Márkus László, a legfinomabb és legelegánsabb magyar színész
A hatalmas filmek mellett olyan szerepeire emlékszünk, mint a kis, vékony hangú Béni a böszme, Csákányi László érces hangján szinkronizált Frédi barátja, a kőkorszaki Stan és Panból. És Csehov Három nővérének paródiája Körmendi Jánossal és Haumann Péterrel. Ő volt a legfinomabb, legselymesebb humorú magyar színész.
 
Zsidó irodalom a könyvhétre
A magyar zsidó kultúra művelése, népszerűsítése, emlékeinek megőrzése céljával megalapított Múlt és Jövő Kiadó több újdonsággal jelentkezett az idei ünnepi könyvhétre.
 
Judafest és Fun Run: dicsőség a hazának
A hétvégén több ezren vettek részt a budapesti történelmi zsidónegyedben megrendezett X. Judafesten és a VII. Maccabi Fun Run jótékonysági futóversenyen.
 
Mai születésnapos: a „titkos” Anne Frank, Rutka Laskier
Ugyanazon a napon született, mint Anne Frank, ugyanúgy vezetett naplót a holokauszt során, ugyanúgy halt meg és ugyanúgy csak az édesapja élte túl, ahogyan Anne Frankot. Az ő naplója azonban csak bő tíz éve került elő katolikus barátnője könyvei közül és a 10 évvel ezelőtti héber kiadás utószavát a féltestvére írta, aki elől szintén eltitkolták meggyilkolt nővére létezését.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1056]