Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1093]

„Egy vesztes háború Izrael létét teszi kockára”
Magyarországon járt a budapesti születésű Jehuda Aschenfeld, az izraeli hadsereg nyugalmazott dandártábornoka. A veterán katonát életéről, izraeli háborús élményeiről és magyar kötődéseiről kérdeztük.
 
Miért „ülünk” a szukában?
„Szukában lakozzatok hét napig, mind ki polgár Izrael körében szukában lakozzék, hogy tudják nemzedékeiteket, hogy szukákban lakoztattam Izrael fiait kihozván Őket Egyiptom országából.”  
 
Mai születésnapos: Lantos Mihály, az MTK hátvédje, az Aranycsapat focistája
Megbízható volt, látott a pályán és ő végezte el az Aranycsapat szabadrúgásait jobbára. Olimpiai bajnok volt, része volt a 6:3-ban, az MTK történetének legnagyobb sportolója volt.  
 
A váci püspök, a lelkésznő és a főrabbi a menekültválságról – meghívó beszélgetésre
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghív minden érdeklődőt a „Olyan volt az Úr, mint az ellenség” címmel rendezendő felekezeti párbeszédre a közel-keleten kialakult háborús konfliktusokról, 2017. október 10. (kedd), 18:00 órára a Mazsihisz székházának dísztermébe. Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.). Az eseményre kérjük az rsvp@mazsihisz.hu e-mail címen regisztráljon.
 
„Atyánk, királyunk, halld meg hangunk” – eljött az Engesztelés Napja
Ma este 18:09-kor megkezdődik a 25 órás böjt, a Jom Kippur legnagyobb kihívása a zsidó emberek számára. Az Engesztelés Napját a pecsételés napjának is nevezzük, mert a Ros Hásáná napjaiban hozott ítéletet most “pecsételi meg” az Örökkévaló, ekkor lesz végleges az emberek sorsáról hozott ítélet. Ezen az ünnepen pecsételtetünk be a “jók könyvébe”.
 
Ausztrália főkormányzója a MAZSIHISZ-nél
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél tett látogatást Ausztrália Főkormányzója, Sir Peter Cosgrove.
 
Mai születésnapos: Benedek Miklós, az utolsó úriember a magyar színpadon
Valami fölényes, elegáns bölcsesség van a gesztusaiban, a sokat látott ember bölcs lemondása, tapintat és mértéktartás. Tökéletes Turai, a Játék a kastélyban játékmestere és ő a legendás Budapest Orfeum lelke.  
 
Sátorfeszt – Madách téri Szukot a Bálint Házzal
Különleges nagyvárosi sátoros fesztiválra invitálja az érdeklődőket a Bálin Ház, az esemény a zsidó közösség ősi hagyományát, a szukotot (sátrak ünnepét) idézi, 2017. október 5-8. között a budapesti Madách téren.
 
Határon túl: Rendbe teszik a zsidó emlékhelyeket Nagykaposon
A városból származó zsidó családokkal összefogva rekonstruáltatja a helyi zsidó temetőt övező falat, valamint a sírkert bejáratát az Ung-vidéki település önkormányzata.
 
Magyar alelnököt választott az Európai Zsidó Diákszövetség
A budapesti Moldován Bendegúzt választották meg az Európai Zsidó Diákszövetség (European Union of Jewish Students – EUJS) egyik alelnökévé a nemzetközi szervezet Görögországban megrendezett tisztújító közgyűlésén.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1093]