Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1147]

Guatemala is átköltözteti izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe
Guatemala is átköltözteti Tel-Avivból izraeli nagykövetségét májusban Jeruzsálembe, két nappal az amerikai követség költözése után – jelentette be Jimmy Morales, a közép-amerikai ország elnöke egy washingtoni konferencián vasárnap.  
 
Videósorozat a zsidóságról: vigyázat, kötelező tartalom!
A zsidóságról sok tévhit és sztereotípia terjed a társadalomban.  Ezért a MOZAIK Zsidó Közösségi Hub célja, hogy eloszlassa a tévhiteket, közelebb hozza egymáshoz a hazai zsidókat, és vitára késztessen olyan ügyekben, amelyek nem a kellő súllyal vannak jelen a hazai zsidó közbeszédben.  
 
Izrael: Előrehozott választásokkal fenyeget a legújabb koalíciós válság
Előrehozott választásokkal fenyeget a legújabb koalíciós válság Izraelben az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli felmentését követelő új törvényjavaslat miatt – jelentették a helyi lapok vasárnap.  
 
Bonbon matiné – Jancsi és Juliska, ahogy még nem láttátok őket
A mindenki által ismert Grimm-mese új felfogásban: a leleményes testvérpár szeretetéről és összetartásáról szóló, örökérvényű történetét eddig soha nem látott-hallott módon mutatjuk be, a Magyar Rádió, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar legkiválóbb művészeinek előadásában, 2018. március 18. (vasárnap) délelőtt 10:00 órától a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
Ez lesz belőle, ha a zsidó humor belevaló fenegyerekkel találkozik
A Sabbatshong együttes két különleges előadást kínál márciusra a Goldmarkban: egy purimi KLEZMER KABARÉT, és egy zenés játékot JÁVOR – avagy a fenegyerek, a színművész és az Ember címmel. Aki egyszerre vált jegyet mindkét estre, az kedvezményesen csak 5 ezer forintért kap 2 jegyet! Siessenek! Jávor Pál is készül.  
 
Heti zsidó tanítás: „beszélj keveset és tégy sokat!” – Segíteni kell vagy tanulni?
Az első neológ rabbi, Hillél nagy ellenfele, Sámmáj a látszattal ellentétben nem szerette a beszédet és a rabbik általában, miközben sokat beszéltek, óvtak a felesleges fecsegéstől.
 
Izrael: Kihallgatták Benjámin és Sara Netanjahut
Az izraeli rendőrség öt órán át egyidejűleg hallgatja ki Benjámin Netanjahu miniszterelnököt és feleségét, Sara Netanjahut a Bezeq távközlési vállalat korrupciós ügyében – jelentette a helyi média pénteken.
 
Heti zsidó történelem: megszületik Reb Tevje, a tejesember
Jó, hát az alkotója, Sólem Áléchem, a jiddis nyelv egyik legnagyobb írója 159 éve ezen a napon született a mai Ukrajna területén található Perejaszlavban.
 
Hivatalos: A Dohány utcai zsinagóga az Európai Örökség részévé vált
Persze, számunkra mindig is az volt. Felemelő érzés, hogy most hivatalosan is elismerték azt, hogy a magyar neológia hozzájárult Európa civilizációjához.
 
Betöltöttem őt Isten szellemével – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:11 óra, az ünnep kimenetele: 18:17 óra. A Tórából ezen a héten a „Ki tiszá” (Mózes 2. 30:11–34:35.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1147]