Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1169]

Így áldják Izrael fiait – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:07 óra, az ünnep kimenetele: 21:25 óra. A Tórából ezen a héten a „Nászó” (Mózes 4. 4:21-7:89.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Heti zsidó tanítás: gyermekeink megáldása
A híres kohanita áldás, az áldás, amelyet maga a Jóisten tanított nekünk, épp a mostani hetiszakaszban szerepel. Ezeket a szavakat használhatjuk fel péntek esténként gyermekeink megáldására, arra kérve a Jóistent, hogy áldja meg Őket, vigyázzon Rájuk és teremtsen Számukra békét.  
 
Zsidók a királyi esküvőn: kik Meghan Markle önfeledt zsidó nyoszolyófiúi?
Meghan Markle legjobb barátnője zsidó, az ő kisfiai fogták Meghan fátylát, Harry herceg tőlük vehette át szerelmét és az egyik kisfiú lelkes, foghíjas mosolya majdnem annyi figyelmet kapott a bulvársajtóban, mint a királyi esküvő maga.  
 
Sportodox Amerika: Mindenkit lenyomnak kosárban és teniszben az ortodox rabbiképzősök
A modern ortodox középiskolákban egyre menőbbnek számít sportolni: a Talmud-fóliánsokra rágörnyedni nemhogy nem akadályozza, hogy kosár és teniszbajnokok legyünk, de még segíti is. Sportolj Rásival Te is és bajnok leszel.
 
Az osztrák házelnök látogatása a MAZSIHISZ székházában
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) meghívására a szövetség székházába látogatott ma Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke.  
 
Zsidó zarándoklat az arab világ szívében
1948 előtt a zsidóság jelentős része élt az arab világban. Sajátos kultúrájuk, zenéjük és konyhájuk ma leginkább Izraelben él tovább, hiszen többségük a zsidó állam megalakulása után – Franciaország mellett – Izraelt választotta új hazájául. Eredeti lakhelyükön kevesen maradtak, annyian pedig, hogy élő kulturális közeget alkossanak, talán csak egyetlen helyen, mégpedig Tunézia déli részén, Líbia határától alig száz kilométerre: Dzserba szigetén.
 
Roman Abramovics izraeli állampolgárrá válik
Roman Abramovics orosz milliárdos csütörtökön Izraelbe érkezik, ahol az Iszrael Hajom (Izrael ma) című újság értesülése szerint felveszi az izraeli állampolgárságot, miután Londonban nehézségekbe ütközött lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítása.
 
Tejkamion a Lauder Javne iskolában
A sávuot ünnep alkalmából a Tej Terméktanács oktatókamionja és a budapesti Lauder Javne Iskola judaisztika tanárai közösen népszerűsítik a tejet, mint az egészséges táplálkozás forrását, és mint a zsidó hagyomány egyik ősi szimbólumát. Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Verő Tamás rabbi, valamint Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.
 
Megkezdődött a Scheiber Sándor általános iskola és kollégium energetikai korszerűsítése
Megkezdődött a Budapesti Zsidó Hitközsége (BZSH) Scheiber Sándor Általános Iskola és Kollégium épületének energetikai korszerűsítése.
 
Az egész Galaxis zsidó: Han Solót az új filmben is zsidó színész játssza
Itt van az új, Han Solo fiatalságáról szóló Star Wars-film bemutatója a nyakunkon és a zsidó sajtó azzal van tele, hogy ahogy a régi, úgy az új Han Solo is zsidó.
 
[1]      «      3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8   |   9      »      [1169]