Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1169]

Savuoti afterparty a Bethlen téri zsinagógában
2018. június 3-án (vasárnap) délelőtt 11 órától Savuoti afterpartyra vár minden érdeklődőt a Gyere velem zsinagógába program szervezőcsapata a Bethlen téri zsinagógába (Budapest VII. ker., István u. 15.).
 
Döbbenet: Mégis létezik a rabbik feketelistája Izraelben
Egy nyilvánosságra került belső levél alapján a zsidó állam főrabbinátusa – habár az ellenkezőjét állítja – valóban feketelistára tett számos bronxi ortodox rabbit.
 
Fát ültettek „Európa szabadságharcosának” emlékére
A budapesti Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet szervezésében ünnepélyes megemlékezést tartottak Witold Pilecki lengyel lovassági katonatiszt, az úgynevezett Pilecki-jelentések szerzőjének emlékére kedden a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Az esemény apropóját az adta, hogy a lengyel nemzeti hőst hetven évvel ezelőtt, 1948 májusában végezték ki. 
 
Új szakgimnázium indul a BZSH fenntartásában
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) támogatásával és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában kezdi meg működését a BZSH új Külkereskedelmi Szakgimnáziuma. A röviden „ külker giminek” hívott intézmény igazgatójával, Salusinszky Andrással a szakgimnáziumban induló, hiánypótló képzésekről beszélgettünk.
 
Különdíj a Soul Exodus-ért, közönségdíj az 1945-ért Varsóban
Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmje a szakmai zsűri különdíját szerezte meg, Török Ferenc 1945 című játékfilmje pedig közönségdíjat nyert a 14. Zsidó Motívumok Nemzetközi Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel hétfőn.
 
Vallásos zsidók segítenek afrikai menekülteken
Afrikai menedékkérők százai várakoznak emberhez méltatlan körülmények között az izraeli tartózkodási engedélyeik meghosszabbítására Bnei Brakban. A rászorultak azoktól kaptak segítséget, ahonnan a legkevésbé várták: vallásos zsidóktól.
 
Ilyen ritka szép zsidó mesekönyvet még nem láttunk
Páratlanul gyönyörű külső és ritka gazdag tartalom – ezzel az egy mondattal jellemezhető A rabbi és az oroszlán című meseválogatás, amely  idén májusban került a boltokba, és remélhetőleg olyan jól fogy, hogy már számos helyen után kellett rendelni belőle.
 
Ki volt Harry herceg és Meghan Markle zsidó házasságközvetítője?
Már írtunk az esküvőről, de úgy tűnik, hogy kifogyhatatlan az év eseménye zsidó vonatkozásokból. Az egész szerelmet egy zsidó lánynak köszönhetjük, aki bemutatta egymásnak a hercegi pár tagjait. Mivé lenne a Windsor ház Jenték nélkül.
 
Nagy kihívások és változások előtt az ország egyetlen zsidó egyeteme
Dr. Vajda Károly, az irodalomtudományok habilitált doktora váltja az intézményt 21 éven át vezető Dr. Schőner Alfréd főrabbit. A magyar és a szlovák egyetemi világban egyaránt tapasztalatot szerző, 49 éves tudós, a május 27-én vasárnap megtartott MAZSIHISZ közgyűlésen hivatalosan is bemutatkozott a közgyűlés tagjai előtt. Vajda Károllyal, az OR-ZSE új rektorával beszélgettünk.
 
70 éves Presser Gábor
A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben.  
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1169]