Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1202]

Teleki téri mesék: vetítés a Goldmark teremben
A Dohány Alapítvány minden érdeklődőt szeretettel vár a Goldmark terembe (Budapest VII., ker. Wesselényi u. 7.), 2018. október 10-én (szerda) délután 5 órára Teleki téri mesék című film ingyenes vetítésére. A film vetítése után beszélgetésre nyílik lehetőség a film alkotóival.
 
Megjelent a Pesti Sólet legfrissebb száma
Új zsinagógai év, és már olvashatják is az 5779-es első Pesti Sóletet, a Dohány utcai zsinagóga havi lapját. Az aktuális újságban visszatekintünk 5778 legfontosabb eseményeire zsinagógánkban és közösségünk rendezvényein.  
 
Dr. Robert Rozett: Ártatlanok és bűnösök
Ma Magyarországon komoly törekvés van arra, hogy a magyar zsidók holokauszt idején lezajlott legyilkolását mint kizárólag a németek és egy kis csoport magyar bűnöző által elkövetett bűnt mutassák be, hogy semmibe vegyék a magyar hatóságok és a társadalom szerepét és felelősségét. Ilyen körülmények között a bejelentés, amelyet közvetlenül a zsidó újévi ünnepek előtt tettek a Sorsok Háza Múzeum projekt felújításáról, komoly aggodalmat kelt, miután a projekt tartalmáról és koncepciójáról már eleget tudunk.
 
Zsidók a Fortepan gyűjteményében
Tamási Miklóssal, a legnagyobb, szabadon fölhasználható hazai fotóarchívum, a Fortepan alapítójával és vezetőjével beszélgettünk a Magyarországon példátlan gyűjtemény zsidó vonatkozású anyagairól. Tamási elkötelezett abban, hogy a zsidók életét az elmúlt bő egy évszázadban megörökítő fotók egyre nagyobb számban kerüljenek föl a honlapra.
 
Ma van Raoul Wallenberg emléknapja
Raoul Wallenberg svéd diplomataként több tízezer magyar zsidó életét mentette meg. 1945. január 17-én került orosz kézre, és állítólag 1947. július 17-én halt meg szovjet fogságban. Halálának körülményei mindmáig tisztázatlanok.
 
A Teremtés boldogságáról: És látta Isten, hogy ez jó – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 17:58 óra, a Szombat királynője 19:00 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Brésit” (Mózes 1. 1:1-6:8.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Frölich-Köves vita a Sorsok Házáról
A nagy vitákat kiváltó, jelenleg tervezés alatt álló Sorsok Házáról rendeztek nyilvános párbeszédet a Bálint Házban csütörtökön este. A telt házas rendezvényen – amelyet Rangos Katalin moderált – Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga rabbija és Köves Slomó rabbi, az EMIH egyik alapítója és vezetője vitázott egymással.
 
Elaludt az Isten: Iványi Gáboréknál emlékeztünk Kamenyec-Podolszkra
Iványi Gábor testvérközössége olyan hely, amilyen egész Magyarország lehetne, ha képesek lennénk szembenézni bűneinkkel, mulasztásainkkal és fájdalmainkkal. Jó lenne. Nekünk, mindannyiunknak lenne jó.
 
Ösztöndíjprogramok innovátoroknak és egyetemistáknak Izraelben
Izrael Állam ösztöndíjakat hirdet külföldi diákok és innovátorok számára. A Magyarország és Izrael közötti kétoldalú oktatási egyezménynek köszönhetően az előző években közel 100 magyar diák szerezhetett elsőkézből tapasztalatot Izraelről, és fejleszthette szakmai tudását különböző tudományterületeken.
 
Meglepetésekkel teli tankönyv a magyarországi zsidókról
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében tartották A magyarországi zsidóság története című, Mezei Mónika történész és Róna Tamás főrabbi által szerkesztett, a Szent István Társulat által kiadott tankönyv bemutatóját. A középiskolásoknak szánt kötet különlegessége, hogy a Keresztény-Zsidó Tanács (KZST) megbízásából íródott olyan szakmai kiválóságok tollából, mint Botos János, Haraszti György, Kövér György és Romsics Ignác történészek, valamint Kovács András szociológus.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1202]