Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1185]

Elnökválasztás a Mazsihisz Ifjúsági Csoportjában
Az elnök lemondása miatt tisztújító kongresszust tart a Mazsihisz Ifjúsági Csoportja augusztus 9-én, fél 7-től a Síp utcai BZSH-Mazsihisz székházban (III. emelet, 48-as terem). Az új elnök megválasztásában szavazati joggal bírnak azok a magyar zsidó fiatalok, akik 36. életévüket még nem töltötték be, és legalább egy zsidó szervezetben aktívak vagy aktívak voltak.  
 
Híres izraeli magyarok: a leghíresebb izraeli magyar újságíró és sztárpolitikus: Tomi Lapid
Kisebbségi magyar zsidónak született Újvidéken, Wallenberg révén élte túl Pesten a holokausztot, hogy magyar újságíró legyen – Izraelben, Kasztner Rezső oldalán. Az ország ünnepelt publicistája lett és nyugdíjas korában még felforgatta az izraeli politikát. Ő került miniszterelnök-helyettesként a legmagasabbra a magyarok közül az izraeli politikában.  
 
Még nekik kell bujkálniuk: folyamatosan zaklatják a hat évesen megölt zsidó kisfiú családját
Noah Pozner egy 2012-es iskolai lövöldözés áldozata volt, amelyről azt hazudja egy fegyvertartás-párti aktivista, hogy nem is történt meg, a gyermek szülei hetedszerre is költözni kényszerültek a halálos fenyegetések elől, több száz mérföldre kellett menekülniük kisfiuk sírjától.
 
Bangó Margit a Klezmerésszel: Kossuth-díjas buli lesz
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon közös koncertet ad a Klezmerész együttes és Bangó Margit énekesnő. A különleges előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 27-én, este 7-től – a Klezmerész együttes dobosát, Garai Pétert kérdeztük.
 
A lengyelországi Sosnowiecben megemlékezést tartottak a helyi gettó likvidálásának 75. évfordulóján
Élők menetével emlékeztek meg szerdán a dél-lengyelországi Sosnowiecben a helyi gettó likvidálásának 75. évfordulójáról, és hasonló megemlékezést tartanak csütörtökön a szomszédos Bedzin városában is.  
 
Heti zsidó történelem: ma 100 éves a producer, aki összeköti Szabó Istvánt a Hyppolit, a lakájjal
Pontosan 100 évvel ezelőtt, az első világháború vége felé megszületett a nemsokára újra létrejövő Lengyelországban, Lódzban egy zsidó csecsemő, akinek a dolgok rendje szerint húszas évei elején el kellett volna pusztulnia egy gettóban vagy egy koncentrációs táborban. Ehelyett úgy döntött, hogy inkább 100 évig él és a világ egyik legnagyobb producere lesz inkább.
 
Zsidó barátság extrákkal: egymásnak talált párt Natalie Portman és Mila Kunis
Egy nemrég közzétett podcastból derült ki, hogy a két zsidó szuperszínésznőnek komoly szerep jutott egymás férjének megtalálásában, abban, hogy mindkettőjüknek szép zsidó családjuk lett, Mila Kunis Natalie Portman alakításából tanulta meg, hogy kell Ashton Kutcherrel összejönni.
 
Igazából szerelem: Ismerje meg az öt legszebb legromantikusabb izraeli szerelmes dalt
Az izraeli oldalakon elszaporodtak a popválogatások az utóbbi napokban, a „zsidó Valentin-nap”, a csütörtökön lezajlott Tu Be Áv kapcsán a szerelmes válogatások, most mi is megajándékozzuk Önöket egy slágerlistával, mert a szerelem mindig aktuális: Éjjel-nappal szerelem.  
 
Mentés másként: Izrael ezreket menthet meg Szíriában
Izrael – éveken át tartó, folyamatos segítségnyújtás után – megpróbálja elérni, hogy Oroszország előzze meg a fenyegető tömeggyilkosságot most, hogy a kormányerők visszavették a Golán körüli térséget az Iszlám Államtól.  
 
Meglepetés-koncert az Ethnofiltól
Az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon föllép a progresszív elektronikus világzenét játszó Ethnofil együttes, amely kifejezetten erre az alkalomra összeállított meglepetés-műsorral készül a koncertre. Az előadásról – amely a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz augusztus 29-én, este 7 órától – Weil András zenekarvezetőt, a csapat billentyűsét kérdeztük.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1185]