Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1010]

Ijesztő ügyetlenség: náci tiszt került egy izraeli emlékbélyegre
És a magas rangú Wehrmacht-pilóta képe nem az egyetlen komoly baki az első világháború száz éves évfordulójáról megemlékező sorozatban.
 
Meghívó könyvbemutatóra: Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből
A Holokauszt Emlékközpont tisztelettel meghívja Önt a Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című, magyar–angol nyelvű könyv bemutatójára, 2017. február 22. (szerda), 17:00 órakor a Holokauszt Emlékközpontba (Budapest IX. ker., Páva u. 39.)
 
Izraelből Magyarországra – útra kelt Báró, az első gólya
Elindult Magyarországra Izraelből a Báró nevű jeladós fehér gólya, amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben.
 
Az imának vége (?) – beszélgetés Frigyesi Niran Judittal a Páva utcai zsinagógában
Beszélgetés a kortárs magyar zsidóság múltjáról, jelenéről és jövőjéről című sorozat következő eseményére, 2017. február 18. (szombaton), 18:30 órától kerül sor a Páva utcai zsinagógában (Budapest IX. ker., Páva u. 39.). Ez alkalommal: Az imának vége (?) címmel tart előadást és beszélgetést Frigyesi Niran Judit. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
 
Mai születésnapos: Aharon Appelfeld, Izrael legnagyobb írója
Amosz Oz és David Grossman mellett rá figyel leginkább a világ, ő a nagy élő izraeli írók korelnöke, aki makacsul a diaszpóráról ír: a holokauszt előtti világ sérülékeny „édenkertjéről” és a világ valódi természetét leleplező katasztrófáról, a holokausztról.
 
Zsidó családkutatás konferencia – Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár
Széles körű érdeklődés mellett zajlott a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Zsidó családkutatás konferenciája vasárnap, 2017. február 12-én.
 
Kemény szavak: Izrael elnöke szerint „olyannak tűnünk, mint egy apartheidország”
Reuven Rivlin, Izrael elnöke élesen ellenzi azt a nemrég elfogadott törvényt, amely lehetővé teszi palesztin tulajdonú földek kisajátítását Ciszjordániában zsidó telepek utólagos legalizálása érdekében.
 
Háárec: nem kerülhet le a napirendről a kétállami megoldás
Hosszabb távon vissza fog térni a napirendre a kétállami megoldás, vagyis a palesztin állam megteremtésének kérdése, még ha Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök találkozóján egy új, átfogó közel-keleti békekezdeményezésre került is a hangsúly – vélekedtek a Háárec című izraeli újság által megkérdezett elemzők a két vezető szerdai washingtoni találkozóját értékelve.
 
Izraeli kormánykörökben és a palesztinoknál is aggodalommal tekintenek a Netanjahu-Trump találkozóra
Izraeli kormánykörökben attól tartanak, hogy Benjámin Netanjahu washingtoni tárgyalásain esetleg „béna kacsának” tekintik az izraeli miniszterelnököt a vele kapcsolatos korrupciós nyomozások miatt, a palesztinokat pedig a kétállami megoldás elvetésének lehetősége nyugtalanítja.
 
Mai születésnapos: Mikes György, a leghíresebb magyar-zsidó humorista
Szófogadó fiúként ügyvédnek tanult, hogy aztán újságíróként helyezkedjen el. Két hétre kiment tudósítani Angliába és soha többet nem jött vissza. Viszont legalább világhírű: Európától Japánig rajongtak érte.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1010]