Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1093]

Tanulás múzeumi-levéltári környezetben – három napos pedagógusműhely
A MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár három napos, országos múzeumpedagógiai szakmai tapasztalatcserét és műhelybeszélgetést szervez pedagógusok számára, 2017. október 17-19. között, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárhoz kapcsolódó időszaki kiállítások helyszínén, a Síp 12 Galériában (Pontos cím: Budapest, VII. ker., Síp utca 12.)
 
Mai születésnapos: A 75 éves Váli Dezső festőművész, a zsidó temetők felragyogtatója
Szerzetesi cellájában fest egész nap, miután reggelente kiússza magát, minden egyes nap. Aszketikusan fegyelmezett katolikus, aki szerelmes a Teremtés színeibe és az elmúlt élet újra felfénylő gazdagságát látja meg a zsidó temetők színeiben. Isten éltesse!
 
Magyar részvétellel nyílt meg a harmadik Jeruzsálemi Biennále
Mintegy 200 művész, köztük magyarok alkotásával nyílt meg hétfőn Jeruzsálemben, több helyszínen, a kortárs zsidó művészet legrangosabb nemzetközi seregszemléje, a november 15-ig tartó harmadik Jeruzsálemi Biennále.
 
Egy Auschwitz-túlélő könyve a reményről és a szabadságról
A magyar származású Edith Eva Eger túlélte Auschwitz-ot, majd úgy döntött, megbocsát a bűnösöknek, s kiélvezi az élet minden percét. Ma klinikai pszichológus Kaliforniában, ahol bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés című könyve most jelent meg a Librinél.
 
Meghívó Bíró Eszter szukkoti koncertjére
Meghívó Bíró Eszter szukkoti koncertjére, 2017. október 8. vasárnap, 18:00 órára a budapesti Holokauszt Emlékközpontba (Budapest IX. ker., Páva u. 39.)
 
Zseniális az új magyar-izraeli rajzfilm Salamon királyról
Egy éretlen, apakomplexusos fiatalember kerül Izrael trónjára, aki 80 pernyi szenvedés után megtanulja, mit jelent nagy és bölcs királynak és felnőtt embernek lenni. Mindegy, mit csinál, tegye le, vegye ki a gyereket az óvodából, az egyetemről vagy a munkából és induljon a moziba. Most.  
 
Zsidó művészet a CAFe Budapest fesztiválon
Október 6-án kezdődik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek fókuszában – Bartók Béla munkássága mellett – Izrael és a zsidó művészet áll. A Müpa Budapest, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében megvalósuló eseménysorozat tizenhét napon át, október 22-ig kínál kortárs komolyzenei, könnyűzenei, színházi és képzőművészeti programokat. 
 
Netanjahu: Izraelt és Magyarországot szoros kulturális és történelmi közösség fűzi össze
Levélben kívánt boldog zsinagógai új évet a magyar zsidóságnak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és a szövetség elnökének Heisler Andrásnak Benjamin Netanjahu Izrael Állam miniszterelnöke. Az alábbiakban a teljes levelet megosztjuk Önökkel.
 
Annie Leibowitz, a világ legragyogóbb portréfotósa
Ő készítette az utolsó képet John Lennonról aznap, amikor megölték, ő fotózta le forradalmat kirobbantva a terhes Demi Mooret, Whoopi Goldberget egy fürdőkád tejben fekve, II. Erzsébetet tiara nélkül és gyönyörű fotókat csinált élete legnagyobb szerelméről, Susan Sontag írónőről is.
 
Hátfájás miatt: miért nem ülésezik jom kipkurkor az Amerikai Legfelsőbb Bíróság?
Zárjuk a tegnapi magasztos napot az Amerikai Legfelsőbb Bíróság és a jom kippur találkozásának különleges történetével.  
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1093]