Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1044]

Száz New York-i zsidót hívtak Hitlernek 1933-ban
„Adolf Hitler úr, Németország kancellárja igencsak zavarba jönne, ha venné a bátorságot ahhoz, hogy betegye a lábát Mrs. Rose Hitler, a fiatal háziasszony szigorúan ortodox kóser konyhájába Brooklyn kellős közepén, a 92. utcában- írta 1933-ban a Zsidó Hírügynökség „Csókold meg a mezüzét és ismerd meg a Bronsville-i Hitlereket” című cikkében.
 
Meghívó a Budapesti Zsidó Hitközség Közgyűlésére
A Budapesti Zsidó Hitközség tisztelettel meghívja Önt a 2017. május 21-én / 5777. ijjár 25. (vasárnap) 10:00 órakor tartandó közgyűlésére a BZSH-MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe (Budapest VII. ker., Síp u. 12.). A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.
 
A sárbogárdi zsidó temető rendbetétele
A sárbogárdi Hit Gyülekezete közösség lelkes tagjai Kósa Károly lelkipásztor vezetésével és aktív részvételével arra a szép feladatra vállalkoztak, hogy a sárbogárdi zsidó sírkertet rendbe teszik és a jövőben is gondozni fogják.
 
Mai születésnapos: Mark Zuckerberg, a Facebook feltalálója
Tavaly is megünnepeltük, de ezt akkor még nem lehetett tudni. Egyesek szerint már el is kezdte a kampányát, mások szerint a Facebook után az elnökség már csak visszalépés volna számára. Tavaly óta Zuckerberg vallásos is lett, ahogy az öregedő emberek általában. Hiába, ma lett 33 éves.
 
Lag Ba’Omer – Az Omerszámlálás 33. napja
Az omerszámlálás harmincharmadik napja, vagyis ijár hónap tizennyolcadika. idén május 14. vasárnap – egy kivételes nap az omerszámlálás időszakában, ugyanis ekkor felfüggesztésre kerülnek a gyászszokások és némi ünnepi jellege is van a napnak.
 
Mai születésnapos: Harvey Keitel, a zsidó színészóriás, Hollywood zsidó rosszfiúja
Thelma és Louise, Ponyvaregény, Krisztus utolsó megkísértése, Taxisofőr, Alkonyattól pirkadatig. Ő fedezte fel színészként Martin Scorsesét és Quentin Tarantinot is később, mellette lett naggyá Robert de Niro, zsidó maffiózót játszott a Las Vegast megalapító zsidó gengszter, Bugsy Siegel életét elmesélő filmben, de volt a vásznon náci szörnyeteg is.
 
Vezesd a káromlót a táboron kívülre – Jó Szombatot, Shabbat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:52 óra, az ünnep kimenetele: 21:06 óra. A Tórából ezen a héten az „Emor” (Mózes 3. 21:1-24:23.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: Alexander Jeszenyin-Volpin, a zsidó hős, aki megjárt minden szovjet börtön
Szergej Jeszenyin költő gyereke volt, kevéssel a halála után született és később sem volt könnyű élete, mert nehézzé tette magának. Nem volt hajlandó elfogadni „adottságként” a sztálinizmust és egyáltalán a Szovjetuniót. Semmilyen következménytől vissza nem riadó emberi jogi lázadóvá vált és végigjárta a szovjet börtön és elmegyógyintézet-rendszert. Emigrált végül és tavaly, 91 évesen halt meg.
 
Kislány a pokolban
Ez a monodráma olyan holokauszt előadás, ami egy antiszemitát is filoszemitává változtat – mondta Rosenfeld Dániel Imre kántor, az előadás művészeti menedzsere.
 
Kiskunhalas: Több mint hatvan programot szervez a Halasi Izraelita Hitközség
Kiskunhalas | A zsidó hitéleti hagyományok, a kultúra, a zenei élet és művészet megismertetésére a halasi Izraelita Hitközség több mint 22 millió forintot nyert egy központi pályázaton.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1044]