Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1056]

Mai szülinapos: Demis Roussos poplegenda, volt rabbi, a színarany Jeruzsálem dalnoka
Hogy mikor volt rabbi Demis Roussos? Nem figyeltek? Előző életében, ahogy ő maga mondta. Imádta a Talmudot (szerinte olvasta is) és megrázóan énekelte Naomi Shemer híres dalát, a színarany Jeruzsálemet.  
 
Heisler András: Az emberiségnek látszólag ellentmondásos, kettős szerep jutott földi léte során
Az emberiségnek látszólag ellentmondásos, kettős szerep jutott földi léte során. Nem szabad úgy hagynia a világot, ahogy találta, de munkálkodása közben figyelnie kell, nehogy tönkre tegye azt. A fejlődés, a technikai civilizáció, az, hogy az embert kiszabadítsuk a természet uralma alól, hogy a távolságok urává tegyük, hogy legyőzzük az időt, hogy mindez segítsen közelebb hozni egymáshoz a nemzeteket – fogalmazott Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségek elnöke a tihanyi apátságban tartott „Közös gondolkodás a jövőnkről” című vallásközi konferencián.
 
Kóser Füred – Egy balatoni zsidó közösség nyomában
A Hosszúlépés Járunk? Balatonfüredi sétáin Olti Ferenc vezetésével egy feledésbe merült zsidó közösség nyomába eredünk. Vajon nyaralók voltak vagy helyiek? Milyen felekezetekhez tartozott eredetileg az imaház és hogy került a füredi zsidókhoz? Merre lakott a kántor, a sahter és a hol állt a mikve, a rituális fürdő?
 
Múzeumok Éjszakája 2017 – A sokszínű magyar zsidóság éjszakája!
Az éjjel június 24-én nem érhet véget: izgalmas és színes programokon vehetnek majd részt a velünk éjszakázók, a Magyar Zsidó Múzeumban, a Dohány utcai zsinagógában. A zsinagóga előtti téren koncert, a Goldmark-terem elől induló éjszakai zsidónegyed-séták várják az érdeklődőket.
 
A titokzatos pápai zsidó temetők
A városban két izraelita nekropolisz rejtőzik, melyekben együttesen körülbelül hatezer hajdani polgártársunk nyugszik, botokkal kezükben várva Illés próféta eljöttét.
 
Sikeres magyar zsidók a nagyvilágban: Bedő Viktória
Remélem, ha visszanézek ötven év múlva az életemre, el tudom mondani magamról, hogy jó zsidó voltam: integritással éltem, a halacha útján jártam, nem magamat imádtam, hanem nálamnál valami sokkal többet, nagyobbat – nyilatkozta a MAZSIHISZ-nak Bedő Viktória, aki a híres new york-i rabbiképző, a Jewish Theological Seminary hallgatója.  
 
David Grossman izraeli írónak ítélték oda idén a Nemzetközi Man Booker-díjat
Az izraeli David Grossmannak ítélték oda az Egy ló besétál a bárba című magyarul is megjelent regényéért az idei Nemzetközi Man Booker-díjat.
 
Határon túl: Zsidó múzeumot létesítenek Marosvásárhelyen
Fél évvel ezelőtt született az ötlet, hogy a marosvásárhelyi zsidó közösségre vonatkozó dokumentumokból, a fennmaradt tárgyi emlékekből múzeumot rendeznek be az Iskola (Aurel Filimon) utcában, a zsinagóga melletti épületben. Dub László hitközségi elnök érdeklődésünkre elmondta, kapcsolatba léptek a budapesti zsidó múzeummal, illetve más hasonló múzeumokkal is szeretnék felvenni a kapcsolatot, hogy minél szakszerűbb intézményt hozzanak létre.
 
Mai születésnapos: Darvas Iván, a legsármosabb magyar színész
Az eredeti, szerényen férfias, kis modorosságok mestere, amilyenek csak a legnagyobbakra jellemzőek, senkinek, akinek semmi énekhangja nem volt, nem akadt ilyen behízelgő énekhangja és senkin nem nevettünk és sírtunk ennyit, amikor játszott és énekelt és senkibe sem volt még ennyire szerelmes egy vagy két-három magyar generáció. Bátor volt, egyenes és közben ellenállhatatlan.
 
Papp István történész: Szép Ernő mezőtúri évei
Mint túri öregdiák nagy örömmel olvastam a mazsihisz.hu-n a Szép Ernőről szóló rövid cikket. A szerző feltehetően terjedelmi korlátok miatt nem részletezte a jeles költő, színműíró Mezőtúrhoz fűződő kapcsolatát. Talán e honlap olvasói számára is érdekes lehet, milyen szerepet játszott Szép Ernő egy tiszántúli kisváros identitásának alakításában.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [1056]