Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [992]

Hetvenkét éve szabadult fel a budapesti gettó – emlékezzünk közösen!
Hetvenkét éve, 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki. 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg közeledtére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.
 
Nácik által zsákmányolt festményt szolgáltat vissza a Dr. Oetker
Visszaad egy nácik által zsákmányolt festményt a Dr. Oetker vállalat az alkotás eredeti zsidó tulajdonosa örökösének. Egy 2013-ban közzétett kutatás megállapította, hogy a Dr. Oetker „nemzetiszocialista mintavállalat” volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak.  
 
Az Így jártam anyátokkal titkos zsidó története
Minden amerikai sorozatban kell lennie legalább egy félszeg zsidógyereknek, aki nem akar elköltözni a mamájától vagy nem meri megszólítani a lányokat, pedig kedves és jóképű és ezt minden részben el kell mondani ötször. Az Így jártam anyátokkal látszólag megszegi ezt a szabályt. Pedig dehogy: sőt.
 
Tanítónk, Haraszti György 70 éves
Közvetlenül a holokauszt után született, ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelyet a '67-es háború tett öntudatos zsidóvá, Scheiber Sándor kidusai pedig zsidó bölcsésszé, hatalmas történeti időszakokat átfogó tudású történésszé.
 
Eszenyi Enikő, az esendően démoni színésznő, az izraeli színházi kultúra magyar nagykövete
Egy másik női hang szólalt meg vele a magyar színpadon: mert bátor és esendő lenni, lázadt és félt és nem érdekelte, ha hisztérikusnak nevezték. Díva, kislány, femme fatale és nem mellesleg elhozta nekünk az izraeli színházat is ide, a Nagykörútra. 1961. január 11-én született.
 
A világ második legjobb szobrának választották a Duna-parti holokauszt emlékművet
A tekintélyes, több mint száz éve megjelenő Architecture Digest online kiadása választotta másodiknak a világ 13 legfontosabb köztéri szobra közül a Duna partján található alkotást.
 
Zsidó központokat fenyegettek
Több zsidó közösségi központot ki kellett üríteni hétfőn az Egyesült Államokban bombafenyegetések miatt. Az alkohol, dohány, lőfegyverek és robbanószerek ügyében illetékes ügynökség szóvivője, Amanda Hils az AP hírügynökséggel közölte, hogy tudatában vannak a fenyegetéseknek, s a hivatal kész segítséget nyújtani a helyi rendfenntartó szerveknek.
 
Hollywood kedvenc építésze, akinek a foteljében üldögélt Hitler a Sasfészekben
Paul Laszlo – mert a világ kizárólag ezen a néven ismeri László Pált – építészként, belsőépítészként és bútortervezőként is figyelemre méltót hoz létre. Előbb Németországban dolgozik, majd a nácizmus elől menekülve Beverly Hills sztárjainak válik kedvenc építészéve. Amerikai luxusvillák és berendezéseik alkotója, aki élete utolsó éveiben egy leendő földalatti városról álmodozik.
 
Maccabi játékok: életre szóló kötelék
A Mazsihisz hatmillió forinttal támogatja az idei izraeli 20. Maccabi Világjátékokra utazó magyar csapatot. A zsidó identitás szempontjából kiemelkedően fontos világversenyről, a felkészülésről, valamint a szervezési munkáról Jusztin Ádámot, a Maccabi VAC elnökét kérdeztük.
 
Pécs: Közös gondolkodásra hívta a pécsi felekezetek képviselőit a Keresztény-Zsidó Társaság
A vallásközi délutánt Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg A vallásközi dialógus esélyei címmel. A konferencián előadást tartott Udvardy György pécsi megyéspüspök, Szalay Lajos református lelkipásztor, Ócsai Zoltán evangélikus lelkész, Szécsi József, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkára, valamint Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség főrabbija.
 
[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [992]