Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]

Közbeszerzési dokumentáció a Herzl téren tervezett megelőző védmű kiépítésre
Az Ajánlatkérő szervezet megnevezése: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége 1075 Budapest, Síp u. 12. 
 
A holokauszt óta először avattak ortodox rabbikat Berlinben
Ortodox rabbikat avattak Berlinben kedden, a holokauszt óta először. A német főváros rabbiképző intézete, az 1873-ban alapított Rabbinerseminar zu Berlin három végzett hallgatóját a Prenzlauer Berg nevű városrészben működő Beth Zion zsinagógában avatták rabbivá, a zsidó vallás hivatalos tanítójává.  
 
Schindler legendás listája több mint ezer ember életét mentette meg
Egy nem mindennapi ember alussza örök álmát a jeruzsálemi Sion-hegyén elhelyezkedő katolikus temetőben: egy volt náci párttag, Oscar Schindler. Ő az egyedüli személy, aki náci múltja ellenére végső nyughelyére találhatott a zsidó állam fővárosának egyik sírkertjében.
 
Így dolgoznak az izraeli önkéntesek Budapesten
Két 18 éves izraeli lány, Roni Arendt és Shachar Moshe személyében először kerültek önkéntesek a Shinshinim program keretében Magyarországra. Fontos, hogy a hazai zsidó közösségek tagjai közül minél többen megismerjék őket, hiszen Roninak és Shacharnak is éppen az a célja, hogy minél több magyarországi zsidóval beszélgethessenek a zsidóságról és Izraelről.
 
Az eddigi legrégebbi, Jeruzsálemet megnevező héber feliratra bukkantak egy ásatáson
Az eddigi legrégebbi, kétezer éves, Jeruzsálemet megnevező héber feliratot találták meg egy jeruzsálemi ásatáson régészek – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.
 
A kék szódásüvegtől a színpadi sikerekig – Bronner Miksa budapesti kávéház tulajdonos története
Új sorozatot indít a Pesti Sólet, sok-sok érdekességgel tarkított utazásokat teszünk majd – főként a 20. század elejének Budapestjén. A melyenszanto.blog.hu szerzője, Szántó András válogat a blogban megjelent legérdekesebb írásaiból. Elsőként, hogyan vezet egy zsidó kávéházas család leszármazottjának életútja a színpadi karrierig?
 
A digitális Jenték ideje: online randiznak már egymással az ortodox zsidók is
Vajon eltűnik vagy csak „digitalizálódik” a Hegedűs a háztetőnből megismert Jente-féle házasságközvetítők szerepe az online randi-alkalmazások korában?
 
Zsidógyerekek potyognak az égből: tömve vannak a New York-i zsidó iskolák
Már több, mint 110 ezer gyerek tanul a zsidó közoktatásban, New Yorkban, a számok folyamatosan nőnek egy új jelentés szerint.
 
Az ideális társadalom – művészeti pályázatot hirdet a Raoul Wallenberg Egyesület
A Raoul Wallenberg Egyesület művészeti pályázata általános iskolás tanulók számára. A Raoul Wallenberg Egyesület névadója születésének 106. évfordulója alkalmából vizuális művészeti pályázatot hirdet „Az ideális társadalom” címmel általános iskolások számára három korcsoportban: 9 éves korig, 9-12 éveseknek, valamint 12 év felettieknek.
 
Könyv jelent meg a férfiról, aki megteremtette a magyar nyelvű színházat Izraelben
Az izraeli magyar színházat az ötvenes években megteremtő, de azóta elfeledett Pásztor Béla életéről szóló, három nyelven írt könyvet mutattak be Izraelben.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]