Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1025]

Moszkvában megemlékeztek Wallenbergről és a Langlet házaspárról
A Budapesten a holokauszt idején üldözöttek tízezreit megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomata, valamint Valdemar Langlet és Nina Langlet, a Svéd Vöröskereszt munkatársai életmentő tevékenységét idézték fel csütörtök este a moszkvai Poklonnaja Gora (Főhajtás Hegye) második világháborús emlékmű-komplexum Emlékzsinagógájában.
 
Bächer Iván hajtás fölött
Március 25-én lenne 60 éves Bächer Iván író, hírlapíró, tárcista, sokunk kollégája és barátja, Újlipócia polgára, a rendszerváltás utáni magyar újságírás egyik emblematikus alakja, zsidó, szlovák, magyar ősök, köztük neves írók leszármazottja, közeli és távoli rokona, akinek személyes hangú tárcái révén sikerült az, ami oly keveseknek jut osztályrészül az irodalomban: kedvelt, népszerű szerzőből szeretett családtaggá volt képes válni sok ezernyi olvasója otthonában.
 
Vegyetek a magatok köréből ajándékot az Örökkévalónak – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:43 óra, az ünnep kimenetele: 18:49 óra. A Tórából ezen a héten az „Vájákhél-Pkudéj” (Mózes 2.  35-38:20. / Mózes 2. 38:21-40:38) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Éheznek az etióp zsidók és nem tudni, mikor mehetnek Izraelbe
A több ezer, átmeneti táborokban élő, Izraelbe menekítésükre váró etióp zsidók alultápláltsággal, betegségekkel küzdenek és hiába született meg a kormánydöntés, amely fogadná őket, egyelőre szinte semmi sem történik azért, hogy minél gyorsabban Izraelbe érkezzenek.  
 
Pészachi szabadság-party Farkasházi Rékával, a Tintanyúl zenekarral és Verő Tomi rabbival
Táncolj velünk a szabadság ünnepén, vonulj ki Csukás István és Dolák-Saly Róbert megzenésített verseire Egyiptomból. Ne hagyd ki az év szabadság-partyját, itt a helyed velünk a Goldmark-teremben. Ne hagyd Egyiptomban a szüleidet és a nagyszüleidet sem. Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar és Verő Tomi rabbi biztosan velünk tart, 2017. április 2-án (vasárnap), 16:00 órától a Goldmark-teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
Mai születésnapos: Asaf Avidan, Izrael világszerte legnépszerűbb énekese
Azért kezdett zenélni, mert elhagyta a szerelme és ma, bő tíz évvel később Izrael egyik nemzetközi sztárja. Rock-blues és népzenei alapokból építkező számaival többször megjárta Magyarországot is a MÜPÁ-tól a Sziget Fesztiválig. A legnagyobb slágerét viszont, ami csak félig az övé és ami sztárt csinált belőle, meglehetősen utálja.
 
Francia zsidó tudós nyerte a „matematikai Nobel-díjat”
Yves Meyer szefárd zsidó, aki Tuniszban nőtt fel és a hullámocskák matematikai elméletének kidolgozásához járult jelentősen hozzá, elsősorban ezért kapta meg a matematika Nobel-díjaként emlegetett Abel-díjat. Nem ő az első francia zsidó, aki a matematika csúcsára ér.  
 
Még mindig tartogat meglepetéseket a magyar holokauszt-kutatás
Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában bemutatták A nagypolitikától a hétköznapokig – a magyar holokauszt 70 év távlatából című tanulmánykötetet, amely a Szegedi Tudományegyetemen az intézmény Politológiai Tanszéke és a Szegedi Zsidó Hitközség által 2014-ben rendezett nemzetközi tudományos konferencia előadásainak anyagát tartalmazza.
 
Mai születésnapos: Vázsonyi Vilmos, Magyarország első zsidó minisztere
A nagyvárosi kisembereknek, a belső kerületek zsidó kisiparosainak, kiskereskedőinek képviselője volt, először a magyar politika történetében. Az általános választójog, a felekezeti egyenlőség híve, a Monarchia hűséges polgára volt- fiatalon halt meg, de már idegenként volt a Horthy-korszak liberális utolsó mohikánja.
 
Tevékeny bűnbánat: Mel Gibson holokauszt-túlélőket támogat
Tizenegy éve részegen zsidózott, amikor megállították ittas vezetésért, azóta is igyekszik jóvátenni. Legutóbb egy holokauszt-túlélőket segítő szervezetnek adott adományt.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1025]