Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]

Győzelem: Tunézia kénytelen beengedni a hét éves izraeli sakkzseni-kislányt
Az erős izraeli nemzetközi nyomás megtörte a Tunéziai Sakkszövetség ellenállását: nem tilthatják ki tovább Izraelt és az országot képviselő hét éves kislányt, Liel Levitant.  
 
Több tízezren tüntettek a nemzetállamot kimondó törvény ellen Izraelben
A drúz kisebbség – ami hosszú ideje most először tartott nagyszabású tüntetést – és a zsidó támogatóik több tízezres tömege tüntetett szombat este egy zsúfolásig megtelt téren Tel-Aviv központjában az Izraelt a zsidó nép nemzeti otthonaként meghatározó törvény ellen.
 
Antiszemita, gyalázkodó falfirkákat festettek Elie Wiesel máramarosszigeti szülőházára
Antiszemita, gyalázkodó falfirkákat festettek szombatra virradó éjszaka ismeretlen tettesek a 2016-ban elhunyt Elie Wiesel Nobel-békedíjas író, holokausztkutató múzeumként berendezett máramarosszigeti szülőházának falára, a román rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A washingtoni holokauszt múzeum úgy reagált, hogy a történtekért a helyi hatóságokat is felelősség terheli.
 
A brit Munkáspárt vezetője ígéretet tett a párton belüli antiszemitizmus felszámolására
A brit Munkáspárt vezetője elismerte, hogy az antiszemitizmus „valós probléma” a soraikban, de határozottan visszautasította az arról szóló vádakat, hogy a Munkáspárt fenyegetést jelent a nagy-britanniai zsidó közösségre. Jeremy Corbyn péntek este a The Guardian című lap internetes kiadásában megjelent írásában ígéretet tett az antiszemitizmus párton belüli felszámolására.
 
Több tízezren vonultak fel Jeruzsálem történetének legnagyobb büszkeségmenetén
Huszonkétezren vonultak fel csütörtökön Jeruzsálem történetének legnagyobb büszkeségmenetén, amelyet megerősített rendőri biztosítás kísért – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
 
Heti zsidó tanítás: Isten nagyon keveset kér tőlünk
Az aktuális hetiszakaszunk címe Ékev, vagyis, mondjuk, következmény – a követni igéből képezzük, ebből alakult Jákob (Jáákov) neve is, aki a sarkánál fogva követte Ézsaut, amikor Rebeka megszülte őket.  
 
Örökkévalót áldjuk végtelen jóságáért – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:57 óra, az ünnep kimenetele: 21:08 óra. A Tórából ezen a héten a „Ékev” (Mózes 5. 7:12-11:25.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Híres izraeli magyarok: Imi Lichtenfeld önvédelmi harcos, a krav-maga zsidó kifejlesztője
Lichtenfeld Imi Budapesten született, Pozsonyban verekedett birkózóbajnokként az utcán a helyi nácikkal, Észak-Afrikában küzdött Hitler ellen és Izraelben véglegesítette az általa kitalált zsidó harcművészetet, a krav magát, amelyet évtizedekig tanított az Izraeli Véderőnél.
 
Így válik valóra egy gyerekkori álom
A Zsidó Kulturális Fesztivál zárórendezvényén a hagyományoknak megfelelően idén is a Sabbathsong Klezmer Band játszik: a 20 éves együttes ezúttal Nyári Károllyal és zenészeivel lép föl a Dohány utcai zsinagógában szeptember 2-án, este 8-tól. A Summertime a zsinagógában című estről a Sabbathsong Klezmer Band vezetőjével, Masa Tamással beszélgettünk.
 
Roma holokauszt – Langerné Victor Katalin: nem engedhetjük meg magunknak a felejtést
Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön Budapesten.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1185]