Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]

Mai szülinaposunk: Pete Sampras, azaz „Peti”
E sorok írója, aki egykorú e cikk hősével és nagy sportrajongó, Pete Sampras minden közvetített meccsét látta.  Az összeset. Szurkolt neki. Osztozott sikereiben és kudarcaiban. Ő volt számára „Peti”, egy családtag.
 
„Kerekedj föl, menj, hogy vonulj a nép előtt” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:45 óra, az ünnep kimenetele: 20:53 óra. A Tórából ezen a héten a „Ékev” (Mózes 5. 7:12–11:25.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
A ma 80 éves Komoróczy Gézát, a zsidóság legnagyobb magyar tudósát köszöntjük
Távoli történelmi idők, az ókori kultúrák sokaságának tudós ismerője, akitől a legtöbbet mégis mai dillemáinkról tanulhatunk. Igazi történész, aki ismeri az idők természetét, ezért mindig a jelen érdekli igazán. Úgy óvja a magyar nemzetet neológ magyar zsidóságot, hogy nem hagy minket „bezárkózni” saját nemzeti és felekezeti hagyományainkba. A 80 éves Mester a változó világra nyitott zsidóság legfontosabb szelleme.  
 
Végre megtalálták a Rohoncon kivégzett sok száz zsidó munkaszolgálatos tömegsírjait
A mészárlás helyszínétől, az ún. keresztpajtától ilyen messze még senki sem kereste a tömegsírokat.
 
Újabb tabudöntő lépés: nyithat az ortodoxia a vegyesházasságokban élők felé
Egy frissen végzett nyitott ortodox rabbi éles vitát robbantott ki nemrég, amikor azt javasolta, hogy forduljunk nagyobb figyelemmel a vegyesházasságokban élő, azokat tervező zsidók és nem zsidó partnereik felé egyaránt. Hangsúlyozta, hogy nem a vallásjogot akarja megváltoztatni, csak az elutasítás, kizárás kultúráját.
 
Mai születésnapos: Básti Juli, egy tragikusan groteszk hősnő
Básti Lajos tévedett: féltette a lányát a színészettől, de egy elementáris tehetséget nem lehet megóvni saját magától. Színpadi jelenléte olyan erőteljes volt pályája elejétől fogva, hogy a tragikus groteszk új minőségét teremtette meg.
 
Csuda dolgok a 20. jubileumi Zsidó Kulturális Fesztiválon
Amit szeptember első két hetében kínálunk: a magyar zsidóság sokszínűségében és eredetiségében fogant, hiteles, emberi játék, önfeledt szórakozás és sok katartikus pillanat – remélhetőleg minél többek számára.  
 
Izraelbe menekült a Törökországban kiadatásától tartó iráni újságírónő
Izraelbe érkezett Törökországból csütörtök reggel a Teheránnak történő kiadatásától tartó iráni újságírónő, aki egy perzsa nyelvű izraeli honlapnak is dolgozik – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.  
 
Közönségdíjat nyert az 1945 San Franciscóban
Török Ferenc 1945 című történelmi drámája a kritikusok díja mellett a közönségdíjat is elnyerte a 37. San Francisco Zsidó Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel csütörtökön.
 
Balla Zsolt: Én kortárs ortodox vagyok
A külföldön élő, sikeres magyar zsidókat bemutató sorozatunk keretében a 38 éves Balla Zsolttal beszélgettünk, aki a lipcsei zsidó közösség rabbija, a németországi ortodox rabbikonferencia egyik elöljárója. Neki köszönhetjük az idén megjelent új, szombati imakönyv elkészítését, fordítását és szerkesztését. Az évek óta Németországban élő rabbit az életéről, munkásságáról és az imakönyv háttérmunkálatairól kérdeztük.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]