Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1114]

Mai születésnapos: a zsidó író, akinek a Nyugat-folyóiratot köszönhetjük
Fiatalon kitért katolikusnak és idős korában Ben Gurion maga kérte fel, hogy miniszter legyen a kormányában. Negyvenöt évvel Ady halála után teljesíti a nagy magyar költőnek tett egykori ígéretét. Tanúja lesz, 95 éve alatt, egy elsodort ország szomorú történetének.
 
Gigantikus Hanuka-buli lesz London kellős közepén
A Trafalgar-téren álló óriási Hanuka-gyertya lángjai lobbannak fel, egyik a másik után, jövő keddtől, az ünnep első napjától fogva, erre a napra több mint 5000 embert várnak vallási és közösségi vezetők.
 
A Második Szentély pusztulásának háttere a testvérgyűlölet volt – Jó szombatot, Shabat Shalom
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:34 óra, az ünnep kimenetele: 16:45 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájésev” (Mózes 1. Mózes 37-40.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Hanuka 5778/2017: ünnepi programajánló
Folyamatosan frissülő ajánlónkból megtudhatják, hogy idén hol és mikor lesznek a különböző hanukai rendezvények. Ami mindenütt közös: a gyertyagyújtás, a fánk és a buli!  
 
Mai szülinapos: Szántó Piroska és a 110 éves Ámos Imre két magyar zsidó képzőművész
Szántó Piroska valóságfelettien izzó színvilágú képeiből az elmúlástól sem zavart életöröm maradt ránk, az ember által formált természet melankolikus eufóriája, kortársa, a magyar Marc Chagall lebegő figurái a megváltás, az Ég felé keresnek utat a közelítő pusztulás elől.
 
Gasztrosláger: Új hanukai sütiért rajonganak Izraelben
Közeleg a hanuka, lassan újra elborítják Izraelt a híres ünnepi lekváros fánkok, megtelnek velük a pékségek és a kávéházak ablakai, az újságok és a facebook-hirdetések, versenyt úsznak olajban, cukorban és lekvárban a fogyasztók kegyeiért, ők a hanuka kiszoríthatatlan sztárjai.
 
Csehország az 1967-es határok közötti Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának
Csehország az Izrael és Palesztina közti béke megkötéséig Jeruzsálemet ismeri el a gyakorlatban Izrael fővárosának az 1967-es demarkációs vonallal kijelölt határok között – közölte a cseh külügyminisztérium csütörtökön honlapján.  
 
Izraeli újság: Magyarország is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának
A Times of Israel értesülései szerint Magyarország megakadályozott egy Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos bejelentését ellenző, egységes EU-állásfoglalást és arra készül, hogy maga is elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának.
 
Mai születésnapos: a 100 éves Finnország lenyűgöző zsidó történelemmel
Zsidó hazafiak százai harcoltak a nácik által támogatott finn hadseregen a Szovjetunió ellen, hárman közülük a német Vaskeresztet is megkaphatták volna, de visszautasították. A finn veteránok némelyike aztán ott volt az első sorban az izraeli függetlenségi háborúban.  
 
Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – Mazsihisz közlemény
A világ zsidóságának szívében Jeruzsálem mindig központi helyet foglalt el. A két Szentély pusztulása óta eltelt évezredek alatt szüntelenül fohászkodtunk a városért és ez így lesz ezután is, hogy Jeruzsálemet hivatalosan is a zsidó állam fővárosának tekinti az Egyesült Államok.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1114]