Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]

Önök bíztak bennünk, mi gyógyítunk – kérjük adója 1%-ával segítse idén is munkánkat
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége híveivel és szimpatizánsaival, Önökkel közösen végzi gyógyító, tanító, kulturális tevékenységét, együtt keressük és szólítjuk a Teremtő Jóistent zsinagógáinkban.
 
Gyermekeké volt a Goldmark terem
Vasárnap délután a gyerekek vették át a hatalmat a Mazsihisz Síp utcai székházában, a Goldmark teremben tartott „utó" Tu bisvat széder ünnepen, ahol ezúttal róluk és nekik szólt minden és mindenki. A Mazshisz által szervezett ünnepségen Deutsch Péter rabbi mesélt a szép számú gyermek- és felnőttközönségnek a fák újévének eredetéről, jelentőségéről, s az azzal kapcsolatos szokásokról, amelyeket röviden éppen össze lehet foglalni, mint a legtöbb zsidó ünnepet: együtt vagyunk és eszegetünk.
 
Mai születésnapos: Kurtág György, a világhírű magyar-zsidó zeneszerző
Temesváron tanul, ahová nem ér el hazája közigazgatása, ezért nem deportálják. Az ’56-os forradalomnak köszönheti legfontosabb ihletőit és egy zsidó pszichológust, aki miatt újra tud majd komponálni és a modern, kortárs zene egyik legnagyobb figurájává lehet.
 
Mazsihisz elnök: pozitív gesztusok az egyik oldalon, fenyegető árnyékok a másikon
Ahogy a tejet a hústól – Szóvá tette Orbán Viktornak, hogy a kormány egyik évben be tudja tiltani a náci felvonulást, a másikban pedig képtelen erre – Politikai aberrációnak tartaná, ha a Fidesz vagy valamelyik baloldali párt szövetséget kötne a Jobbikkal – Nem lehet csak a holokauszton és az antiszemitizmuson keresztül megélni a zsidóságot – interjú Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével.
 
Zsidó tematikájú bélyegkiállítás a zalaegerszegi postán
Hat tablón mutat be zsidó tematikájú bélyegeket A sófár hangja című kiállítás, amely pénteken nyílt meg a Zalaegerszegi Főposta ügyfélterében. 
 
Mai születésnapos: Rátonyi Róbert, az utolsó hősszerelmes
Előzékeny, szerény, tapintatos bonviván volt, olyan Robi bohóc, aki rafináltan parodizálta is rögtön az olcsó kedélyességet. Minden poénja kiszámítottan ült, de valódi titka a szerelem volt, amelyet irántunk érzett. Nem akarta meghódítani a közönséget, túl gyengéd volt ehhez és túl okos is. Ismerte a titkos átjárót az operett és a groteszk között.
 
Az Orczy-ház: Dombi Gábor előadása a Spinozában
Szerelmek, botrányok, történetek Budapest legnagyobb bérházában – Dombi Gábor előadása 2017. február 27. hétfőn, 19:00 órakor kerül megrendezésre a Spinoza Színházban (Budapest VII. ker., Dob u. 15.) Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
 
Életöröm, boldogság – Klezmer szvit a Zeneakadémián
Március 26-án (vasárnap) 19:30 órakor a Zeneakadémia nagytermében csendül fel Jávori Ferenc Klezmer Szvitje a Budapest Klezmer Band és a Győri Filharmonikusok Kamarazenekarának előadásában. Jávori Ferenc műve a zsidó élet hétköznapjait és ünnepeit örökíti meg önálló történetek, képek sorozatában, amelyekben közös a zene, az életöröm és a boldogság igénye.
 
Ismertesd meg velük az utat, melyen járjanak – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 16:52 óra, az ünnep kimenetele: 17:58 óra. A Tórából ezen a héten az „Jitró” (Mózes 2. 18:1–20:23.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: Illényi Katica, a klezmer magyar királynője, akinek egész élete zene
Persze, ezerszer több mint klezmerhegedűs, a zene minden műfajában játszik, énekel és táncol, minden porcikájával rezonál mindenre, ami melódia, egész lénye hangszer, minden mozdulata zenél. Nekünk azonban mégis a zsidó népzene értő ismerőjeként a legkedvesebb a mélyen hívő katolikus Illényi Katica, a Budapest Klezmer Band egykori, korszakos hegedűse és énekese.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]