Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]

Új Biblia-értelmezés: mégis kóser lenne a szalonna?
Természetesen nem, csak egy vallástudósnak támadt egy ötlete. Szerinte a Biblia étkezési előírásait eleinte, a babiloni fogságig csak a papoknak kellett betartani, és csak ezután terjedtek ki az egész népre: volt idő, ha igaz, amikor még tényleg kóser lett volna a szalonna a zsidók számára, de ha volt is, már régen elmúlt.
 
Magyar szervezésű nemzetközi motorostúra Izraelért
A budapesti Bét Sálom zsinagóga elnöke, Horváth József az egyik társszervezője egy nemzetközi motorostúrának, amely Londonból indul június 13-án és számos európai város érintésével érkezik meg június 29-én Izraelbe, ahol a július 6-án kezdődő 20. Maccabbia Játékok, a Zsidó Olimpia lángját viszik majd körbe az országban.
 
Mai születésnapos: Debra Winger, egy magyar zsidó színészzseni, a világ legkedvesebb világsztárja
A ’80-as években, huszonévesen lesz a leghíresebb színésznők egyike egy szörnyű baleset után, amikor rájön, hogy mindenképpen színésznek kell lennie. És aztán, másfél évtizeddel később, pályája csúcsán arra jön rá, hogy nem kell mindig szerepelni sem. Könnyen jött, látott, győzött és könnyen is ment.
 
Pelé, Maradóna, Beckenbauer a lelátón – beszámoló az Ismeretlen ismerősök Szociális konferenciáról
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) vezetése, felismerve, hogy a működésében eddig is jelenlévő szociális ellátás modernizálása időszerűvé vált, konferenciát szervezett az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) május 11-én.
 
Avi Weiss rabbi: „A változások mindig kívülről jönnek”
A világhírű rabbi, Avi Weiss, a „nyitott ortodoxia” szellemi vezetője, aki a női rabbikat képző ortodox jesivát létrehozta és a szovjet zsidóság elengedését követelő polgári engedetlenségi mozgalom első soraiban harcolt, exkluzív interjút adott honlapunknak. Ez az első magyarul olvasható beszélgetés az ortodox zsidóság hősével és reformerével.
 
Mártír-istentiszteletek országszerte 2017/5777
Az országos mártír-istentiszteletek időpontjai és helyszínei 2017. május 21. és július 16. között vasárnapi napokon.
 
Sopronban fogták el a Németországban körözött holokauszttagadó Horst Mahlert
Hétfő kora délután vették őrizetbe a német hatóság által körözött 81 éves Horst Mahlert a soproni rendőrök – közölte honlapján a magyar rendőrség.
 
Vitába keveredtek az izraeli és az amerikai tisztviselők a Siratófalnál
Vitába keveredtek a Donald Trump amerikai elnök jövő heti látogatását előkészítő amerikai és izraeli tisztviselők a Siratófalnál, mert az amerikaiak elutasították az izraeliek illetékességét Jeruzsálem óvárosában – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.
 
Mai születésnapos: Óz, a csodák csodája, egy varázslatos mese Izrael születéséről
Judy Garland elragadóan bájos, felejthetetlen filmje és főleg a mozi és minden idők egyik leghíresebb dala világosan a náci Németországról, a zsidóüldözésről és Izrael állam megalakulásának reményéről szól a második világháború küszöbén, 1939-ben.
 
Mégsem lesz Horthy szobor Perkátán
Perkáta képviselő-testülete hétfői rendkívüli ülésén egyhangú döntéssel visszavonta április 20-án meghozott határozatát, amely akkor közterület használatáról és egy Horthy Miklósnak emléket állító mellszobor adományként való elfogadásáról szólt.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]