Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1056]

Einstein Istenről és Izraelről szóló leveleit árverezik el Jeruzsálemben
Albert Einstein néhány levelére lehet licitálni a jövő héten Jeruzsálemben, köztük olyanokra, amelyekben Istenről, McCarthyról és az akkoriban megalakult Izrael államról értekezik a Nobel-díjas fizikus. A jeruzsálemi Winner aukciósház árverését június 20-án rendezik.
 
Szebeni András fotóművész, a zsidó szerelemgyerek
Szebeni András 1946-ban született zsidó szülők gyermekeként, röviddel a vészkorszak után. Az ország egyik leghíresebb és legtekintélyesebb fotóművésze a nyilvánosság előtt először beszél zsidó gyökereiről, rajongva szeretett édesanyjáról és édesapjáról, valamint a zsidósághoz való odatartozás megéléséről.
 
Mai születésnapos: Meyer Kayserling, pesti rabbi, Kolumbusz és a titkos zsidók jó ismerőse
Rabbinikus tanulmányait a korszak legkiválóbb rabbijainak „tanházaiban” folytatta, a modern ortodoxiát „alapító” Samson Raphael Hirscht is beleértve. Világi történelmi tanulmányaiban szintén a modern történettudomány egyik alapítója, Leopold Von Ranke segítette, ő működött közre abban, hogy a híres spanyol zsidóság legnagyobb történésze legyen. Rabbi volt, tudós és a zsidók jogainak bajnoka.
 
Kiállítás is nyílik, előadás is lesz Debrecenben
Vasárnap délután tartják a Zsidó Szabadegyetem utolsó előadását a nyári szünet előtt. Ekkor nyílik a Tiszta szívvel című tárlat is a hitközségi kultúrteremben.  
 
Mártírjainkra emlékezünk a váci zsinagógában – meghívó megemlékezésre
A Váci Zsidó Hitközség, Vác város képviselő testülete és a Duna - Ipoly- Galga Holokauszt Kutató- Oktatási Központ meghívják Önt, családját és barátait a Vác és a Duna - Ipoly- Galga menti zsidóság deportálásának 73 évfordulójáról való megemlékezés rendezvényére a váci zsinagógába.  
 
„Meddig fog engem megvetni ez a nép és meddig nem hisznek még bennem…”
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:25 óra, az ünnep kimenetele: 21:46 óra. A Tórából ezen a héten a „Slách Lechá” (Mózes 4. 13:1–15:41.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: a félelmetes zsidóasszony, aki megette Amerika elnökét
Zsidó édesapja vásárolta meg a Washington Postot, amelynek évtizedeken át volt a kiadója Katharine Meyer Graham, így a Watergate-botrány idején is. Megfenyegették, de nem volt ijedős nő. Nem ő távozott, hanem Richard Nixon, az Egyesült Államok elnöke.
 
Tűz a kóser szupermarketben: életeket mentett és meghalt egy hős kutya
Tűz ütött ki egy londoni kóser szupermarketben és ha Daisy kutya nem áldozza fel az életét, sok ember halt volna meg.
 
Szabadka: Megemlékeztek a zsidó lakosság deportálásáról
Megemlékeztek a zsidó lakosság deportálásáról A gyászmegemlékezés résztvevői az egykori szabadkai gettónál.
 
Egy tragikus életű, elhagyott zsidófiú: Szécsi Pál
Számos legenda cirkulál róla, azt azonban nem mindenki tudja, hogy zsidónak született az ország német megszállásának napján, március 19-én a magyar holokauszt évében. Ez az év volt az első traumája, amelyet aztán követett a többi.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1056]