Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1223]

Izrael Állam elnökével tárgyalt Heisler András
Izrael Állam elnöke, Reuvén Rivlin vasárnap fogadta Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét.
 
Éhség és sóvárgás Erdélyben
Király Kinga Júlia új könyve egyszerre erdélyi zsidó receptgyűjtemény, emlékezésirodalom, táplálkozástörténet és gasztroszociográfiai kalauz, avagy éhség és sóvárgás, kóser és tréfli, holokauszt és újrakezdés Az újrakezdés receptjeiben.
 
Meghívó a Budapesti Zsidó Hitközség Közgyűlésére
A Budapesti Zsidó Hitközség tisztelettel (BZSH) meghívja Önt a 2018. december 13-án (csütörtök), 5779. tévét 5. 16:00 órakor tartandó közgyűlésére a BZSH-MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe. A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.  
 
Hanukai csodahajó a Dunán
Az ünnep alkalmából hajóztunk egyet Buda és Pest partjai közt, s miközben végig égtek a hanukia lángjai, a fedélzeten zeneszóra havazott.
 
Az Európai Unió Tanácsa az antiszemitizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot
Az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei brüsszeli ülésükön az antiszemitizmus elleni küzdelemről fogadtak el nyilatkozatot csütörtökön, amelyben a közös védelmi megközelítés kidolgozásáról egyeztek meg az európai zsidó közösségek és intézmények biztonsága érdekében.
 
A cfáti zsidó emlékmúzeum átköltöztetéséről tárgyaltak Izraelben
Az észak-izraeli Cfátban található, Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának bővítéséről és Herclija városába való átköltöztetéséről tárgyalt pénteken Izraelben Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára.
 
Az Álomfejtés és a Tóra – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 15:35 óra, a Szombat királynője 16:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Mikéc” (Mózes 1. 41:1-44:17.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Hanukai csoda – Felavatták a Dél-Pesti körzet új zsinagógáját
Hanuka ötödik napján történt meg a csoda Pesterzsébeten: a tizenhat éve Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dél-Pesti körzet néven újjá alakult közösség ezen a napon vehette birtokba új zsinagógáját, amely saját forrásain túl a BZSH támogatásának köszönhetően jöhetett létre. Az új helyiség immár teljes mértékben kielégíti majd a pesterzsébeti közösség igényeit.
 
Körbe Járunk – Vidéki zsidóság a 21. században
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökségének támogatásával programsorozat indult a vidéken élő zsidó élet felpezsdítésére Körbe Járunk címmel. A sorozat elsősorban azoknak a hittestvéreinknek a részvételére számít, akik szívükön viselik a fővárostól távol élő közösségeink sorsát.
 
Egy új, virágzó zsidó közösség az arab világban: Dubai zsidói kilépnek a fényre
Egy titkos zsinagóga, ahol az emírért imádkoznak és egy arab milliárdos Tórájából olvasnak fel az ortodox zsidók, utána pedig vega-sóletet esznek, mert nem árulnak kóser húst az országban. Valami elkezdődött Dubaiban és Izraelben.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1223]