Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]

Meglepő: a belügyminiszter is bírálta a zsidó és arab sztár vegyesházasságát
Egy arab izraeli tévés személyiség és egy zsidó színész járt évekig titokban és házasodott össze nemrég, döntésük kiváltotta a belügyminiszter nyilvános rosszallását is.  
 
Megbecsült professzor lett az elűzött magyar zsidók leszármazottja
A Le Monde című francia világlap méltó és szép cikkben búcsúztatta el a napokban 84 éves korában elhunyt Alain Ducellier francia történészprofesszort. A Bizánci Birodalom és a kora középkori Közel-Kelet egyik legnevesebb, nemzetközi hírű kutatója részben magyar zsidó származású volt: apai felmenői a 19. század végi magyarországi pogromok miatt menekültek Nyugatra.
 
Auschwitzi tanulmányútra küldi antiszemita szurkolóit a Chelsea
Az angol élvonalbeli labdarúgó bajnokságban szereplő Chelsea már jó ideje próbál küzdeni az antiszemitizmus és a rasszista szurkolók ellen. Eddig az volt a bevett eljárás, hogy három évre bevonták a gyűlölködő drukkerek bérletét, így azok nem látogathatták addig a csapat mérkőzéseit. Roman Abramovics, a klub zsidó származású orosz tulajdonosa most viszont egy új ötlettel állt elő.
 
Nácik által ellopott műkincseket azonosítottak holland múzeumok
Holland múzeumok 170, nácik által ellopott műkincset azonosítottak gyűjteményeikben egy program keretében, amellyel a náci korszakban zsidó családoktól elkobzott műtárgyakat akarnak visszaadni jogos tulajdonosaiknak – adta hírül a The Guardian című brit napilap szerdán.  
 
Bizarr tragédiák: előkerült Hitler amerikai unokaöccse, aki utálja Trumpot
Viszont szerelmes volt fiatal korában egy zsidó lányba, aki felbontotta az eljegyzést, amikor értesült róla, ki volt vőlegénye nagybátyja és az unokaöcs azóta is egyedül van.
 
Sétál a Budapest – Sétafesztivált szervez a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület
Első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a fővárosban október 12. és 14. között a Sétafesztivál – Sétál a Budapest című rendezvényt, ahol különféle tematikákra épülő, nappali és esti túrákra várják az érdeklődőket. A részvétel az összes kapcsolódó eseményen ingyenes, a fesztivált a Fővárosi Önkormányzat is támogatja.
 
Ilyen az, ha mindenki összefog a zsidókért
Az izraeli államfő és a dán miniszterelnök holnap koszorút helyez el a dániai Gillelejében, amelynek kikötőjéből 75 évvel ezelőtt több mint hét ezer zsidót mentettek meg a nácik elől. A zsidókat 1943 októberében dán halászhajók illegálisan szállították át svéd partokra, de a hatóságok – össztársadalmi támogatással – szemet hunytak az életmentő „törvénysértés” fölött.
 
A társadalmi béke helyreállítását sürgette Iohannis a holokauszt romániai emléknapján
A tolerancia fontosságát hangsúlyozta, és a társadalmi béke helyreállítását, a gyűlöletbeszéd beszüntetését sürgette Klaus Iohannis román államfő kedden, a holokauszt romániai emléknapján.
 
Zsidókat gyalázó röplapokat terjesztettek amerikai egyetemeken
Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért – írta kedden a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA) nemzetközi hírportál.
 
A Honvédelmi Minisztérium állásfoglalása a hadigondozotti ügyekben
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökének megkeresése alapján alább közöljük az ún. hadigondozotti ügyekben a Honvédelmi Minisztérium jogértelmezési szakmai álláspontját, mely silabuszként tud szolgálni az érintettek igényérvényesítése során.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]