Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1056]

Kairó angyala: ki volt a Hatnapos háborúban az egyiptomi zsidók megmentője?
Nem más, mint egy Hitler által támogatott és Hitlert támogató rezsim vezető diplomatája, az egyiptomi spanyol nagykövet. Körülbelül 1500 zsidónak segített elhagyni Egyiptomot, megmenrekülni Gamal Abdel Nasszer kezei közül.
 
Emlékezés mártírjainkra az élet ezüstfájánál
Megemlékezés a Holokauszt 73. évfordulóján a magyar zsidó mártírok („Életfa”) emlékművénél, a Raoul Wallenberg Emlékparkban, 2017. július 2-án (vasárnap), délelőtt 9:30 órakor. A megemlékezés pontos helyszíne (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 5.)  
 
A MAZSIHISZ közleménye a Maccabi Európai Játékokkal kapcsolatban
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) a Maccabi Vívó és Atlétikai Club (Maccabi VAC) és a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) közreműködésével vállalta, hogy támogatja és segíti a budapesti 2019-es Maccabi Európa Játékok rendezését.
 
Mai születésnapos: Paula Abdul, egy megtért zsidó szupersztár
Táncosnő, koreográfus, énekesnő, zsűritag az amerikai Csillag születik-ben. Médiasztár, akinek az 50-en túl eszébe jutott, hogy tulajdonképpen Brazíliában nevelkedő szír, illetve Kanadában élő ukrán származású zsidók leszármazottja.
 
Könyvajánló: Ég és föld között - Berger Otti, a vörösmarti textilművésznő
Varga Mária: Ég és föld között – Berger Otti, a vörösmarti textilművésznő címmel jelent meg kétnyelvű (magyar és horvát) kiadvány a Drávaszögben született az Auschwitzban elhunyt avantgárd textilművész és dizájner Berger Otti életéről és munkásságáról. A kiadvány Pro Pannónia Kiadói Alapítvány gondozásában jelent meg 2017-ben.
 
Mazsihisz elnök: Nem szolgálhatunk mást, csak Istent
„Közös gondolkodás a jövőnkről” – az ember és környezete kulturális és morális egységéről címmel két napos vallásközi konferencia került megrendezésre a múlt héten a Tihanyi Bencés Apátság konferenciatermében. Az alábbiakba Heisler András a tanácskozáson elhangzott beszédét olvashatják.
 
Londonból a Maccabi Játékokra – motorral
Június 13-án indultak útnak tucatnyian motorral Londonból, hogy Budapest érintésével június 29-én megérkezzenek Izraelbe, ahol a motorosok viszik majd városról-városra a Maccabiah lángját.
 
Pedagógus nap alkalmából Fővárosi Zsidó Oktatásért elismerésben részesültek oktatóink
A Budapesti Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetői június 14-én a Benjámin Óvodában köszöntötték a pedagógusokat és pedagógus munkát segítő dolgozókat.
 
Paul McCartney, a zsidó nők szerelmese
Élete szerelmét, egy zsidó fotóslányt úgy talált meg, hogy egy másik zsidólány miatt szakított a menyasszonyával. Az ő halála után egy újabb zsidólány oldalán találta meg ismét a boldogságát, és van olyan, aki szerint ő a Beatles tiszteletbeli zsidó tagja.  
 
Anne Frankról szóló kiállítás nyílt az Izraeli Kulturális Intézetben
Anne Frank születésnapján, június 12-én nyílt meg az „Olvass és írj Anne Frankkal” című kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben (IKI). A tárlat augusztus végéig tekinthető meg.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1056]