Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1114]

Nagykövet Nyíregyházán
Joszi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete december 11-én néhány órás nyíregyházi látogatása első állomásaként felkereste a helyi zsidó hitközséget.
 
Mágikus körutazás a Transzszibériai vasútvonalon
Álmomban a Transzszibériai expressz étkezőkocsijában ültem, ahol isteni pirogot szolgáltak fel ebédre. Ahogy beleharaptam, meglepve tapasztaltam, hogy zsidótojással van töltve. Örültem a párosításnak, minden egyes falatból kiérezhető volt az orosz és zsidó kulináris hagyományok legjava, amelyek kiválóan egészítették ki egymást.
 
Hanuka: újra köztünk vannak a fények és csodák
A Hanuka lényege az, hogy nincsen fénytelen sötét és nem örök valójában az éjszaka hatalma. A fények nem alszanak ki akkor sem, ha néha nem vesszük észre őket.
 
„Az eredményhirdetéskor sírva fakadtam...”
Óriási nemzetközi elismerést jelent, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) legnagyobb taghitközsége a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Dohány utcai Zsinagógája az Európai Örökség részévé, az európai önazonosság hivatalosan is kitüntetett helyszínévé válik. Összeállításunkban azokat szólaltattuk meg, akik részt vettek a pályázati munkában, s akiknek a sikert köszönhetjük.
 
A német kormány elítélte, hogy izraeli zászlókat égettek berlini tüntetéseket
Elítélte a német kormány és Angela Merkel kancellár hétfőn, hogy izraeli zászlókat égettek a hét végén berlini tüntetéseken.  
 
Hanukai csodanap az egész családnak
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Bálint Ház nagy szeretettel és ünnepi hangulatban vár minden érdeklődőt a „Csodás” hanukai bulira, 2017. december 17-én, vasárnap délután 3 órától az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házba (Budapest XIII. ker., Dagály utca 15.). A zenét és a hangulatot az Eszter-lánc mesezenekar biztosítja, gyertyagyújtás Verő Tamás főrabbival.
 
Mai születésnapos: Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, amely a holokausztból született
Minden emberi lény egyenlő méltóságát a Holokauszt után kellett kinyilvánítania az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ), de már jóval előtte kitalálták, a Biblia legelején.
 
Svédország Molotov-koktélt dobtak egy göteborgi zsinagógára
Gyújtópalackkal dobáltak meg egy zsinagógát álarcosok a svédországi Göteborgban szombaton késő este, senki nem sérült meg. Az esettel összefüggésben három embert őrizetbe vettek – írja az MTI a helyi sajtó beszámolója alapján.  
 
Benjamin Netanjahu kettős mércével vádolta Európát
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Európát bírálta közleményében amiatt, hogy elítélte Donald Trump amerikai elnököt Jeruzsálem izraeli fővárosi státuszának elismeréséért, de nem hallatta a hangját amiatt, hogy Izraelt rakétatámadások érték, amelyeket a palesztinok lakta Gázai övezetből indítottak.
 
Gyász – Aki őrzője volt testvéreinek: elhunyt Stark András gyógyító, a Pécsi Hitközség alelnöke
A holokauszt után született, 1948-ban, és jól értette, hogy a lelki sérülések bénítják az életet, ezért segített másoknak túlélni a város köztiszteletben álló pszichiátereként. Hitt a kultúra és a hagyomány gyógyító erejében, és igaza volt. Mostantól kezdve nekünk kell tovább őrizni egymást, testvéreinket.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1114]