Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1147]

Az ortodox „rabbinő” segít: megszabadítanák az államtól a szerelmet Izraelben
A legvallásosabb zsidók némelyike is úgy látja, hogy végre meg kell engedni, hogy mindenki úgy házasodjon Izraelben, ahogy szeretne.
 
Meghalt Oskar Gröning elítélt auschwitzi lágerőr
Meghalt Oskar Gröning, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó, jogerősen elítélt őre – jelentette hétfőn a Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság.
 
Az 1849-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseire emlékezünk a Kozma utcai temetőben
A Budapesti Zsidó Hitközség és a Tábori rabbinátus, valamint az Országos Főrabbi Hivatal megemlékezést szervez március 15-én (csütörtök) 13:00 órára a Kozma utcai temetőbe. A rendezvényen a 170 éves magyar forradalom és szabadságharc zsidó hőseire emlékezünk.
 
Emléktáblát avattak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó mártírjai tiszteletére
Az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharcban hősi halált halt zsidó hazafiakra emlékezve állították fel és avatták fel a zsidó katonaorvosok emléktábláját, 2018. március 12. (hétfőn) az MH Egészségügy Központ, Honvédkórházában Budapesten.  
 
Netanjahu megállapodott az ultraortodoxokkal a katonai behívásról
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kompromisszumra jutott az ultraortodox Egyesült Tóra pártjának vezetőivel a jesivákban, vallási főiskolákban tanuló vallásosok behívásáról, illetve felmentéséről a katonai szolgálat alól, de a koalícióban részes Avigdor Liberman pártjának, a Jiszrael Béténunak (Izrael a Hazánk) a fenyegetése miatt még nem hárult el végleg az előrehozott választások veszélye – jelentette hétfőn a helyi média.
 
Mazsihisz: 1 százalék bizalom, 100 százalék hitelesség
A magyar zsidó közösség bizalmának évezredes hitünk, és a tőlünk telhető legjobb szakmai tudásunk szerint igyekszünk megfelelni. Kérjük, segítsék munkánkat idén is az adójuk egyházaknak felajánlható 1%-ával.
 
Lajtai Péter: Ideje van mindennek
A Műcsarnok Kilenc műteremből című tárlatának egyik kiállító művésze Lajtai Péter, aki a minap izgalmas tárlatvezetést tartott a munkái között.  A képzőművész nyolc olyan művet állított ki, amely leginkább jellemzi egyedi stílusát: fotókra alapozott, mozaikszerű, hatalmas méretű alkotásokat készít, amelyeknek a kollázs és az installációs technika is lényeges sajátossága.
 
Az Örökkévaló dicsősége betöltötte a hajlékot
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:22 óra, az ünnep kimenetele: 18:27 óra. A Tórából ezen a héten a „Vájákhél-Pkudéj” (Mózes 2. 35-38:20.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseiről
A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság 5778 – 2018. Ádár 17. – március 14. szerdán 15:00 órakor megemlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseiről a Dohány Utcai Zsinagóga előtti téren (Herzl Tivadar tér).  
 
Vidám purimi program Debrecenben 5778-ban
Mindig fénypontja a hitközségi programoknak a purimi megemlékezés. Most talán még érdekesebb volt korábbiaknál, a kizárólag a Hitközségég tagjai adták a szórakoztató műsort, az önfeledt vidámság sugározta be a délutánt. Hiába jöttek volna világsztárok, nekik se lett volna nagyobb sikerük.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1147]