Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1025]

Magas rangú állami elismerésben részesült Daniel Hershkowitz magyar származású izraeli tudós
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes magas állami kitüntetést adott át a Parlamentben Daniel Hershkowitz professzornak, korábbi izraeli tanügyi miniszternek a magyar–izraeli tudományos és társadalmi kapcsolatok elmélyítését szolgáló sokrétű és elkötelezett tevékenysége elismeréseként.
 
Idén is átadják a Scheiber Sándor-díjat
A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek.
 
Megújul a zuglói zsinagóga – meghívó sajtótájékoztatóra
A kormány támogatásával újjáépül a tavaly leégett zuglói zsinagóga. A részletekről Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tart sajtótájékoztatót, 2017. március 28. (kedden) 11:30 órától a Zuglói Zsinagógában (Budapest XIV. ker., Thököly út 83.)
 
Az izraeli államelnök elutasította Olmert kegyelmi kérvényét
Reuven Rivlin izraeli államelnök elutasította a korrupcióért elítélt és börtönben ülő Ehud Olmert volt miniszterelnök kegyelmi kérvényét – jelentette hétfőn az izraeli közszolgálati rádió.  
 
Ismét felvetetődött az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése
A legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbi, az AIPAC éves konferenciáján elmondott beszédében Mike Pence alelnök ismét szóba hozta, hogy Donald Trump elnök fontolgatja az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezését.  
 
Mai születésnapos: Harkányi Endre, egy kis barát és nagy színész
„Könyörgöm, gyerekek, akasszuk fel”, ezzel a mondattal került bele egy kis árva zsidógyerek 13 évesen a filmtörténetbe egy kicsi országban, valahol Európában. Kicsi maradt mindig, Maci Laci kis barátja, Bubu, a legszebb amerikai zsidó regény öreg boltosa és a végén az elűzött anatevkai zsidócskák széttárt kezű rabbija. A vicces és szomorú kiszolgáltatottság nagy színésze.  
 
Merkel: nincs alternatívája a kétállami megoldásnak a palesztin-izraeli konfliktusban
Nincs ésszerű alternatívája a kétállami megoldásnak a palesztin-izraeli konfliktusban – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélése előtt.
 
Fotóritkaságok a Fortepan.hu gyűjteményében
Hogyan nézett ki a Mazsihisz-székház díszterme több mint hatvan éve? Milyen körülmények között avatták föl az Ismeretlen Munkaszolgálatos emlékművét a Kozma utcai zsidó temetőben? Megnézhetjük a Fortepánon.
 
Izrael őrzője címmel új imakönyv jelent meg a Mazsihisz kiadásában
Már kapható a rabbiságon, illetve hamarosan az ismertebb könyvesboltokban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) által kiadott új imakönyv.
 
Mai születésnapos: Bächer Iván, az utolsó magyar hírlapíró
A hírlapíró olyan ember, akiről tudjuk, melyik nap, hányadik oldalon jelenik meg, és miatta vesszük meg a még nyomdaszagú sajtóterméket. Ő tesz egy nyomdaterméket lappá, hozzátartozik a hazánkhoz, az otthonosságunkhoz. A hírfogyasztás és tartalomelőállítás korszakában nincsenek már többé hírlapírók. Bächer Iván volt az utolsó: ma lenne 60 éves.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1025]