Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]

Hiányunk helye a nagyszínpadon – Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája című regényét ajánljuk
Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája című grandiózus regénye komoly téli olvasmány, elvégre igen vaskos könyv (több mint hétszáz oldalas!), így hát esténként hetekre be lehet kuckózni vele az olvasólámpa alá, ráadásul „igazi” regény (bármit jelentsen is az „igazi” regény fogalma a 21. századra), azaz van neki főhőse, sőt főhősnője, története, tágassága, ideje és aurája.
 
Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak a sobibori haláltábort feltáró régészek
Régészek Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak Sobiborban, a második világháború egyik legkegyetlenebb haláltáborában folytatott ásatásokon – jelentette vasárnap a Háárec című újság honlapja.
 
Példás összefogás: egész Izrael segít a szíriai menekülteknek túlélni a telet
„Ez a borzalmas tragédia már hat év óta tart. Ez a szörnyű helyzet késztet arra minket, hogy lépjünk, tegyünk meg mindent, amit tudunk ezekért az emberekért” – mondták az egész országot, zsidókat, arabokat, drúzokat egyaránt átfogó nagy ruhagyűjtés fiatal szervezői.
 
Mai születésnapos: Martin Luther King, a szabadság álmodója, a zsidók nagy barátja
Akik azt hiszik, hogy puszta beszéddel semmit nem lehet elérni, hogy a szavak nem számítanak, jusson most eszükbe egy mondat: „Van egy álmom”. Egy olyan mondat, amely az egész világot megváltoztatta.
 
Ingyenes vízhez szoktató úszásoktatást szervez a Mazsihisz óvodáskorú gyermekeknek
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) – 3-6 éves óvodáskorú gyermekek részére vízhez szoktató úszásoktatást szervez. A tanfolyamok előre meghirdetett időpontban és tematika alapján kerülnek lebonyolításra.
 
Elimelech Rabbi története elevenedik meg holnap a Goldmark teremben
A Goldmark teremben megelevenedik a történelem, ugyanis a Dohány körzet meghívására a Sabbathsong Együttes előadja “Yoshke” című zenés jiddis színházi darabját, 2017. január 15. (vasárnap), 15:00 órától. Pontos cím: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.)
 
Mai születésnapos: Ralph Steinman, az egyetlen orvos, aki halála után kapott Nobel-díjat
Felfedezése hatalmas segítség volt a vírusok, betegségek elleni harcban, megérdemelte a Nobel-díjat, amelyet már nem vehetett át. Napokkal az odaítélése előtt halt meg észrevétlenül. Amikor ez kiderült, a mélyen megindult döntéshozók úgy döntöttek, hogy az ő kedvéért szabályt szegnek: meghagyják a kitüntetést a nagy halottnál.  
 
70 éves Freund Jenő, a Miskolci Zsidó Hitközség elnöke
A 70 éves Freund Jenő három évtizede aktív már a város közéletében, azóta dolgozik fáradhatatlanul azon, hogy a miskolci zsidóságot megőrizze és nyitottá tegye, fogékonnyá a város tágabb közösségének életére, a nem zsidó többség figyelmét pedig felhívja arra, hogyan teszik a zsidók Miskolc életét gazdagabbá és színesebbé.
 
Ti ugyan rosszat gondoltatok ellenem, de Isten jóra gondolta – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 15:59 óra, az ünnep kimenetele: 17:09 óra. A Tórából ezen a héten az „Vájchi” (Mózes 1. 47:28-50:26.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Mai születésnapos: Orlando Bloom, egy zsidó nevelésű tünde színész
Sokan tudjuk itt, Magyarországon, milyen érzés lehet kiskamaszként megtudni, hogy zsidók vagyunk. De vajon milyen lehet az ellenkezője? Amikor valaki – mondjuk, a világ egyik későbbi leghíresebb színésze – 13 évesen tudja meg, hogy eddig rosszul tudta, ki az apukája és tévesen hitte, hogy zsidó.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]