Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]

Összetörtem jármotok rúdjait és engedtelek benneteket fölegyenesedve járni
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:00 óra, az ünnep kimenetele: 21:17 óra. A Tórából ezen a héten a „Böhár-Bechukotáj” (Mózes 3. 25:1-27:34.) páros hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Baracskai rabok jóvátételi munkája zsidó temetőben
A kápolnásnyéki zsidó temető rendbehozatalát annak idején Szénási Jonathan Sándor református lelkipásztor szorgalmazta. Munkáját sok-sok éve már nem csak zsidó önkéntesek, de a baracskai börtön elítéltjei is segítik. Helyszíni riportunk következik az idei temetőgondozásról.
 
Magyar zsidó arcképcsarnok: Szép Ernő
Szép Ernő Huszton született 1884-ben és 1953-ban Budapesten halt meg. Szülei, tanító édesapja, kilenc gyereket neveltek. Iskoláit Debrecenben végezte, ahova a család Szép Ernő gyermekkorában költözött, majd Budapesten újságíróként kezdett dolgozni. Ekkor már megjelent első verseskötete – 1902-ben, Első csokor címmel – amit haláláig több mint két tucat verseskötet, novelláskötet, regény és dráma követ.
 
Mai születésnapos: Galla Miklós, egy abszurd, gyerekes zsidó viccmester
Ez annyira rossz, hogy már egészen zseniális, azt lehetne hinni, hogy ennek a mondának semmi értelme. És akkor jön Galla Miklós, a faviccek koronázatlan királya és minden világos lesz. Tényleg van olyan, ami úgy rossz, hogy nagyon-nagyon jó. Például Margit, Besenyő Pista bácsi felesége, vagy a Dallas főcímzenéjének átírása vagy egy olyan szóvicc, amelyért tulajdonképpen börtönbüntetés járna.
 
Az OR-ZSE oktatói különleges előadásokat tartottak Kaposvárott
Az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem oktatói, dr. Zima András és dr. Peremiczky Szilvia május 11-én a Kaposvári Egyetem Senior Oktatási Egyetem programjának meghívására tartottak előadást Kaposváron.  
 
Magas rangú honvédelmi kitüntetést kapott OR-ZSE docense
A honvédelem napja alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát kapta meg Róbert Péter történész, az OR-ZSE egyetemi docense.  
 
Új törvény: Diszkriminálnák a zsidókat Izraelben?
A parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely azt szabná meg, hogy az állam csak az Izraeli Főrabbinátus által lebonyolított betéréseket ismerje el, még az ortodox betérők sem kapnának teljes jogú zsidó státuszt ennek hiányában. A diaszpóra némely zsidó közösségei nehezményezik a dolgot.
 
Szijjártó Péter Netanjahu budapesti látogatásáról is tárgyal Jeruzsálemben
Benjámin Netanjahu júliusi budapesti látogatásáról is tárgyal az izraeli kormányfővel Jeruzsálemben csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – derül ki a tárcavezetőnek az MTI-nek adott nyilatkozatából.  
 
Emlékesttel tisztelegnek Fényes Adolf festőművész előtt szülővárosában, Kecskeméten
Emlékesttel tisztelegnek Fényes Adolf festőművész előtt szülővárosában, Kecskeméten csütörtökön – közölte a szervezők nevében Gyergyádesz László az MTI-vel.
 
Mai születésnapos: Haumann Péter, egy tökéletes zsidó színpadi karakter
A Cabaret öreg zsidó zöldségese, a vilnai gettó színházáról szóló Gettóban is ott van, ő Lajos bácsi, Köves Gyuri ortodox zsidó nagybácsija a Sorstalanságban és a kabaré utolsó „mohikohn”-jainak egyike. Megrendítő és esendő még gonosz zsidó Shyloccként is ez az egyszer harsányan komikus, ugyanakkor visszafogottan elegáns, 76 éves, nagy színész.  
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]