Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]

Donald Trump: „A zsidó közösségeinket érő antiszemita fenyegetések szörnyűek és fájdalmasak”
Határozottan elítélte el az amerikai zsidó közösségek ellen megszaporodott fenyegetéseket és az antiszemitizmust Donald Trump. Az amerikai elnök kedden újságíróknak nyilatkozott erről, miután látogatást tett az afroamerikai történelem és kultúra Washingtonban a közelmúltban megnyílt múzeumában.
 
Vészkorszakbeli adatszolgáltatási íveket tettek elérhetővé az interneten
Történelmi dokumentumokat, 1944-es adatszolgáltatási íveket tettek elérhetővé az interneten – közölte Budapest Főváros Levéltára szerdán az MTI-vel.
 
Muszlimok újíttatják fel a megrongált amerikai zsidó temetőt
Két muszlim-amerikai aktivista szervezett gyűjtést a Saint Louis-i zsidó temetőben megrongált sírok helyreállítására – írja a CNN.
 
Családi örömhír olvasóinknak: kiderült, hogy az askenázi zsidók mind unokatesók
Egy új genetikai kutatás szerint az askenázi zsidók mind legfeljebb 30. fokú unokatestvérek: mind ugyanattól a kicsi, körülbelül 300 fős populációtól származunk, akik körülbelül 800 éve, 30 nemzedékkel ezelőtt éltek. És tessék, Önöknek a mazsihisz.hu-ról kell megtudniuk, hogy több millió új taggal bővült a család. Mázel tov!
 
Mai születésnapos: Illovszky Rudolf edző, akit a zsidótörvények tettek a klubhűség mintaképévé
Tizenegy évesen ment le először focizni az MTK-ba, amely aztán a zsidótörvények miatt kénytelen volt feloszlatni magát 1940-ben. A vezetőség arra kérte a szurkolókat, hogy a baloldali munkáscsapatot, a Vasast támogassák ezentúl és idekerült a 18 éves Illovszky is: ő lett a klub legeredményesebb edzője, a klubhűség legnagyobb magyar mintaképe.  
 
Másfél év börtönre ítélték a sebesült palesztin merénylőt agyonlövő katonát Izraelben
Másfél év börtönre ítélte az izraeli katonai bíróság kedden azt a katonát, aki tavaly tavasszal agyonlőtt egy korábban már ártalmatlanná tett, a földön magatehetetlenül fekvő, palesztin merénylőt – közölte az izraeli média.
 
Zsidó részvétel az Európai nagyvárosok kialakulásában – meghívó konferenciára
Minden érdeklődőt szeretettel vár az Óvás! Egyesület a Zsidó részvétel az Európai nagyvárosok kialakulásában című nemzetközi konferenciára, amely 2017. február 23. (csütörtök), 9:00 órától kerül megrendezésre a FUGA Budapest Építészeti Központban (Budapest V. ker., Petőfi Sándor u. 5.)
 
Mai születésnapos: Rási, a Tóra legnagyobb magyarázója, egy középkori zsidó „feminista”
A Tórát és a Talmudot 1000 éve nem tudjuk nélküle tanulmányozni – ő minden zsidó tanulás alapja máig – és alighanem örökké. Három lányát gondosan taníttatta és törvénymagyarázóként is a „nők jogait” védte.
 
Zsidónak lenni menő: több millió „új zsidó” áll a kapuk előtt
A 21. század az „új zsidók” ideje lesz. Több ezer év óta először végre divat lett zsidónak lenni egy új könyv szerint. Egyre több ember fedezi fel világszerte „zsidó gyökereit”, egyre több csoport tekint magára Izrael gyermekeként, nagyon sokan kívánnak betérni: összesen több millióan szeretnének csatlakozni a judaizmushoz Lengyelországtól Madagaszkárig. „Az izraeli rabbinátusnak észhez kell térnie”.
 
Közösségünk nemzetközi sikere: Baltimore-i suli lett a Scheiber testvériskolája
Három napon át tanítottak és beszélgettek diákjainkkal egy baltimore-i zsidó iskola tanárai. A gyerekeket és a tanárokat egyaránt lenyűgözte, amit láttak: a két suli között rendszeressé válik az együttműködés. Az új barátság születésénél jelen volt az amerikai nagykövetség is. A Scheiberben kinyílt a világ. 
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]