Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1093]

Smini Áceresz és Szimchát Tóra
Az őszi nagyünnepek zárásaként a szukkot – sátoros ünnep két utolsó napján Smini Ácereszt, és a Tóra-adást ünnepeljük, október 12-én (csütörtök) és október 13-án (péntek).  
 
Valdemar és Nina Langlet hősies embermentésére emlékezünk
A Raoul Wallenberg Egyesület Tisztelettel meghívja az emlékezőket Valdemar és Nina Langlet hősies embermentésének megemlékezésére, a Dohány utcai zsinagóga – Raoul Wallenberg emlékparkjába, 2017. október 16. (hétfő), 16:00 órára.  
 
Hagyományos magyar zsidó desszert a Tóra közelgő örömünnepére: a káposztás rétes
A Tablet zsidó kulturális magazin hívja fel rá a figyelmet, hogy a Tóra szombaton esedékes örömünnepén szokás volt Magyarországon rétest enni, szóval káposztás rétes. Egy Holokauszt-túlélő magyar zsidó szakácskönyvszerző, Magyar Konyha című művéből dolgoznak, a szerző Láng György, tőle tudják, hogy a magyar zsidók azokon az ünnepeken, amelyeken szokás mulatni és kicsit inni is, káposztás rétest ettek atyáink.
 
Mai születésnapos: Giuseppe Verdi, a leghíresebb zsidó opera, a Nabucco szerzője
Az olasz szabadság himnuszává vált a Nabucco, Verdi talán leghíresebb operájának rabszolgakórusa: az olasz egység és szabadság a babiloni fogságban szenvedő zsidóság megváltásának ígéretében talált rá – önmagára.
 
Három magyar film is szerepel a Haifai Nemzetközi Filmfesztiválon Izraelben
Három magyar film, köztük két világpremier is szerepel az október 5. és 14. között, harmincharmadik alkalommal megrendezett, rangos Haifai Nemzetközi Filmfesztivál idei programjában Izraelben.
 
Pelle János: Auschwitz magyar szemmel
Pelle János író-történész tanulmánykötete kihagyhatatlan szakirodalom a Holokauszt magyarországi történetének megértése, tanulmányozása szempontjából, hiszen a magyarul is hozzáférhető ismert tényirodalom árnyalásán kívül több új adalékkal szolgál a Soa kutatásához. A kötetet K. u. K. Kiadó jelentette meg a társaság megalapításának 25. évfordulójára.
 
Tizenkét kőmives: Márkus Géza
Sorozatunkban tizenkét magyar zsidó építészt mutatunk be, akik az 1867-es Emancipációs törvény által lehetővé téve terveztek házakat a haza dicsőségére. A második részben Márkus Géza művészetét ismerhetjük meg.
 
Megszólal a múlt: és a halottak újra énekelnek
Az erdélyi haszid zsidóság népdalkincséből nyújt válogatást az "És a halottak újra énekelnek..." című ősbemutató a CAFe Budapest fesztivál keretében október 21-én és 22-én este 8 órától. Óriási jelentőségű előadásról van szó, hiszen egy elpusztított zsidó világ örökre elveszettnek hitt népdalai szólalnak meg a múltból: ezeket a szövegeket és dallamokat az 1930-as évek végén Eisikovits Miksa jegyezte föl, akinek a népdalgyűjtői munkássága Bartók Béláéval vetekszik. Az ősbemutatóról a produkció rendezőjét, Elek Juditot kérdeztük.  
 
Az izraeli főrabbi elítélte a nők megkülönböztetését
Méghozzá 35 évvel ezelőtt, erre emlékszik a Zsidó Hírügynökség múltidéző anyaga. A nagy szefárd ortodox rabbi, Ovádja Joszéf maga kelt ki a diszkrimináció ellen, amikor úgy ítélte meg, hogy a nővé avatás szertartása épp olyan jogos és indokolt, mint a férfiavatás, a bár micvá.
 
Az utolsó közép-európai halálára
Közép-Európát a németek és a zsidók jelentették. Ma már egyikőjük sincs jelen ebben a térségben és Giorgio Pressburgerrel együtt meghalt immár Közép-Európa álma is. Egy világpolgár a nyolcadik kerületből, egy közép-európai zsidó távozott és ránk, magyar zsidókra maradt az öröksége.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1093]