Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]

Frank London (Klezmatics): a klezmer a nyitottság maga
Szinte lehetetlen feladat megszámolni, hányadik magyarországi koncertjét adta a Klezmatics hétfőn a Sziget fesztiválon a világzenei színpadon. Frank London, az amerikai klezmer csapat alapítója a fellépés előtt azt mondta, a klezmer maga a nyitottság.
 
Mai születésnapos: A 70 éves Danielle Steel, a bestsellerek zsidó királynője
Egy a Löwenbrau-sörgyárhoz köthető zsidó család apai ági leszármazottja, akinek a könyveiből úgy 570 milliót adtak el idáig és ha kell, akkor évente 6-7-et is megír belőlük. Neve világmárka, parfümöt is árulnak vele, az ő találmányát, alapítványai a hajléktalanokat és a mentálisan sérült fiatalokat segítik.  
 
Áttörés: új izraeli gyerekkönyvet hoztunk Magyarországra
A legismertebb magyar gyerekkönyvkiadók egyike, a Manó Könyvek pár napja jelentette meg a világhírű izraeli író, Yannets Levi első mesekönyvét magyarul. Az izraeli kultúra újabb magyar sikeréhez a mazsihisz.hu jelentős mértében járult hozzá.
 
Révész Sándor: Magamról mesélek két órában
Egy zsinagógában a bálvány nemkívánatos, kivéve, ha Révész Sándornak hívják, és a Zsidó Kulturális Fesztivál látja vendégül. A Piramis és a Generál együttes különleges személyiségű énekese a Rock and roll közlegények nevű formációjával ad akusztikus koncertet szeptember 14-én este 8 órától a Dohány utcai zsinagógában. A művésszel ebből az alkalomból készítettünk interjút.
 
Koncerten szólal meg a „buchenwaldi hegedű” és a koncentrációs tábor dalai
Bruno Apitz író híres buchenwaldi hegedűjén Matthias Wollong német hegedűművész játszik majd egy szeptemberi koncerten Erfurtban, amelyen a buchenwaldi koncentrációs táborban komponált és játszott műveket hallhat a közönség.  
 
Mai születésnapos: Mark Knopfler, a rock and roll magyar-zsidó óriása
Az édesapja még a háború előtt hagyja el marxista zsidóként Magyarországot, Mark Knopfler, a Dire Straits legfontosabb embere már Glasgowban születik 1949-ben és minden idők egyik legnagyobb rockere, gitárosa lesz.
 
Könyvajánló – Komoróczy Géza: Nekem itt zsidónak kell lenni
Könyvajánló rovatunkban ez alkalommal, a napokban a 80. születésnapját ünneplő Komoróczy Géza: "Nekem itt zsidónak kell lenni". Források és dokumentumok (965-2012). A zsidók története Magyarországon 1-2. kötetéhez című kiadványt ajánljuk, amely a Kalligram: Pozsony kiadó gondozásában jelent meg.
 
Fehér Ház: Donald Trump a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat is elítélte szombati nyilatkozatában
A Fehér Ház szóvivője vasárnap közleményben szögezte le, hogy Donald Trump elnök a fehér fajgyűlölőket és a neonácikat is elítélte szombati nyilatkozatában.  
 
Koncz Zsuzsa jegyszedője szeretnék lenni
Egy élő legendát láthatunk vendégül szeptember 4-én, este 8-tól a Dohány utcai zsinagógában, ahol hazánk egyik legnépszerűbb, s legnagyobb rajongótáborral rendelkező énekesnője, Koncz Zsuzsa ad koncertet. A művésznőt – aki a jubileumi huszadik Zsidó Kulturális Fesztivál keretében lép színpadra – többek között a szakrális terek hangzásáról és tervezett műsoráról kérdeztem.
 
Meghalt a világ legöregebb férfija Izraelben
Egy hónappal 114. születésnapja előtt meghalt Jiszráel Krisztál, a világ legöregebb férfija Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]