Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]

Wallenbergre, az embermentőre emlékezve ünnepeljük a jelenkor hőseit
Az embermentés, illetve az egymás iránt érzett felelősség fontosságáról beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Raoul Wallenberg svéd diplomata eltűnésének 72. évfordulója alkalmából rendezett keddi budapesti megemlékezésen.
 
Mai születésnapos: Vidal Sassoon, egy árvaházi zsidófiú, aki a világ első sztárfodrásza lett
Olyan szegény családban élt, hogy még a zsidó árvaházi ellátást is kivételes luxusnak érezte. Kamasz bandatagként brit nácikkal verekedett, végigharcolta a függetlenségi háborút. Kedve szerint építésznek ment volna, de az anyukája nem engedte: így lett a frizurák geometrikus építésze, a világ első sztárfodrásza.
 
A közös múltról és az izraeli-palesztin békefolyamatról is tárgyalt Izraelben a lengyel államfő
A zsidók lengyelországi történelme, az izraeli-palesztin békefolyamat támogatása és a gazdasági együttműködések kibővítése is szóba került Andrzej Duda lengyel és Reuven Rivlin izraeli államfő keddi megbeszélésén Jeruzsálemben – jelentette a helyi média.
 
Újra Izraelben játszik Robbie Williams, akiért Tel Aviv is megőrül
Hatalmas sikerű, 40 ezer őrjöngő hívet vonzó 2015-ös koncertje után Robbie Williams szeptemberben ismét visszatér Tel-Avivba. Úgy tűnik, hogy továbbra sem érdekli a bojkott-mozgalom.
 
Izraeli tudósok pontosan meghatározták egy bibliai csata időpontját
Izraeli tudósok a legkorszerűbb csillagászati eszközök segítségével napra, sőt percre pontosan meghatározták a héber törzsek izraeli honfoglalása egyik több mint háromezer évvel ezelőtti csatájának dátumát – közölte a The Times of Israel című izraeli hírportál.
 
Auschwitz magyar szemmel
Auschwitz magyar szemmel címen jelent meg Pelle János irodalomtörténész, közíró tanulmánykötete, amelyben a magyar zsidók kiirtásának néhány, kevésbé közismert részletét mutatja be korabeli sajtótermékek, dokumentumok, visszaemlékezések alapján. Képet rajzol fel Józsefváros zsidó múltjáról, illetve ismerteti a francia kiadásban 2005-ben megjelent Auschwitzi tekercseket, amelyek alapján felidézi a sonderkommandósok emlékiratai és az Oscar-díjas Saul fia hihetetlennek tetsző jelenetei közötti összefüggéseket.
 
Határon túl: Műemlékké nyilvánították a gyergyószentmiklósi zsinagógát
Műemlékké nyilvánították a gyergyószentmiklósi zsinagógát. Az erre vonatkozó rendeletet még 2016 december 27-én aláírta Corina Șuteu akkori kulturális miniszter, ezt azonban csak a hét közepén továbbították a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóságnak.
 
Mai születésnapos: Mikszáth Kálmán, aki megmondta, mi az antiszemitizmus
Emlékeznek Müncz Jónásra, az öreg zsidó ócskásra, aki utolsó kincsét, egy kopott esernyőt, az ifjú plébános úr Veronka kishúgának kosárkájára terítette: a kislány nem ázott meg és elterjedt a híre Glogován, hogy Szent Péter óvta meg. Egy jótét öreg zsidó.
 
Magyar zsidó arcképcsarnok: Ney Dávid (1842-1905) operaénekes
Ney Dávid operaénekes 1842-ben született Várpalotán. Apja szegény tímár volt, fia először egyszerű szabólegényként dolgozott Veszprémben, ahol a helyi kántor felfigyelt a hangjára, és alapfokú zenei képzésben részesítette. Tizenkilenc éves volt, amikor katonai szolgálatra hívták be a tüzérséghez, és hat éven keresztül több ütközetben is részt vett.   
 
A MAZSIHISZ tagsága 200 ezer forint gyorssegélyt utal az Oltalom Egyesületnek
„Tanuljatok jót tenni, törekedjetek az igazságra, vezessétek jó útra az erőszakost; szerezzetek jogot az árvának, karoljátok fel az özvegy ügyét” – kéri Jesájá, Ezsaiás próféta. Az elhúzódó hideg, amely közvetlen életveszélybe sodorja az utcán vagy lakhatási szegénységben élő honfitársainkat, kiáltássá erősíti ezt az évezredes intést.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]