Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]

Hamarosan újra megnyit a Szomorú vasárnap szerzőjének törzshelye
Újra kinyit Seress Rezsőnek, a világhírű Szomorú vasárnap című dal zeneszerzőjének törzshelye. Az erzsébetvárosi Akácfa utcában található Kispipa étteremben az október 25-i megnyitón Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója idézi meg Seress Rezsőt.
 
Horogkeresztek a francia elitegyetemen
Az antiszemitizmusnak nincs helye a felsőoktatási intézményeinkben – közölte a francia kormány felsőoktatásért felelős minisztere, miután horogkereszteket és egyéb antiszemita ábrákat és feliratokat találtak az HEC Paris egyetem egyik kampuszán.
 
Bezárt a Saját szoba, de remélhetőleg sokan látták
A napokban véget ért a Síp 12 Galéria idén júliusban megnyílt, Saját szoba című, második kiállítása, amely – a létesítmény első tárlatához hasonlóan – két női művész alkotásait bírta párbeszédre egymással. A finisszázson Farkas Zsófi kurátor elemzését hallgattuk meg a művekről.
 
Azt kell keresnünk, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt – Schweitzer Józsefre emlékezünk
Schweitzer József 1922 október 13-án született Veszprémben. „A lehető legtöbb megértést kell tanúsítanunk egymás iránt.” – Schweitzer József, néhai országos nyugalmazott főrabbira emlékezünk.  
 
A diktátor című film színpadi adaptációját mutatja be a Vígszínház
A diktátor című Charlie Chaplin-film alapján készült színdarabot mutat be szombaton a Vígszínház Eszenyi Enikő rendezésében.
 
Egy holokauszttúlélő, kommunista ’56-osról: ma lenne 90 éves Angyal István
„Vidéki” zsidó családban született 1928-ban, tehát Auschwitzba deportálták 16 évesen az édesanyjával és a nővérével együtt. A nővérét szökési kísérlete miatt a szeme láttára akasztották fel. Tudta jól, milyen világban adatott élnie és hogy milyet akarna helyette.
 
Évfordulók köré szerveződik a 4. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata
Több évforduló köré szerveződik az október 18. és 21. között tartandó Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozata – jelentették be a szervezők egy, a kolozsvári magyar főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.
 
Bábel-tornya és a szabadság reménye – Jó Szombatot
Minden kedves olvasónknak: Jó Szombatot, Sábát Sálom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 17:44 óra, a Szombat királynője 18:46 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Noáh” (Mózes 1. 6:9–11:32.) hetiszakaszt olvassuk fel.
 
Kácsor Zolt: Schwartz néni és a hasukat szerető zsidók
Hamarosan ropogósra sült libacombot fogok lakmározni tört krumplival és uborkasalátával, gondolja doktor Moll, ugyanis Schwartz néni a múltkor megígérte neki, hogy meghívja magához enni, és erre doktor Moll már nagyon készül, mert
 
A holokauszt során elszakított barátnők 75 év után találkoztak újra
A 91 éves Chaya Levy és a 88 éves Esther Sheinberg ugyanabban az erdélyi városban gyerekeskedett, mielőtt deportálták őket Auschwitz-ba. A második világháború után – mit sem, tudva egymásról – mindketten Izraelbe költöztek, s egyikük sem sejtette, hogy a másik túlélte a holokausztot. A gyerekkori barátnők 75 év után újra összetalálkoztak.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1202]