Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]

„Ne kövesd a sokaságot rosszra...” – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 17:02 óra, az ünnep kimenetele: 18:08 óra. A Tórából ezen a héten az „Mispátim” (Mózes 2. 21:1–24:18.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
Négy és fél év börtönre ítélték korrupcióért Izrael volt főrabbiját
Négy és fél év börtönre ítélték a korrupcióval és csalással vádolt Jóna Mecgert, Izrael volt főrabiját – jelentette az izraeli média csütörtökön.
 
Egy nép, egy szív: az „elveszett” indiai zsidók hazatértek Izraelbe
Könnyes ölelkezések a Ben Gurion repülőtéren: újabb 120 indiai zsidó „Menáse fiai” közül megérkezett Izraelbe, sokan közül évtizedek után találkoztak újra a családtagjaikkal. A 7000 fős közösség egytizede, 700 indiai zsidó települhet a tervek szerint év végéig Izraelbe.
 
Mai születésnapos: Heilprin Mihály, az első magyar-zsidó költő, 1848 dalnoka
Felnőtt volt már, mikor Magyarországra érkezett, de rögtön magával ragadta a magyar szabadság ügye. Nyelvzseni volt, villámgyorsan az első magyarul író zsidó íróvá, a szabadságharc bárdjává, Szemere miniszterelnök hű munkatársává vált, egy ízben még Petőfi Sándorral is találkozott. Amerikában is hű maradt új hazájához, ahol a „héber költészet” jeles tudósává vált.
 
Búcsú Európától: pukkadjon meg az igazság!
A budapesti Művész Moziban az országos premier előtt vetítették le a Búcsú Európától című, Stefan Zweig utolsó éveiről és öngyilkosságáról készült filmet. A vetítés után Király Edit, Sárossi Bogáta és Wilhelm Droste beszélgetett a műről és az íróról.
 
A Vatikán és a római zsidók közös menóra-kiállítást rendeznek
A Szent Péter-téren és a Római Zsinagógában párhuzamosan tartott kiállításon körülbelül 130 menórát tesznek közszemlére, további menórák képeit sírköveken, szobraikat, középkori és reneszánsz menóra-illusztrációkat. A Louvre és a londoni National Gallery egyaránt hozzájárult a kiállításhoz.
 
Mai születésnapos: Drew Barrymore színésznő, önkéntes zsidó és jiddise máme
Az E.T egykor gyereksztárja, Hollywood egyik legünnepeltebb színésznője súlyos válságokat követően talált rá a zsidó hitre, amely segített neki felelős felnőtté válni: ezért is neveli zsidónak a gyermekeit.
 
Első ízben adták át a Schweitzer József emlékdíjat
Schweitzer József néhai országos főrabbi emlékének megőrzése érdekében a Schweitzer család és a Magyar Hebraisztikai Társaság (MHT) Schweitzer József emlékdíjat alapított. A kétévenként kiadandó elismerést az előző két év legjobbnak ítélt magyar hebraisztikai vagy judaisztikai tárgyú publikációnak ítélik oda.
 
Terroristáknak szánt fegyverszállítmányra mért légicsapást Izrael Damaszkusz határánál
Az izraeli légierő légicsapást mért szerdára virradóra Damaszkusz határánál egy Libanonba tartó katonai konvojra – jelentette arab forrásokra hivatkozva szerda reggel az izraeli média.  
 
Szálasi leírta a saját diagnózisát
Szálasi Ferenc naplóit mindenkinek el kell olvasnia, aki azt hiszi, hogy járhatók azok az utak, amikre a 21. században is létező manipulátorok, demagógok, önjelölt nemzetvezetők lépnek. Nem, nem járhatók. A bolondok házába vagy a halálba vezetnek.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]