Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]

Egy igaz ember – huszonöt éve hunyt el Giorgio Perlasca, aki több ezer zsidó mentett meg
Fasisztaként még Franco oldalán harcolt, később több ezer zsidót mentett meg Giorgio Perlasca. 1992. augusztus 15-én halt meg az „olasz Wallenbergként” is emlegetett Giorgio Perlasca, aki 5200 magyarországi zsidót mentett meg a koncentrációs tábortól és a kivégzéstől.
 
Van a Hollán utca sarkán kultúrpalota…
Ezelőtt nyolcvan évvel azt írta az újság (az Egyenlőség című zsidó lap), hogy: a Hollán és a Sziget utcák sarkán „nemsokára készen lesz az újlipótvárosi zsidó kultúrpalota”.
 
A Likud korlátozza a belépést a pártba a tömegesen jelentkező baloldali izraeliek miatt
A kormányzó jobboldali Likud párt korlátozásokat vezetett be a pártba lépésre az utóbbi hónapokban tömegesen jelentkező baloldaliak miatt Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.
 
Hetedszer is gyerekzsivajtól volt hangos a Kiskunhalasi Zsidó Gyerektábor
Immár hetedik alkalommal rendezte meg idén nyáron a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) Közép-Magyarországi Területi Csoportja egyhetes gyermektáborát Kiskunhalason. Idén Budapestről, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Ráckevéről, Kiskunhalasról, Svédországból és Izraelből is érkeztek gyerekek.
 
Magyarország igazi arcai a zsidó fesztiválon
A Zsidó Kulturális Fesztivál rendezvénye közül most négy újabb remek rendezvényt ajánlunk figyelmükbe: a Gellérthegyi álmok és a Halpern és Johnson című darabokat, a Klezmerész együttes koncertjét, valamint egy cigány musicalt, amely egy Somnakaj nevű roma lány történetét meséli el.
 
Mai születésnapos: Bonaparte Napóleon, akit a Messiás előhírnökének hittek
Igen, természetesen erőszakos szörnyeteg volt. Igen, az emancipációért cserébe lemondást várt vallási szokásaink jó részéről. Igen nagy valószínűséggel buta pletyka csak, hogy zsidó lett volna. Néhány korai hászid rabbi a megváltás eszközének tartotta őt.
 
Pénzmosással és korrupcióval vádolnak egy milliárdos üzletembert és négy társát Izraelben
Pénzmosással, korrupcióval és csalással vádolják, és fogva tartják Benny Steinmetz milliárdos üzletembert Izraelben – jelentette a Calcalist, a Jediót Ahronót című újság gazdasági melléklete kedden.
 
Helyére került a rudkinói emléktábla
Egy hónappal ezelőtt beszámoltunk a voronyezsi emlékútról, amelynek során Simicskó István, Magyarország Honvédelmi Minisztere és delegációja ellátogatott az oroszországi I. és II. számú Központi Katonai Temetőkbe. 
 
Egy színpadon Európa három vezető főkántora
A 20. jubileumi Zsidó Kulturális Fesztiválon egy nemzetközi kántorkoncert keretében egyszerre áll színpadra Európa három vezető főkántora: Nógrádi Gergely előadóművész, író, a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora, valamint Shmuel Barzilai bécsi, és Nikola David müncheni főkántor. Az előadás szeptember 5-én, este 8 órától lesz a Dohány utcai zsinagógában. A kivételes produkció előkészületeiről és kántorénekesi tapasztalatairól Nógrádi Gergelyt, azaz A Zsidó Pavarottit, több tucat sikeres gyerekkönyv szerzőjét, az OR-ZSE doktoranduszát kérdeztük.
 
Újnáci erőszak – Holokauszt emlékművet rongáltak meg Bostonban
Idén már másodszor rongálták meg a holocaust emlékművet Bostonban. Hétfőn este egy 17 éves fiatalember követ dobott az emlékmű egyik üvegtáblájába. A maldeni tizenévest a járókelők megállították, s kihívták a rendőrséget.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1073]