Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1223]

Fordítóversenyt hirdet az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) héber–magyar, magyar–héber fordítóversenyt rendez, melyre szeretettel vár minden héber nyelv iránt érdeklődőt. A versenyt az intézmény az alábbi kategóriákban rendezi meg: kezdő, középhaladó és haladó.
 
Ezek a tények a Rumbach – Együttélés Házáról
A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása, a majdani funkciók és tartalmak megalkotása olyan felelősséget helyez vállunkra, amelyet nemcsak eleink, de a jövő generációi felé is viselnünk kell. Természetes és jogos igény a közvélemény időközönként hiteles tájékoztatása a projekt aktuális helyzetéről.
 
Jeruzsálem: a szívünk másik fele
A zsidóság számára Jeruzsálem nem pusztán földrajzi pont a térképen, hanem az imába foglalt név, a legszentebb hely, a hegy és annak sziklacsúcsa, ahol Ábrahám ősapánk Izsákot megkötözte. Itt bizonyította be Ábrahám az Örökkévaló és az Ő akarata iránt érzett, feltétlen hűségét, majd itt győzte le Melkizedek király ellenségeit, hogy elnyerje vele az uralkodó áldását: „áldott legyen Ábrahám és áldott legyen a Legfelsőbb Isten”.
 
A Mazsihisz egy ultrahangos inhalátor készüléket adományozott a Bethesda kórháznak
Zsidó-keresztény együttműködés a gyermekek gyógyulásáért jegyében egy lélegeztető géphez kapcsolható ultrahangos inhalátort és gyógyszerporlasztó készüléket ajándékozott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Bethesda Gyermekkórháznak.  
 
Ijesztő: Iránban kitört a keresztényüldözés
Körülbelül 100 embert tartóztattak le az utóbbi időben, amiért áttért kereszténynek, ez ugyanis, akárcsak a zsidó betérés, bűncselekménynek számít az Iszlám Köztársaságban, ahol a kereszténység újra erősödni kezdett, ezért csaptak le rá a hatóságok.  
 
Tel-Avivban lesik el a high tech gazdaság titkait fiatal magyar cégek
Hét fiatal magyar high tech szakember ismerkedik az izraeli startupok sikerének titkaival a Visegrádi Négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) valamint Izrael közötti együttműködés első közös tanulmányútján. 
 
Wagneri dramaturg, avagy lépjünk be a „Rombachba”
Évtizedek óta titok ez az épület. Most, mikor lekerültek az állványok, szinte harapni lehet az izgalmat a Rumbach Sebestyén utcában.  Bár az átadás időpontja többször kitolódott, most úgy tűnik, 2019 tavaszára mindenki beléphet a főváros egyik legkultikusabb műemlékébe. Az új funkció kulcsszava: Együttélés.
 
Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Közgyűlésére
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) tisztelettel meghív minden küldöttet, illetve érdeklődőt a 2018. december 16. vasárnap (5779. Tévét 8.) délelőtt 10:00 órakor tartandó közgyűlésére a MAZSIHISZ Síp utcai székházának dísztermébe (Budapest VII. ker., Síp u. 12. II. emelet). A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.
 
Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években
Az európai zsidók körülbelül 90 százaléka úgy látja, hogy hazájában erősödött az antiszemitizmus az elmúlt öt évben – derült ki az Európai Unió alapjogi ügynökségének (FRA) hétfőn bemutatott felméréséből.
 
Ma a google is egy Nobel-díjas zsidó költőnőre emlékezik
Ma lenne 127 éves a Nils holgersson szerzőjének, Selma Lagerlöfnek az egyik legjobb barátja, Nelly Sachs, akit Lagerlöf mentett ki a náci Németországból és Sáj Ágnonnal, Izrael nagy írójával együtt kapott Nobel-díjat.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1223]