Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1169]

„Izrael gyermeke sosincs egyedül”: Paudits Béla, az álomkabátos József halálára
József mélyre zuhant, de mindig felért a magasba. Az őt játszó Paudits Béla épp fordítva: mélyről jött, magasba ért, aztán megint a mélybe zuhant. Mert nálunk a mélyről jövő tehetség, amíg a csillagokba ér, olyan súlyos lelki sérüléseket szerez, amelyeket soha többé nem tud kiheverni.
 
Drámai helyzet: Veszélyben a Kinneret (Genezáreti) tó
A száraz telek sorozata miatt tavaly évszázados mélypontra süllyedt a híres izraeli tó, Izrael fő édesvízforrásának vízszintje és a kormány tervet dolgozott ki a megmentésére.  
 
Félelmetes megosztottság: két részre szakadhat a világ zsidósága
Nagyon nagy szakadék választja el egymástól az amerikai és az izraeli zsidók értékrendjét. Máshogy látják Izrael biztonsági igényeit, a palesztin állam ügyét és azt is, jó lenne-e, ha volna polgári esküvő Izraelben, ha nem az ultraortodoxia kezében lenne minden házasság, válás és betérés ügye.
 
Zsidó tarolás: 10 Tony-díjat vitt el az izraeli sikerdarab
A Zenekar látogatása című izraeli filmből készített musicalt nemrég Amerika, a Broadway hatalmas sikeréből pedig Tony-díjak légója került ki, tizenegy jelölésből tíz díjat ért.
 
Izraeli államalapítás: földrengés a teológiában
Izrael állam 70 évvel ezelőtti megalakulásának teológiai és üdvtörténeti jelentőségéről rendeztek vallásközi kerekasztal-beszélgetést a Magyarországi Cionista Szövetség szervezésében a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben. A telt házas rendezvényen – Balázs Gábor vallástörténész moderálásával – Darvas István főrabbi, Szécsi József teológus, a Keresztény-Zsidó Társaság elnöke és Tatai István református lelkész fejtette ki nézeteit a témáról.
 
Könyvajánló: A magyarországi zsidóság története
Az idei 89. Ünnepi Könyvhétre jelent meg A magyarországi zsidóság története című kötet, amelyet olyan jeles szerzők jegyeznek, mint Botos János, Haraszti György, Kovács András, Kövér György és Romsics Ignác.
 
Kétezer éves temetkezési barlangot találtak Észak-Izraelben
Kétezer éves temetkezési barlangot találtak Észak-Izraelben – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.  
 
Kurz Izraelben: az antiszemitizmus elleni harc és Izrael sajátos biztonsági igényeinek elismertetése
Sebastian Kurz osztrák kancellár Jeruzsálemben biztosította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt arról, hogy célja az antiszemitizmus elleni harc, illetve Izrael különleges biztonsági igényeinek elismertetése.
 
Gyász: Elhunyt egykori kollégánk Bandi László
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy egykori kollégának, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja Bandi László ma reggel 55 éves korában elhunyt.
 
Meddig fog engem megvetni ez a nép – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:20 óra, az ünnep kimenetele: 21:41 óra. A Tórából ezen a héten a „Slách Lechá” (Mózes 4. 13:1–15:41.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1169]