Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]

Donald Trump megkezdte izraeli látogatását
Donald Trump amerikai elnök megkezdte hétfőn az izraeli látogatását, és a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren mondott rövid beszédében kiemelte az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségét, valamint reményét fejezte ki, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra és a kapcsolatok javítására Izraellel.
 
Bazi nagy, szabadtéri zsidó lagzi New York kellős közepén
A Times Square-en tartottak lakodalmat két hászid dinasztia egybekelő sarjai – a turisták legnagyobb örömére. Ilyen még soha nem volt New Yorkban.
 
Az USA kormányának különmegbízottja a MAZSIHISZ elnökénél
Thomas Jazdgerdi, az USA kormányának holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbízottja Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökével folytatott tárgyalást.
 
Dés Mihály halálára
A kelet-európaiak kiélezett létfenntartási ösztöne fokozza környezeti adaptációs képességüket. Hozzájuk képest a kaméleon egy apatikus terméskő. A sorozatos nemzeti csapások, az egymás iránti gyűlöletük és a mindenkitől való félelem felajzotta bennük a környezetbe való beolvadás atavisztikus szükségletét.
 
Mai születésnapos: Zwack Péter, aki újra híressé tette az unikumot
Igen, az unikumot is a zsidók találták fel ezelőtt bő kétszáz évvel. Zwack Péter a felfedezők, egy nagy magyar zsidó család utolsó igazán híres, rendkívüli tagja, akit 1944-ben, 17 évesen kis híján meggyilkolnak, ifjúsági teniszbajnok lesz, majd emigráns üzletember, a magyar menekültek segítője az ’56-os forradalom vérbefojtását követően, végül a Zwack Unicum, az igazi unicum feltámasztója, rövid ideig diplomata és politikus.
 
Magyarországi reformzsidókat támogató határozatot fogadtak el Izraelben
A két magyar reformzsidó közösség egyházi státusának visszaállítását kérte a reformzsidók világszervezete (World Union for Progressive Judaism, WUPJ) a magyar kormánytól.
 
Jószéf Amrani: megfelelőek a magyar-izraeli kapcsolatok
Jószéf Amrani izraeli nagykövet szerint a magyar-izraeli kapcsolatok megfelelő szinten vannak, de több erőfeszítést lehetne tenni egyebek közt a gazdasági kapcsolatok erősítéséért.
 
Mai születésnapos: Moshe Dayan, Izrael legendás katonája
Végigharcolta Izrael minden háborúját élete során, 14 éves korától kezdve. Fél szemét a nácikkal harcolva veszítette el a második világháborúban és ő lett az új zsidó hősiesség ikonja, a modern Sámson. Izrael egyik első nemzetközi hatókörű mítosza.  
 
Kegyeleti emlékparkot adtak át Gyöngyösön, a zsidó temetőben
Kegyeleti emlékparkot adtak át Gyöngyösön, a zsidó temetőben pénteken. A Hősök és Mártírok Kegyeleti Emlékparkjának átadásán Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy „ez az emlékhely is hozzájárul a 20. századi diktatúrák okozta tragédiák látható és láthatatlan sebeinek gyógyításához”.
 
Mai születésnapos: Bajor Gizi, egy nagy színésznő és bátor zsidómentő
A közönség kedvence volt a háború előtt és utána is az maradt. Népszerűségét, tekintélyét arra használta fel 1944-ben, hogy első és harmadik férjét bújtassa és kihozza a nyilasházból kis keresztfiát, akiből később legendás irodalmi szerkesztő lett. Ő a nemrég elhunyt Vajda Miklós.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1044]