Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1025]

Törpök az ultraortodoxok ellen: cenzúrázták Törpillát Izraelben, csak azért, mert nő
Az ultraortodoxok által lakott Bnei Brakban csak olyan plakátok kerülhettek a hirdetőtáblákra, amelyekről kiretusálták Törpillát, az egyetlen Törp-lányt, hogy ne sértsék meg a nőnemű rajzfilmfigurával a lakók vallási érzékenységét.
 
Elie Wiesel-díjjal tüntetik ki Angela Merkel
A Washingtoni Holokauszt Múzeum úgy döntött, hogy Elie Wiesel-díjat adományoz Angela Merkel német kancellárnak. Merkel a holokauszt emlékezetének tudatosítása érdekében tett erőfeszítései miatt érdemelte ki az elismerést.
 
Átadták az idei Scheiber Sándor-díjat
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést ebben az évben dr. Kiss Endre, az MTA doktora, egyetemi tanár kapta a zsidó kultúratudományok területén végzett kiemelkedő publikációs, oktatási és tudományszervezési tevékenysége elismeréseként.
 
20 fontos budapesti épület, amelyet magyar zsidó építész tervezett (2. rész)
A húsz fontos budapesti épület, amelyet magyar zsidó építész tervezett sorozatunk második részét olvashatják, amelyben többek között bemutatjuk a Vakok Intézetét, az Igazságügyi Minisztériumot és az Egger-villát.  
 
142 millió forinttal támogatja a kormány a zuglói zsinagóga felújítását
A magyar kormány 142 millió forintot ad a súlyos tűzkárokat szenvedett Thököly úti zsinagóga helyreállítására. A Mazsihisz elnöke szerint remény van rá, hogy a zuglói zsidó közösség a jövő évi pészachot már a fölújított imaházban ünnepelheti.
 
„Izrael ostorozásának vége” – Amerika nem fogja bírálni Izraelt az ENSZ-ben
A dél-karolinai kormányzóból lett ENSZ-nagykövet, Nikki Haley az AIPAC Izrael-barát lobbiszervezet konferenciáján hétfő este elmondott beszédében leszögezte, hogy „új serif van a városban”, és „Izrael ostorozásának vége”.
 
A szabadkai zsidóság története – meghívó könyvbemutatóra
Meghívó az Élettől az életig a Holokauszton át – A szabadkai zsidóság története című könyv bemutatójára, 2017 április 2-án (vasárnap) 18:00 órára a Bálint Házba (Budapest VI. ker., Révay u. 16). A könyv a helyszínen kedvezményesen 4000 forintért megvásárolható.
 
Az izraeli kormányfő együttműködést ígér az amerikai elnöknek
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az Izrael-barát amerikai lobbiszervezet, az AIPAC konferenciájának küldött videóüzenetében megerősítette, hogy együtt kíván működni Donald Trump elnökkel az izraeli – palesztin békefolyamat sikerét célzó erőfeszítésekben.
 
Közép-európai irodát nyitott az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) Varsóban
Varsóban megnyitották hétfőn az egyik legtekintélyesebb zsidó szervezet, az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish Committee) közép-európai irodáját. Megalapítói fő feladataként a transzatlanti partnerség elősegítését, valamint a térség izraeli kapcsolatainak elmélyítését nevezték meg.
 
Mai születésnapos: Békés Pál, egy elbűvölő meseíró
A kétbalkezes varázsló, Doktor Minorka Vidor nagy napja, Báldor, Össztánc. Eredeti humorú meseregény-szerző volt, akinek minden sorában ironikus szeretet bujkált, szelíd derű és megbocsátás, roppant megbízható színpadi ember, csak az író fennkölt öntudata hiányzott belőle. Egy elbűvölő pasas volt, aki igazán tudott írni és aki nagyon nem érdemelte meg, hogy alig túl az ötvenen kelljen meghalnia.
 
[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1025]