Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1207   |   1208   |   1209   |   1210   |   1211   |   1212   |   1213      »      [1213]

Újabb emlékezõ macskakövek Budapesten
Valódi útépítõs védõszerelésben, térdvédõben, modern szerszámokkal vágta ki a "botlatókõ" helyét Gunter Demnig kölni mûvész, aki Budapesten csütörtökön, pénteken és szombaton 36 emlékkövet helyez el a budapesti középiskolások által felkutatott holokausztáldozatok emlékére, s ebben az idõben magán megrendeléseknek is eleget tesz.
 
Rasszizmus Ausztriában
Kisebbfajta vihart kavart az osztrák politikai közegben az ENSZ fajüldözés-ellenes bizottságának (CERD) jelentése, amely súlyos kifogásokat támasztott az alpesi országnak a rasszizmus elleni küzdelemben nyújtott teljesítményével szemben.
 
Simon Peresz 85 éves
Simon Peresz, Izrael Állam elnöke a Negev sivatag déli településein tölti születésnapját, keresztes-háborújának részeként, hogy segítse a növekedését a ritkán lakott régiónak. Az államelnöki iroda úgy nyilatkozott, hogy Peresz Dimónába, az Izraeli atomerõmûnek otthont adó városba látogat ezen a napon, amit kissé elhomályosult az utóbbi idõben a kékgalléros munkanélküliség.
 
Nem az egyházat képviselték a turulszobornál
Nem a református egyházat képviselte Kiss Endre József lelkész a turulszobor megáldásán, a ceremónián csak egyénileg vett részt - mondta az MTI-nek hétfõn Csomós József, a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerületének püspöke. 
 
Vissza a gyökerekhez – a Benjámin óvoda bemutatkozik
A hagyományok és a vallás megismertetése mellett a nyitottságra, a mások el- és befogadására nevelik a Benjámin óvodában a gyermekeket. "Olyan hasznos tagjai lesznek ezek a gyerekek a társadalomnak, akiktõl távol áll az idegengyûlölet" - mondja Verõ Tamás rabbi, és hozzáteszi: "Mindenki; szülõ és gyermek egyaránt megtalálja itt a saját kapcsolatát a zsidósággal. Biztos identitást találnak, amire mindenkinek szüksége van."  
 
Kivándorolt grúzok tüntettek az izraeli fõvárosban
Izraelben is rendkívüli figyelemmel követik a kaukázusi válság eseményeit. Ez nem is csoda. Hiszen sok Grúziából származó, volt szovjet állampolgár él az országban.
 
Vallási béke az ókori izraeli városban
Egy római szentély, amelyet egy õsi izraeli városban tártak fel az ország északi részén, arról tanúskodik, hogy a zsidók és pogányok, majd késõbb a keresztények békében éltek a multikulturális településen.
 
Színpadon a Jud Süss?
Dieter Wedel rendezõ 2010-ben színpadra akarja állítani Lion Feuchtwanger Jud Süss címû mûvét - adta hírül kedden a ZDF német közszolgálati tévéállomás.
 
Rasszista felirat Szõdligeten
„Halál a zsidókra!” – ez a felirat tûnt fel az arra járóknak az elmúlt hét végén Szõdliget határában, a budapesti XI. Zsidó Nyári Fesztivál nagyméretû plakátján. A gyûlölködõ szöveg aggodalommal tölti el a lakosság többségét.
 
El-Al gépek mentik az izraelieket Grúziából
Egy különleges El Al járat hagyja el Izraelt kedd reggel, hogy kimentsen, hozzávetõleg, 230 izraeli állampolgárt a háború sújtotta Grúziából, ahol heves harcok folynak az orosz csapatokkal, már több mint 2000 áldozatot követelve péntek óta.  
 
[1]      «      1207   |   1208   |   1209   |   1210   |   1211   |   1212   |   1213      »      [1213]