Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1197   |   1198   |   1199   |   1200   |   1201   |   1202   |   1203      »      [1223]

Zsidó –nem-zsidó párbeszédet generálhat a 12 állítás?
A holokauszt zsidó, egyetemes és magyar tragédia. Megtörténtét tagadni és az áldozatok tudományosan megállapított számát politikai vagy ideológiai okokból kisebbíteni morálisan és történelmileg elfogadhatatlan” – szögezik le a Kommentár folyóirat idei 3. számában, Tizenkét állítás a Soáról címmel megjelent tézisek
 
Éljen a kabaré!
Megtámadtak egy magyar színházat, egy kabarét, bántalmazták a szereplõket, a közönség tagjait, az elõadás rendezõjét Budapesten 2008. szeptember 28-án este. Mindig így volt, mindig így lesz. Néha van szünet. Verésszünet. Ölésszünet.
 
Zsinagóga a Mihai Viteazu utcában
A nagyváradi zsidóság sorsának részletes ismertetése helyett álljon itt három szám, amely mindennél többet mond a mögöttünk hagyott századról. Az elsõ világháború kezdetekor Nagyváradon több mint tizenötezer zsidó élt, s ezzel Erdély legnagyobb zsidó közösségének számított.
 
Benedek István Gábor: Opus 131
Beethoven süket. Csak akkor boldogulunk, ha Schulzer fõkántor úr segít neki. Lekottázza a tóraolvasás, néhány nagy és szent ima õsi, hagyományos dallamát. Tudom, ilyen még nem volt. Ezáltal Beethoven átélheti a megrendülésünket. Amikor és ahogyan szólunk az Örökkévalóhoz.
 
Békésen zajlott a Tarka Magyar! tüntetés
Legalább négyezren vettek részt a Tarka Magyar! elnevezésû rendezvényen, szombaton. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Hõsök terén a Szépmûvészeti Múzeumnál csatlakozott a Tarka Magyar! felvonuláshoz, újságíróknak nem nyilatkozott. A rendõrség szerint eddig rendbontás nem történt.
 
Magyar, zsidó, kommunista
"Magyarnak lenni már magában is szerencsétlenség... magyarnak és zsidónak lenni azonban már kicsit több a soknál. Magyarnak, zsidónak és kommunista magyar írónak lenni, ez valósággal perverzitás.
 
Shalom Israel – Kalkutta apadó zsidó közösségének utolsó õrzõje
Átpréseli magát a teaárusok és útszéli villanyszerelõk standjai között, várakozó riksákat kerülget és dudáló autók között keresi útját. Végigmegy egy sor, csillogó hajcsatokat kínáló árus mellett, majd végre befordul az egyik asztal után és egy rozsdás kaput nyit ki, amely rejtve van az utca forgataga elõl.
 
Jó szombatot – Shabat Salom!
A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A gyertyagyújtás idõpontja Budapesten: 18:01 óra.
 
Már olvasható a Sófár a Nyíregyházi Zsidó Hitközség újságának legfrissebb száma.
Az újság letölthetõ a hitközség honlapjáról: www.sofar-ujsag.hu
 
XIV. századi zsidó imakönyv: a várostól kapta a közösség
A zsidó újév alkalmából a dél-franciaországi Montpellier városának polgármesteri hivatala különleges ajándékot nyújtott át a helyi zsidó közösségnek: egy felbecsülhetetlen értékû, a középkori montpellier-i zsidóság imáit tartalmazó liturgikus könyvet, amelyet a Sotheby's aukciósház júniusi londoni árverésén vásároltak 51 ezer eurónak (12,4 millió forint) megfelelõ összegért.
 
[1]      «      1197   |   1198   |   1199   |   1200   |   1201   |   1202   |   1203      »      [1223]