Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1080   |   1081   |   1082   |   1083   |   1084   |   1085   |   1086      »      [1102]

Új zsinagógát avattak Békéscsabán
A hitélet gyakorlása mellett a zsidó hagyomány megismertetését nevezte egyik legfontosabb feladatnak a szegedi rabbi, amikor vasárnap felavatta a békéscsabai új zsinagógát.
 
80 éves Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író
Nyolcvan éve, 1928. szeptember 30-án született a magyar származású Nobel-békedíjas író, a holokauszt-túlélõ Eli (Eliezer) Wiesel.
 
100 éve született David Ojsztrah
Száz éve, 1908. szeptember 30-án született Odesszában David Ojsztrah szovjet-orosz hegedûmûvész, a múlt század egyik legnagyobb hegedûvirtuóza.
 
Noé bárkája – Izraeli és magyar történész a Kasztner-hagyatékról
Az idén újabb eredeti dokumentumokkal egészítették ki a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Emlékmúzeumnak több mint egy évvel ezelõtt átadott Kasztner-hagyatékot, amely Frojimovics Kinga, a Jad Vasem levéltára magyar részlegének igazgatója szerint véglegesen még nem rendezhetõ.
 
Kovács András elõítéletekrõl és veszélyekrõl
Amennyiben a társadalom egy része elsajátítja, s használni kezdi az antiszemita nyelvet, és a politikai elit valamely csoportja esetleg arra a következtetésre jut, hogy elõnyös lehet számára, ha ezt a réteget mozgósítja, és saját céljaira felhasználja, valóban fennáll a veszély: az antiszemitizmus politikai ideológiává válik.
 
Teherán: eljön a nap, amikor ez a rákos daganat eltûnik a világtérképrõl
Iráni iszlám diákok mutatták be pénteken azt a zsidó holokausztról készült új karikatúrakönyvet, amelyet a minden évben megrendezett al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából jelentettek meg.
 
A történelem terhe – A posztszocialista államok esete a demokráciával
1989-ben úgy tûnt, hogy a hidegháború befejezõdésével és a kommunizmus bukásával a volt szocialista országok megindulhatnak a demokrácia útján. A kezdeti eufóriát gyorsan kiábrándulás követte - írja Slomo Avineri a baloldali The Nationben.
 
Rabbi reggae! Ez komoly?
Igen, ez tényleg komoly és még csak nem is újkeletû dolog. Ha valaki képes összekeverni a tradicionális zsidó zenét a reggae-vel, úgy hogy az jó is legyen, az csak zseni lehet. Az úriembert Matisyahunak hívják, úgyhogy kéretik a nevét megjegyezni!
 
Meghalt Paul Newman
Legendás kék szeme volt, férfias sármja idõsebb korában csak erõsödött, de Paul Newman azok közé a hollywoodi nagyságok közé tartozott, aki tehetségével, maníroktól mentes játékával, sokoldalúságával hódított és vált több mint fél évszázadra állócsillaggá. Newman szombaton 83 évesen adta fel a tüdõrákkal szembeni küzdelmet.
 
Jó szombatot – Shabat Salom!
A Mazsihisz honlapjának hír és információszolgáltatása most megszakad a szombat ünnepének tiszteletére! A gyertyagyújtás idõpontja Budapesten: 18:15 óra.
 
[1]      «      1080   |   1081   |   1082   |   1083   |   1084   |   1085   |   1086      »      [1102]