Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

[1]      «      1039   |   1040   |   1041   |   1042   |   1043   |   1044   |   1045      »      [1056]

Alternatív zsidó oktatás Magyarországon
A kilencvenes évek elejétõl fogva rengetegen dolgoznak azért, hogy ma egy zsidó ne csak „amúgy” legyen zsidó, hanem ismerje meg õsei rá hagyományozott üzenetét. Ma, ebben a zilált helyzetben sokféleképpen éljük meg azt a közös pontot, amit úgy hívunk zsidóság. Rengetegen vannak, akik azért dolgoznak, hogy ez a sokakban még üres szó megteljen tartalommal, hiszen egyénileg nincs zsidóság.
 
Kiállítás a kibucról
A Jad Hanna kibucot, annak történetét és saját családja életét mutatja be László Gergely kiállítása archív anyagokon és a mûvész által készített dokumentumfotókon keresztül csütörtöktõl a budapesti kArton Galériában.
 
Moszkvai mûemlékben épül a világ legnagyobb zsidó múzeuma
A híres konstruktivista építész, Konsztantyin Melnyikov elsõ buszgarázsát építik át és újjá a világ legnagyobb zsidó múzeumává az orosz fõvárosban. Az évezred elejére részben lerombolt ipari mûemlék épületben kialakítandó új oktatási-mûvészeti központ 2011-re készülhet el.
 
Befejezték a náci iratok digitalizálását
A Bad Arolsenben található Nemzetközi Keresõszolgálat befejezte a Harmadik Birodalomban elrendelt kényszermunkákról szóló dokumentumok digitalizálását. Az adatokról másolatot kap a jeruzsálemi Jad Vashem Emlékhely, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum és a varsói Nemzeti Emlékintézet is.
 
Bíróság elõtt egy volt náci tiszt
Tagadta   bûnösségét egy volt náci tiszt hétfõn Münchenben megkezdõdött perében: a 90 éves férfit korábban már Olaszországban, távollétében, elítélték Toscanában 1944-ben civilek lemészárlásának vádjával.
 
A berlini könyvtárak nácik által ellopott könyvekkel vannak tele
A Berlini Központi Könyvtárban található majdnem 150 ezer könyvrõl gondolják azt a kutatók, hogy zsidóktól, szabadkõmûvesektõl, szociáldemokratáktól és más üldözött csoportoktól kobozták el a nácik Hitler uralma, 1933 és '45 között.
 
Holokauszt-emlékkiállítás
A sófár, egy kosszarvból készített szent zsidó hangszer megfújásával nyitotta meg hétfõn Verõ Tamás rabbi a tatabányai vasútállomáson az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítását, mely egy korabeli marhavagonban mutatja be a magyar zsidóság sorsát a II. világháború idején.
 
Jubileum Budán
Zsidó születésnapokon gyakran hangzik el a 120 évre vonatkozó hagyományos jókívánság. Nos a Frankel Leó utcai zsinagóga esetében ez valóra vált: az 1888 augusztusában átadott templom túlélve a viszontagságokat ma is a budai zsidóság központja.  
 
Konferencia: Szélsõjobboldal és a média
A Demos Magyarország Alapítvány a Szélsõjobboldal és média címmel konferenciát szervez. Az elmúlt években nemcsak jelentõsen megerõsödött a szélsõjobboldal nyilvános jelenléte, de egyre gyakoribbak a hozzájuk kapcsolódó erõszakos események is.
 
Magyar Zsidó Kongresszus - Nyilvános Felhívás!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége alapszabályának 114./A. §.-a alapján a Magyar Zsidó Kongresszus ülését 2008. november 16-án 10 órára összehívjuk a Budapest, Wesselényi u.4. szám alatt lévõ Goldmark terembe
 
[1]      «      1039   |   1040   |   1041   |   1042   |   1043   |   1044   |   1045      »      [1056]