Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1163]

Heisler András: Miről vitatkoznak már megint a zsidók? A Mazsihisz megújulása
A zsidó közélet felbolydult, és ez jó, mert ami nem bolydul fel időről-időre, az nem él. A belső vitákat övező hallgatásunk azonban nem szerencsés, tartozunk azzal a közvéleménynek, hogy elmondjuk, mi történik. Heisler András Mazsihisz-elnök írása.
 
Szólt az Örökkévaló Mózeshez Szináj pusztájában – Jó Szombatot, Shabat Shalom!
Minden kedves olvasónknak: Jó szombatot, Shabbat Shalom! A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 19:50 óra, az ünnep kimenetele: 21:04 óra. A Tórából ezen a héten a „Bámidbár” (Mózes 1. 1:1–4:20.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.  
 
Elérni Isten közelébe: a Sávuot ünnepe
Vándorló arámi volt az apám, mondjuk a betakarítás idején, akkor, amikor otthon vagyunk és biztonságban, amikor mindenünk megvan. Épp ilyenkor kell visszaemlékeznünk arra, hogy idegenek voltunk egy idegen földön. Isten népe máshol nincs végleg otthon, csak az Eljövendőben, a Messiási Ígéretben. Szombaton este beköszönt Sávuot – a Tóraadás ünnepe.
 
Gyász: Elhunyt Drucker Tibor
Életének kilencvenedik évében elhunyt Drucker Tibor népművelő és könyvkiadó, közösségünk elismert tagja, aki egykor annak a Fővárosi Művelődési Háznak volt az igazgatója, ahol megalakult az Illés zenekar később országszerte elhíresült Illés-klubja. Drucker Tibor május 16-án, családja körében, otthonában hunyt el.
 
Egyéni döntések, közös értékek – Mazsihisz egyházi adó 1%: 0358
Különleges és sokat ígérő megújulás előtt áll most a magyar zsidó közösség legnagyobb szervezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) egy bizonytalan és gyorsan változó történelmi korszakban. Az ilyen helyzetekben különösen nagy szükségünk van egymásra, erős és egymással is szót értő közösségekre.
 
Heti zsidó történelem: 70 éve lépett hivatalába Izrael első elnöke
Chaim Weizmann diplomata volt és egy a zsidó népből, politikus és kémikus és a cionizmus hőse, Izrael első államfője, akinek az unokaöccse szintén elnök lett Izraelben.  
 
Deutsch Péter: Donald Trump igaza és a béke esélye
A vallásunk alapja ugyanaz. Hiszünk az egy I-tenben és a békében.  De nem a politikai színjátékban.
 
Megnyílt Izrael tiszteletbeli konzulátusa Debrecenben
Példaértékűnek nevezte Izrael és Magyarország kapcsolatát a debreceni tiszteletbeli konzuli képviselet keddi megnyitásán Jószéf Amrani, Izrael állam budapesti nagykövete.
 
Előjegyezhető a belzi rabbi pesti bujkálásának utolsó napjáról szóló regény
A feljegyzések szerint 1943-44 között közel 8 hónapig Magyarországon bujkált Aharon Rokeach belzi rebbe – és ez idő alatt számos lakásban élt szigorú rejtőzködésben, köztük a Tisza Kálmán (Köztársaság tér) 12. szám alatti épületben éppúgy, mint a Nagyatádi Szabó (mai: Kertész) utca 32-ben.
 
Rendkívüli örömhír: Izraeli kutatók felfedezhették a rák ellenszerét
A Ben Gurion Egyetem kutatói kifejlesztettek egy molekulát, amely megállítja a ráksejtek növekedését és átprogramozza őket, hogy újra „normál” sejtek legyenek.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1163]