Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]

Mai születésnapos: Marc Green doktor a Vészhelyzetből
Százszor elmondtuk már, hogy minden amerikai sorozatba kell egy zsidó karakter. A Vészhelyzet a szórakoztatóipar egyik legszebb és legszomorúbb történetű szereplőjével tett eleget ennek az elvárásnak, amikor felléptette Dr. Greent, Markot a széria eredeti szereplői között. Green doktor már 15 éve nem él, a színész viszont, aki játszotta, Anthony Edwards ma lett 55 éves.  
 
A „földre szállt pokol” történész szemmel
Ma hiába próbálják egyesek azt sugallni, hogy a vészkorszakban Magyarországon nagyon sokan voltak az embermentők, valójában csak kevesek segítették az üldözötteket. Ungváry Krisztián előadásán jártunk.  
 
Bírálta az orosz politikát és kiállt Izrael támogatása mellett a leendő amerikai ENSZ-nagykövet
Bírálta az orosz politikát és kiállt Izrael erőteljes támogatása mellett Nikki Haley, az Egyesült Államok leendő ENSZ-nagykövete a szerdán tartott szenátusi meghallgatásán.
 
A szenvedés és hallgatás évei
A budapesti gettó felszabadulásának 72. évfordulóján Gerő Péter dokumentumfilm-rendezőt, a Budapesti Zsidó Hitközség zuglói zsinagóga körzet világi elnökét Kiss Henriett, a Mazsihisz alelnöke kérdezte a zsidóságáról, a szülei generációjáról, és az elhallgatás okairól.  
 
Isten éltesse a magyar zsidó mintapolgárt, a 70 éves Lednitzky Andrást
Lednitzky András szegedi hitközségi elnök életútja a magyar zsidóság aranykorát idézi: azt az időszakot, amikor a szűkebb és tágabb közösségükben egyformán otthonos, független egzisztenciák, közmegbecsülésnek örvendő polgárok voltak a neológ közösség tagjai, díszei, világi vezetői.
 
Mai születésnapos: Danny Kaye, a gyerekek nevettetője, az ENSZ első jószolgálati nagykövete
„Ha Danny Kaye nem lett volna, nem lehetett volna kitalálni” – mondta róla egy tisztelője. Ki tudna ennyi mindent kitalálni egyszerre, egy személynek? Színész-zenész, táncos, énekes, pantomimes pilóta és mesterszakács is volt, mindent összevéve a legnagyobb mulattatók egyike a földön.
 
Szomorú vereség: kikapott sábeszkor a box-világbajnok ortodox rabbi
A 36 éves Formean rabbit Erislandy Lara világbajnok győzte le a negyedik menetben a szombat bejövetele után, ballal állon vágták és ezután már nem tudta folytatni a meccset.
 
Meghívó a Nemzetközi Holokauszt Emléknap megemlékezésre a Holokauszt Emlékközpontba
A Holokauszt Emlékközpont, Izrael Állam Nagykövetsége és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából 2017. január 27-én (péntek) 13:00 órakor kezdődő megemlékezésre a Holokauszt Emlékközpontba (Budapest IX. ker., Páva u. 39.)  
 
Ács Tamás: Ma elmondjuk imáinkat, letesszük kavicsainkat
„Mert újra és újra emlékeztetni kell az utódgenerációkat arra, hogy kikhez tartoztak azok a kezek, amelyek a gettót itt felépítették, és arra kényszerítették az addigra már anyagilag, jogilag és egészségileg is tönkretett, emberségükben megalázott pesti zsidókat, hogy egy-egy lakásba szorulva harmincad magukkal éhezzenek, a legalapvetőbb emberi szükségletektől megfosztva vegetáljanak…” – fogalmazott Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke a Dohány utcai zsinagógában a budapesti gettó felszabadításának 72. érfordulóján megtartott megemlékezésen szerdán.
 
A Dohány utcai zsinagógában emlékeztek a budapesti gettó felszabadítására
A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ünnepségén Ács Tamás, a BZSH elnöke arról beszélt: „ez a nap arra kötelez minden jó érzésű, tisztességes magyar állampolgárt”, hogy az egyre kevesebb holokauszt-túlélő szemébe nézve ígéretet tegyen, hogy amit a magyar zsidóság ellen elkövettek, azt soha nem hagyja elfelejteni, és a történelemhamisítók által sem engedi elfeledtetni.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [992]