Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hír archívum

1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]

Mai születésnapos: Liz Taylor, a démoni színésznő és jámbor zsidóasszony
Egy kislány, akinek elvette a film a gyerekkorát. Egy nyolcszor házasodó femme fatale, aki hisz a szerelemben. Aki a világkultúra legnagyobb alkotásaiban is a saját életét viszi filmre. Az utolsó klasszikus színésznő és az első celeb is. Egy súlyosan beteg asszony, aki a Földön egyedüliként tényleg elkésik a saját temetéséről, amelyet egy rabbi vezet. Nyugalmat egyedül a zsidóságban talált a világ leghíresebb betérője.
 
Az Oscar-gála zsidó szemmel
A Kaliforniai álom rendezője katolikus létére zsidó suliba járt, filmjeinek zsidó zeneszerzője szobatársa volt a Harvardon, Natalie Portman új akcentust tanult az izraeli után Jackie Kennedyként, díjazták a zsidó karakterekkel visszatérő „Harry Potter” – filmet, a szintén díjazott A régi város rendezője pedig – bár a neve ír hangzású – megintcsak: zsidó.
 
Könyvajánló – Kormos Szilvia: A pilisvörösvári zsidó temető
Könyvajánló rovatunkban ezúttal Kormos, Szilvia: A pilisvörösvári zsidó temetőről írt kiadványát ajánljuk, amely 2016-ban Magyar Hebraisztikai Társaság-MTA TK Kisebbségkutató Intézet Judaisztikai Kutatócsoport kiadásában jelent meg.
 
A 140 éves Rabbiképző megalakulása: Magyarországnak szerzett hírnevet
A következő néhány (a Magyar Narancs felületén megjelenő) blogbejegyzésem homlokterében a neológ zsidóságnak hol a jelenkori, hol pedig egy-egy korábbi útkeresése áll majd. Az első bejegyzésekben arra keresek választ, mi is lényegét tekintve a neológ zsidóság, illetve mi is lehetne akár. Mostani, nyitó írásomban a neológia intézménytörténetének első igazán fontos állomásával foglalkozom.
 
Több mint száz síremléket gyaláztak meg a philadelphiai zsidótemetőben
Több mint száz síremléket gyaláztak meg a pennsylvaniai Philadelphia zsidótemetőjében helyi idő szerint vasárnap.
 
Mai születésnapos: Levi Strauss, a farmernadrág „feltalálója”
Az egyistenhit, a relativitás-elmélet, a pszichoanalízis, Barbie baba és a Vidal Sassoon-frizura mellett a farmernadrág is zsidó találmány: egy magányos, német eredetű zsidó kereskedő és egy litván kötődésű zsidó szabómester közös ötlete volt 1873-Ban, San Franciscóban.
 
Egy szép barátság kezdete: jön az első zsidó-moszlim nőkonferencia Londonban
Az elmúlt hét Amerika-szerte elmélyítette a zsidók és a moszlimok közötti szövetséget, ezt koronázta meg a londoni vallásközi nőkonferencia híre.  
 
Mai születésnapos: Török Sándor, aki eljuttatta Horthynak az Auschwitz-jegyzőkönyvet
A magyar irodalom egyik leghíresebb meseírója volt, ő teremtette Balogh Gyuszit (Hahó, Öcsi), Csilicsala bácsit, Kököjszit és Bobojszát. Ő képviselte 1944-ben a Zsidótanácsban a kitért, kereszténnyé lett zsidókat, az ő közreműködésével jutott el Horthy Istvánnén keresztül az Auschwitz-jegyzőkönyv Horthy-kormányzóhoz.
 
Bemutatjuk a rabbikat: Kardos Péter
A rabbikat bemutató sorozatunk első írása Kardos Péter főrabbiról a Budapesti Rabbiság-Mazsihisz Rabbitestületének doyenjéről, az Új Élet főszerkesztőjéről szól, erről a ragyogó humorú, sokat látott emberről, akiből sugárzik az életbölcsesség és az életöröm.
 
Mai születésnapos: Abe Vigoda, a Keresztapa zsidó főgengsztere
Ötven körül volt, amikor a teremtés legnagyobb maffiózófilmje, a Keresztapa híressé tette. A téves halálhírek állandó főszereplője volt, a sokadik után azt lehetett hinni, hogy örökké életben marad. A tavalyi halálhír azonban már igaznak bizonyult.
 
1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [1010]