mazsihisz.org
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Eseménynaptár
2018. Május « | »
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Szavazó

Márai Kassája

2009-02-21 19:12:45
AJÁNLD ISMERŐSÖDNEK Cikk ajánlása    NYOMTATÁS Nyomtatás    Betűméret növelése Betűméret Betűméret csökkentése  
Share   Megosztás

Forrás: Duna Televízió


20 éve hunyt el a huszadik század egyik legnagyobb magyar írója, Márai Sándor. Mûveit több tucat nyelvre fordították le. A Duna Televízió ebbõl az alkalomból a hétvégén több mûsorában is megemlékezik a kassai születésû íróról. Kelet-Szlovákia központjában idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Kassai Thália Színház.Márai Kassája, a híres korzó, a Malom utca a régi malomárokkal, ahol ma már autók robognak. Az egykori Európa szállóból bank lett, az író szülõháza helyén pedig áruház áll. A felújított belváros, a Fõ utca viszont gyönyörû. Márai Sándor egyik írása szerint egy emberöltõvel ezelõtt Kassának 70 000 lakosa volt, 90 százaléka magyar ajkú. Mai hivatalos adatok szerint a várost 240 ezren lakják, 90 százalékuk szlovák.

A 40 általános iskolából egy magyar van, amelyet összevontak a gimnáziummal. A másik nagy múltú magyar tanintézmény az ipari szakközépiskola, ahol épp 40 éve indult újra a kassai magyar színjátszás. A Thália Színház azóta is ott mûködik. A gazdasági válság a fenntartó Kassa megyét is sújtja. Idén 6 millió eurós kieséssel számolnak, amely átlagban 10 százalékos elvonást jelentene a kultúrintézményeknél.

A Thália berkein belül immár 15 éve külön épületben mûködik a Márai Stúdió, amely évente számos kulturális rendezvénynek ad otthont.

„A ’90-es évek elején, amikor az egész világ és fõleg a Kárpát-medence meg akarta ismerni Márait, rengeteg kezdeményezés volt, elsõsorban a magyar szervezetek és intézmények részérõl. Van emléktáblánk, Márai szobrunk, van egy emlékszoba a nemzetiségek házában, amelyik nagyon szerény, de ez mind az itt élõ magyar közösség kezdeményezésére jött létre” – mondja Reitter Krisztina, a Csemadok Kassai Szervezetének alelnöke.

A Márai-szoba gondviselõje így emlékszik az író családjára.

"Amennyire én tudom és a szüleim elbeszélésébõl emlékszem, magas intelligenciájú emberek voltak. Semmiféle ellentétek nem lehettek. Márai feleségén, Matzner Lolán látszott, hogy egy nagyon jómódú zsidó családból származott” – meséli Sokol Júlia, a Márai-emlékszoba gondnoka.

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán Grosschmid - egykori szász - család leszármazottjaként. Neves újságíró lett. Regényei kapcsán az egész világ megismerte. Kassa 2013-ban lesz Európa Kulturális Fõvárosa. A cím elnyerésénél sokat nyomott a latba, hogy a program nagy része Márai Sándor munkásságára épül. Ma már egyre több szlovák is érdeklõdik a mûvei iránt.

2004 óta egy kis elmélkedésre bárki leülhet Máraival szembe a Mészáros utcában, ahol a nyomok alapján nem csak a rajongók teszik tiszteletüket.

A téma kapcsán vendégünk volt Kolár Péter, a kassai Thália Színház igazgatója, akivel a színházi évadról, illetve az anyagi nehézségekrõl beszélgettünk. Tudjon meg többet, nézze meg a beszélgetést kapcsolódó videónkban!
 

 
HírlevélTwitter
 

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége | Minden jog fenntartva © 2008