Vasárnap lesz a Fuchs Jenőről szóló film tv-premierje

2020. Május 08. / 13:56


Vasárnap lesz a Fuchs Jenőről szóló film tv-premierje

Szerző: Kácsor Zsolt

A Fuchs Jenő: az első ember című, 50 perces dokumentumfilmet a Duna World tűzi műsorra május 10-én, vasárnap 21 óra 35 perctől. Az alkotás tv-premier előtti, első vetítése a Mazsihisz székház Goldmark termében volt tavaly decemberben a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervezésében.


A zsidó származású Fuchs Jenő (1882-1955) volt Magyarország első olimpiai bajnoka kardvívásban, továbbá azon kevesek egyike is, aki négyszer érdemelte ki az olimpiai aranyat. Kivételes tehetségének tanúbizonysága, hogy világraszóló eredményeit úgy érte el, hogy közben egyetlen sportegyesületnek, klubnak vagy szervezetnek sem volt tagja. Örök kívülálló volt, és az is maradt a magyar sport legnagyobb dicsőségére.

E páratlan egyéniség életét eleveníti föl a róla szóló dokumentumfilm, amelynek alkotói Kiss Gergely (háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó), Czinke Gyula  és Fischer Gábor. A mű létrehozását a Budapesti Zsidó Hitközség, a Dohány Alapítvány, az MTVA Mecenatúra, a Magyar Vívó Szövetség és a Budapesti Értéktőzsde támogatta. A filmben Fuchs Jenőt Orosz Ákos , a Vígszínház művésze alakítja. 

(Címlapkép: az 1910-ben lezajlott Gerde-Fuchs párbaj jelenetének forgatása a Hajógyári-szigeten. Balról Zoltán Áron, jobbról Orosz Ákos.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek