Szenes Hanna miniszobra nőnapra

2020. Március 09. / 08:23


Szenes Hanna miniszobra nőnapra

Tavaly nőnapon úgy határoztunk, megmutatjuk a városnak, mennyire fájóan hiányoznak utcáinkról és tereinkről a hősnők szobrai. Tavaly megfogadtuk - most megvalósítottuk! – olvasható a Hosszúlépés. Járunk? nevű szerveződés Facebook-oldalán, amely arról ad hírt, hogy a március 8-i nőnap alkalmából kikerült az erzsébetvárosi Szenes Hanna parkba a névadó miniszobra, Kolodko Mihály alkotása a Hosszúlépés támogatásával. 


„Wonder Woman kezdeményezésünkkel bemutattunk tíz hősnőt, aki megérdemelné, hogy szobra legyen Budapesten – most pedig elkezdjük felállítani a szobrokat. A mostani miniszobor csak a legelső lépés, még sok követi – Szenes Hannának például a Széna téren fog „igazi” szobrot állítani a II. Kerület Önkormányzata!I tt az ideje, hogy mi, budapestiek is büszkék legyünk Szenes Hannára, akinek – noha Izrael egyik nemzeti hőse – szülővárosában mindössze egy apró park őrizte eddig emlékét – itt található a szobrunk is" – olvasható a Hosszúlépés. Járunk? szervezet Facebook-bejegyzésében

Szenes Hanna 1921-ben született asszimilálódott zsidó családban, majd 1939-ben, kitűnő érettségije után emigrált Magyarországról az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Látva a II. világháború borzalmait, 1943-ban a verseket is költő lány ejtőernyősként csatlakozott a brit hadsereghez. A rákövetkező évben Magyarországra küldték, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását – de már a magyar határon elfogták, és többször megkínozták. 

A lányt, aki még huszonhárom éves sem volt, napokon keresztül egy székhez kötözve korbácsolták, ütötték, verték, de a saját nevén kívül semmit nem volt hajlandó elárulni. Akkor sem, amikor elfogták az édesanyját, és azzal fenyegették, hogy megölik. Szenes Hannát 1944 őszén árulásért halálra ítélték, és a Margit Körúti Katonai Fogházban sortűzzel kivégezték.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Kezdetét vette az emlékezet éve
2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve

Zsidó világ
A haszidok ezt a magyar dalt éneklik Purimkor szerte a világon