Percek tánca: zenés játék Szenes Hanna naplója és versei alapján

2019. December 05. / 11:03


Percek tánca: zenés játék Szenes Hanna naplója és versei alapján

Szerző: Kácsor Zsolt

Masa Anita összeállításában kerül színre a Percek tánca című zenés játék a budapesti Spinoza Házban december 8-án, vasárnap délután 3 órától. Az előadás az 1944-ben Budapesten megkínzott és agyonlőtt Szenes Hanna naplója és megzenésített versei alapján született.


Az 1921-ben született Szenes Hannát Palesztinában az angol hadsereg kötelékében képeztek ki, hogy 1944-ben Jugoszláviában ejtőernyősként vessék be, majd társaival Magyarországra jött, hogy igyekezzen megakadályozni a holokauszt borzalmait. A határon elfogták, majd megkínozták, golyó általi halálra ítélték és Budapesten kivégezték. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, számos utcát neveztek el róla, naplóját, verseit kiadták. 

A kultusza azonban nálunk is egyre erősebb. (Nemrégiben jelentették be, hogy a Széna téren, a kivégzése helyszínének közelében a lehető legrövidebb időn belül szobrot állítanak neki.) 

A mártír hősnő emléke előtt tiszteleg az az előadás is, amelyet a Spinoza Házban láthatnak e héten vasárnap délután 3 órától. A zenés játék Szenes Hanna naplója és versei alapján született. Az előadást Masa Anita állította össze, zene: Szentkirályi György és Sabbathsong Klezmer Band, művészeti vezető és zenei szerkesztő: Masa Tamás. Az előadás szereplői Bódi Mónika (Hanna),  Masa Anita (Hanna édesanyja). Közreműködik Garai Róbert, valamint Masa Tamás és a Sabbathsong Klezmer Band. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek