Közadakozásból Polgár Lászlónak is lehet egy széke a Gólem Színházban

2021. Szeptember 14. / 09:38


Közadakozásból Polgár Lászlónak is lehet egy széke a Gólem Színházban

Az erzsébetvárosi Csányi utcában működő Zsidó Előadóművészeti Központ akciót indított a színháztermükben lévő nézőtér 99 székének „örökbefogadására”. A szervezők szerint az elnevezésről az adományozó dönt, lehet akár Raoul Wallenberg, Richter Gedeon vagy Marosi Eszter szék is. Most gyűjtés indult annak érdekében, hogy Polgár Lászlóról is elnevezhessenek egy széket.


„Jelenleg a nyitás előtti pillanatban vagyunk, ami tényleg a csodával határos teljesítmény. Rendbehoztuk a földszinti térnek a nagy részét, melyben egy színházterem, a látogatói mosdók, egy művészöltöző és a fogadótérben egy kávézó-konyha-shop került kialakításra. Most részesedést ajánlunk ebből a csodából: a színházterem székeit kínáljuk örökbefogadásra. A 99 szék darabonként 300.000.- Ft-ért nevezhető el bárminek, aminek az adományozó nevezni kívánja: lehet Raoul Wallenberg, Richter Gedeon vagy Marosi Eszter szék is” – olvasható a Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ  felhívásában, amelyet a napokban tettek közzé.

polgar_laszlo_focuspoint_450x450.jpg

Az akcióhoz csatlakozott Böröcz László, a Ráday utcai 2B Galéria vezetője is, aki ugyancsak felhívást tett közzé annak érdekében, hogy legyen egy széke Polgár Lászlónak is a Gólem nézőterén. 

Mint Böröcz László a művészről írja:

„Polgár László basszista volt. Gyönyörű hanggal és olyan páratlan személyes kisugárzással, ami minden fellépését felejthetetlenné tette. Gremin, Leporello, Sarastro, Fülöp király, Kékszakállú herceg és a Schubert dalok, melyek hirtelen eszembe jutnak, de nem a felsorolás a lényeg, hiszen azt sokáig lehetne folytatni, hanem amit mondani szeretnék: aki egyszer is látta őt a színpadon, az tudja, hogy miről beszélek. Nagy művész, igazi operai fenség volt, akiért itthon és szerte a világban rajongtak az emberek. 11 éve már, hogy itthagyott bennünket".

Felhívása így zárul: „Most próbálok törleszteni abból a sok mindenből, amit köszönhetek neki, és szeretném, ha a végre saját játszóhelyen megnyíló Gólem Színházban a nézőtéren egy róla elnevezett szék őrizné az ő emlékét. Ehhez a te támogatásodra is szükség van. 300 000 Ft-ot szeretnék összegyűjteni, a befolyt összeg pedig az általam nagyrabecsült független zsidó színház működéséhez járul hozzá".

A Polgár László halálának 10. évfordulójára a Mazsihisz honlapján 2020-ban megjelent megemlékezésünket IDE KATTINTVA olvashatják. 

(Címlapkép: a színház nézőtere. Fotó: Gólem Színház)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek