Izraeli énekesnő, iráni zenészekkel Tel Avivban

2021. Május 01. / 22:09


Izraeli énekesnő, iráni zenészekkel Tel Avivban

Perzsa-zsidó származású izraeli énekesnő? A kilencvenes években mindenki rávágta volna a megoldást: Rita. Manapság viszont már az unokahúga az, akinek meg kell tanulni a nevét: Lira. Silló Sándor írása Tel Avivból.

A két díva családja Iránból alijázott Izraelbe, néhány évvel az 1979-es iszlám forradalom előtt. Rita ott született, unokahúga már itt, Ramlában.

liraz-nagy-cikkbe.jpg

Liraz Charhi a teljes neve.

A 2020 végén megjelent ZAN (nők) című lemeze hónapokig trónolt a Word Music top-listák élén. Érdemes végigpörgetni az életrajzát, mert kiderül belőle, hogy nem a producerek gyártmányai közül felbukkanó perc-sztárról van szó.

Öt évesen kezdett énekelni.

Izrael nemzeti színházában a Habimában debütált gyerekszínészként. Tizenegy évesen már rendszeres fellépője volt a társulatnak. A legjobb helyen, a Beit Zvi Színpadi Művészeti Iskolában tanult. Filmszínész karrierje a katonaévei után indul el meredeken felfelé.  2002: a Ha-Masa'it tévésorozat és az Izraeli Filmakadémia (Ophir-díj) jelölése. 2004: a Világ végén balra (Sof Ha'Olam  Smola) című film. 2010-ben Hollywoodba költözik: Sean Penn mellett főszerep a „Fair Game” című filmben.  2012: a “Late Quartet” című film, amelyekben Philip Seymour Hoffman partnere. A nemzetközi ismertséget a francia Revivre című minisorozat hozza el.

Hazatelepül.

Az énekesi karrierje itt indul 2018-ban a Naz című lemezzel. A filmmel sem szakít: Mossad ügynököt játszik a Teherán című kém-sorozatban. Az áttörést azonban a tavalyi lemeze hozza el.

A dalok indíttatásáról így mesél: “Az iskolában héberül, otthon fárszi nyelven beszéltünk. Szüleim dalaiból, történeteiből sokat megtanultam a múltunkról. Ők az izraeli létért küzdöttek, de az iráni gyökereiket nem felejtették el. Nekem már gyerekként lyukat ütött a szívembe a kérdőjel: Ki vagyok?  Honnan jöttem? Mikor Los Angelesben éltem a hatalmas amerikai-iráni közösség megismertetett Irán kultúrájával.”

Az első albumán, a „Naz” -on is voltak lázadó dalok. Iránban a nők rátaláltak a ezekre. A közösségi mediákon Liraz is láthatta, ahogy éneklik a dalait.

Még soha nem járt abban az országban, ahol szülei születtek, de sikerült találkoznia néhány iráni művésszel. A következő albumához ambiciózusabb tervei voltak.  Iráni zenészek közreműködésével akarta felvenni a másodi lemezt.

Megkeresett – online – néhány énekest, zeneszerzőt és tradicionális perzsa hangszereken játszó muzsikusokat. Mind izgatottan várták az együttműködést, de azt kérték, hogy ne a valódi nevükön szerepeljenek majd. Raman Loveworld iráni zeneszerző, aki dalokat írt és énekelt a lemezen, elmondta: „Sokkolt, mikor először meghallottam ezt az izraeli lányt, akinek perzsa gyökerei vannak ... rengeteg érzelem, energia a sugárzik a hangjából és a szemeiből.” Ő is az igazi neve elhallgatását kérte.

“Tudom, hogy veszélyes dolgozni ezen a projekten”

A két ország ősellenségnek tekinti egymást, gyakoriak a katonai akciók és kémkedés vádjával mindkét kormány tartóztatott le embereket.  Májusban a teheráni parlament elfogadott egy törvényt, amely bünteti az Izraellel folytatott együttműködés minden formáját ideértve még az izraeli szoftverek használatát is.

Titkosított üzenetküldő alkalmazások segítségével, valamint egy harmadik országban, például az Angliában és Törökországban találkozva dolgoztak. Az énekesnő nem felejti, hogy hónapokig álmatlan éjszakái voltak attól tartva, hogy a zenésztársait letartóztatják.

“Technikailag nagyon nehéz volt, de érzelmileg sokkal nehezebb. Gyakran éreztem úgy, hogy veszélybe sodrom őket.”

Liraz nagyon jól ismeri az ellenségesség narratíváját mind a két országban, de elítéli, ezt a politikát, annak ellenére, hogy erősen bírálja a iráni vezetést. 

“Nem értek egyet azzal, hogy Iránt ellenségünknek tekintjük, mert én nem így élek.  Minden munkámmal ez ellen küzdők.”

Valóban! Második, perzsa nyelvű albuma, a ZAN igazi összefogás izraeli és iráni művészek között. A siker sem maradt el. A KEXP rádióadó stúdiójában fellépni ma az egyik legkomolyabb szakmai rang. Liraz a második olyan izraeli előadó, akit meghívtak ide.

A Glitterbeat Records által kiadott album a 70 es évek iráni pop-pezsgések reneszánsza is. A modern elektromos tánczenékhez illeszkedő dalai újraélesztik és átdolgozzák a Charhi-család emlékeiben élő ország zenéjét.

“A legnagyobb álmom az volt, hogy iráni zenét írjunk, irániakkal. Küldetés teljesítve.”

A lemezbemutató koncert a korona miatt mostanáig tolódott, de Izraelben már kinyíltak a koncert-termek.  Szerdán Tel Avivban, a Barby-ban: Liraz!

A lemezbemutató koncert a korona miatt mostanáig tolódott hiszen Izraelben is csak most nyíltak meg a koncerttermek.

Tehát! Szerdán a Tel Avivban, a Barby színpadán: LIRAZ.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek