Igazi kincs: több mint 100 éves filmfelvétel került elő Slachta Margitról

2021. Január 17. / 09:56


Igazi kincs: több mint 100 éves filmfelvétel került elő Slachta Margitról

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának raktárából előkerült egy először jelentéktelennek hitt filmes doboz, amely igazi kultúrtörténeti kincset rejtett. A frissen beazonosított és digitalizált, 1920-ban készült felvételen Slachta Margit (1884-1974) látható, amint a magyar országgyűlés első női képviselőjeként átveszi mandátumát. Slachta Margit szerzetestársaival sok életet megmentett a vészkorszakban, ezért Izrael Állam a Világ Igaza kitüntetésben részesítette 1969-ben.


Filmarchívum nitro raktárának mélyéről 2020 végén előkerült egy filmes doboz, melyen egy rövid, nem túl sokat mondó cím szerepelt: Ünnepség. A dobozban egy 85 méteres, eredeti nitro kameranegatív snittekből összeragasztott tekercs volt. A beazonosítás és digitalizálás után kiderült: igazi kincs rejtőzött az eddig még sosem kutatott, 100 éves felvételeken, hiszen a felvételen Slachta Margit látható, amint ünnepélyes keretek között átveszi a mandátumát.

A ránk maradt snittekből majdnem teljes egészében rekonstruálni lehetett a néhány perc hosszúságban megörökített eseményt, mely több szempontból is kiemelkedő jelentőségű: amellett, hogy egy kivételes életutat megjárt nő életének fontos állomása, igazi mérföldköve a magyar parlamentarizmusnak is.

Slachta (németes névváltozata: Schlachta) Margit 1884. szeptember 18-án született lengyel származású, felvidéki, római katolikus nemesi családba. A tanítóképző elvégzése után német-francia szakos tanári képesítést szerzett, s előbb Győrben, majd Budapesten tanított. 1908-ban felhagyott a tanítással, hogy életét teljes mértékben a szociális munkának szentelje. Az elsők között lépett be az akkor alapított Szociális Missziótársulatba.

Előbb az Országos Keresztényszocialista Párt, majd a Keresztényszociális Néppárt tagja lett, 1918 októberében pedig saját pártot alapított Keresztény Női Tábor néven. Kiemelkedően fontosnak tartotta a női választójog elérését, melynek bevezetéséről végül a Nemzeti Tanács döntött az őszirózsás forradalmat követően, gyakorlati megvalósulása pedig a Tanácsköztársasághoz kötődik, de utána is érvényben maradt.

1920 márciusában a nők tehát még épphogy csak beleszólhattak a politikába választójoguk révén, és a pótválasztás tétje máris az volt, hogy képviselőjük is legyen a Parlamentben. Bár az általános vélekedés az volt, hogy a politika nem nőknek való dolog, egyre több választót tudott meggyőzni arról, hogy épp azokon a területeken tudna eredményt elérni, melyeken a férfiak kevésbé bizonyulnak érzékenynek: szociális problémák, családügy, a női hivatás képviselete. 

Az 1920-as nemzetgyűlési választáson a budapesti 1. kerületben Slachta Margit fényes győzelmet aratott: 5471 szavazattal maga mögé utasította nem csak a Keresztény Nemzeti Egyesülés Párt jelöltjét, de az antiszemita párt, az Ébredő Magyarok Egyesülete által indított Török Elemért is. 

Slachta Margit az 1930-as évek végétől egyre nagyobb szükségét érezte a keresztény értékrend erőteljes képviseletének a hitleri propagandával szemben, ezért országszerte ún. világnézeti kurzusokat szervezett. 1939-ben társelnöke lett a katolikus hitre áttért zsidók érdekképviseletére létrehozott Magyar Szent Kereszt Egyesületnek, 1940-ben beadványt írt a munkaszolgálatosok érdekében az általa alapított Keresztény Női Tábor nevében. 1943-ban egészen XII. Pius pápáig ment, hogy megakadályozza a szlovákiai deportálásokat.

1944-ben kiemelkedő szerepük volt a szociális testvéreknek az üldözöttek bujtatásában, ezzel mintegy ezer zsidó életét mentve meg minden életveszély vállalásával, köztük többek között Heltai Jenőét, Márkus Emíliáét vagy Gyarmati Fanniét is. Ennek az életmentő munkának lett áldozata a 2006-ban boldoggá avatott, vértanúhalált halt Salkaházi Sára testvér.

Slachta Margit az egyesült államokbeli Buffalóban, a Szociális Testvérek Társaságának egyik rendházában halt meg 1974. január 6-án, 90 éves korában. 1969-ben Izrael államtól elnyerte a Világ Igaza kitüntetést, emlékét a tiszteletére ültetett fa őrzi a Jad Vashem kertjében.

(A címlapképen Slachta Margit, mögötte pedig Huszár Károly volt miniszterelnök látható.)

(Forrás: Filmarchív.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek