Heller Ágnes: A nürnbergi pernek nincsen vége és más írások

2020. Augusztus 10. / 15:40


Heller Ágnes: A nürnbergi pernek nincsen vége és más írások

Az akarat szabadsága címmel jelentek meg Heller Ágnes válogatott esszéi a Noran Libro kiadásában. A napokban boltokba került kötet az életmű utolsó ötven évének terméséből közöl 14 szöveget, a kiadó a könyv anyagát még a tavaly elhunyt filozófus javaslatai alapján kezdte kötetbe rendezni és válogatni. A válogatásban olyan fontos művek kaptak helyet, mint A nürnbergi pernek nincsen vége, a Mózes, Hszuan-Csang és a történelem, vagy Az érzelmek szerepe a műalkotások befogadásában.


Kassai Zsigmond szerkesztésében jelent meg Heller Ágnes: Az akarat szabadsága – Válogatás 50 év filozófiai esszéiből című kötete. A szerkesztői előszó szerint a válogatás elsősorban Heller Ágnes (1929-2019) javaslata alapján történt, aki több különböző listát állított össze az általa fontosnak, jelentősnek tekintett rövidebb írásaiból. A kiadó e listák alapján választotta ki a mostani kötetbe rendezett 14 esszét, amelyek közül az első írás 1965-ből, míg az utolsó a 2010-es években íródott. 

heller.jpeg

A kötetben a következő esszék kaptak helyet (sorrendben): Érték és történelem; A nürnbergi pernek nincsen vége; Lukács György és Seidler Irma; A gyakorlati ész és ami nem az; Mózes, Hszuan-Csang és a történelem; Hol az otthonunk?; Parmenidész és a sztálingrádi csata; Ki az, aki dob?; A szégyen – öt megközelítésben; Az érzelmek szerepe a műalkotások befogadásában; Európa mesterelbeszélései a szabadságról; Művészetről vagy kultúráról beszélgetünk?; Az akarat szabadságáról az önéletrajzi emlékezés fényében; „Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!

A kiadó jegyzete:
Az akarat szabadsága című könyv egy válogatás a világhírű filozófus legismertebb, legnagyobb hatású filozófiai esszéiből. Heller Ágnes a Budapesti Iskola egyik jelentős személyisége volt, tanított Berlinben, Melbourne-ben, Torinóban, Sao Paulóban, New Yorkban, Szegeden és Budapesten. Műveit tucatnyi nyelvre fordították le, Magyarországon többek között Széchenyi-díjjal tüntették ki.

Heller Ágnes: Az akarat szabadsága – Válogatás 50 év filozófiai esszéiből, Noran Libro, 2020, 336 oldal, 3800 Ft.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek