Gainsbourg hősies élete: most még ingyen a köztévé internetes oldalán

2022. Január 21. / 09:20


Gainsbourg hősies élete: most még ingyen a köztévé internetes oldalán

Serge Gainsbourg (eredeti nevén: Lucien Ginsburg) galíciai zsidó bevándorlók gyermekeként született Párizsban, ahol költőként, dalszövegíróként, énekesként és színészként a radikális, forradalmi zsidó kultúra ikonjává vált. A botrányhős művész életéről készült francia játékfilm szombaton éjfélig szabadon elérhető a köztévé internetes felületén. 


Serge Gainsbourg (1928-1991) igazi botrányhős volt a szónak a művészi értelmében: szövegei egyszerre voltak népszerűek és botrányosak, szellemesen polgárpukkasztóak és nem egyszer az obszcenitás határáig erotikusak. Mint azt a születése évfordulóján honlapunkon annak idején megírtuk: legnagyobb botránya a francia himnusz, a Marseillaise reggae stílusú átirata volt, ráadásul ezt a szentségtörő címet adta neki: Aux armes, etcetera (Fegyverbe, ésatöbbi, ésatöbbi). Ez a feldolgozás egyszerre fricskázta meg a híres „gloire”-t, a francia birodalmi öntudatot és tisztelgett ugyanakkor a dal eredeti, forradalmi szelleme előtt. Ennek ellenére a francia állam akkori feje, François Mitterand a művész 1991-es halálakor így emlékezett meg róla: ő volt korunk Baudelaire-je és Apollinaire-je, aki a tiszta líraiság magasába emelte dalait.

sg2.jpgA legendás angol-francia házaspár: Janet Birkin és Serge Gainsbourg

Serge Gainsbourg mindössze 62 évet élt, amiben szerepet játszott, hogy a két végéről folyamatosan égette a gyertyát – életmódjáról egyszer azt nyilatkozta, hogy „az alkohol, nők és napi két doboz, füstszűrő nélküli Gitanes cigaretta aranyháromszögében” él.

Joann Sfar filmrendező 2010-es, Gainsbourg – egy hősies élet című életrajzi filmjében a botrányhős művész bőrébe Eric Elmosnino bújt, míg Gainsburg nagy szerelmét, Jane Birkin színésznőt, énekesnőt – akivel a művész 1969-ben kötött házasságot – Lucy Gordon alakítja. 

A mű január 22-én éjfélig IDE KATTINTVA tekinthető meg a Médiaklikk.hu oldalán. 

(Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy a film tervezett megtekintése esetén vegyék figyelembe: a szombat szent napja ma 16 óra 10 perckor jön be, és holnap 17 óra 19 perckor megy ki.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a gonoszról
2024. Március 22. / 09:05

Jonathan Sacks rabbi a gonoszról

Mazsihisz hírek
Szép és modern kerítést kapott a vilmányi zsidó temető
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a szeretetről
2024. Március 08. / 07:00

Jonathan Sacks rabbi a szeretetről