72 éves Presser Gábor

2020. Május 27. / 15:40


72 éves Presser Gábor

A Klauzál tér számos nagy történet kiinduló helyszíne, így ennek is. Presser Géza, Presser Gábor édesapja dolgozott itt, a csarnokban, baromfikereskedőként: amikor a kisgyermek Pici nem zongorázott éppen óránként 14 forintért a Kapás utcai tánciskola növendékeinek, akkor itt segédkezett az üzletben.


Négyévesen kezdett el zongorázni, Antal Imre zongoraművész is elismerte tehetségét és megjósolta, hogy nagy művész lesz belőle. A Kertész utcában végezte az általános iskolát. Nem messze innen, a Dob utca 46/B szám alatt laktak az első emeleten, a nagy dzsessz-zenész, Beamter Bubi és Seress Rezső szomszédságában, közvetlenül Seress alatt: egyik legerősebb zenei inspirációja volt, hogy a Mester minden áldott délután, napi több órában hallgatta saját, elviselhetetlenül fülbemászó szerzeményét a legkülönbözőbb variációkban. Ez az emlék szülte a csodálatos Plafon-dalt egy Parti Nagy Lajos szövegírói közreműködésével készült lemezen, a valaha írt leglíraibb Szomorú vasárnap-feldolgozást.

A többi már a rock-történelemkönyvek arany lapjairól is ismert: az Omega, Trombitás Frédi, a Gyöngyhajú lány, a talán legkiválóbb magyar rockzenekar, az LGT, a Képzelt Riport, a Padlás, a Sose halunk meg főcímzenéje. Tudják, a Nagy utazás: szövegét írta Bereményi Géza, a zenéjét szerezte Dés László, énekli Presser Gábor azzal az összetéveszthetetlen dörmögéssel, amely úgy hozzátartozik már a Hrabal figuráit idéző slemil, a vállfás Gyuszi bácsi alakjához. És aztán ott van még a szomorú igazság, amelyet ugyancsak Presser fogalmazott meg ismerős hangján dörmögve, hogy „a csúnya fiúknak is van szíve”. 

A történet folytatása is ismerősen magyar: feltűnt a horizonton egy ponton Amerika, de az oly megérdemelt világkarrier nem jött, persze, össze: a tűnődő zenész ugyanis felhívta az anyukáját, hogy ez van, és hogy jöjjön utána, a mama pedig, mit tesz Isten, nem akart menni. Úgyhogy maradt mindhalálig a Dob utca és a Klauzál tér. 

Azt viszont lehet, hogy nem tudták, hogy amikor itt, a létező szocializmus Magyarországán járt Slomo Carlebach, az éneklő hippirabbi és a Raj-testvérek, Tamás és Ferenc kis lakáskoncerteket szerveztek a számára, egy Presser Gábor nevű fiatalember kísérte zongorán alkalmi fellépéseit. 

A világkarrier nem sikerült, de a világhír azért nem kerülte el: most perli Kanye Westet a Gyöngyhajú lány, mint mondja, megállapodás nélküli felhasználása miatt. Veszít vagy nyer, a Gyöngyhajú lány és még jó néhány más dallam már így is-úgy is a széles nagyvilágé lett. 

E honlap szerkesztőjének, a Kertész utcai általános iskola egykori diákjának kisdobos (vagy talán úttörő) évei egyik nagy élménye, amikor a kötelező újságpapír gyűjtés alkalmából egyszer maga az ünnepelt nyitott ajtót és számos zenei újságot ajándékozott az ügy érdekében a megjelent két kisdobosnak. És persze kedvesen szólt is a két megszeppent kisdobos nyakkendős fiatalhoz, s osztálytársának még a motorját is megmutatta.

Presser Gábor ma 72 éves lett. További sok évtizednyi behízelgő dörmögést kívánunk neki és magunknak. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek